Κατηγορίες
παιδεία

Μηνύματα για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Σε μηνύματά τους (προς μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς) για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, βουλευτές και αυτοδιοικητικοί της Ημαθίας, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας και κομματικοί σχηματισμοί αναφέρουν τα ακόλουθα:

Απ. Βεσυρόπουλος (υφυπουργός Οικονομικών, βουλευτής Ημαθίας – ΝΔ):

“Τη Δευτέρα ανοίγει η αυλαία των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Είναι η πρώτη μεγάλη δοκιμασία στη ζωή χιλιάδων νέων παιδιών. Είναι η ώρα που θα κριθούν οι κόποι και οι αγωνίες αυτών των παιδιών και των οικογενειών τους. Θέλω μέσα από την καρδιά μου να ευχηθώ σε όλα τα παιδιά, Καλή Επιτυχία.

Θα πρέπει να ξέρουν ότι η γνώση, η προσπάθεια και η συνέπεια πάντα αναδεικνύεται και επιβραβεύεται. Αυτά τα νέα παιδιά έχουν όλη τη ζωή μπροστά τους. Είναι στο χέρι τους να διαμορφώσουν το μέλλον τους.

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις δεν είναι η πρώτη αλλά ούτε και η τελευταία δοκιμασία που θα συναντήσουν στη ζωή τους. Το μήνυμα όμως που δεν πρέπει ποτέ να λησμονήσουν είναι ότι η προσπάθεια είναι συνεχής. Με πίστη και αισιοδοξία πάντα θα βρίσκουν τον τρόπο να υλοποιούν τα όνειρα τους.


Τάσος Μπαρτζώκας (βουλευτής Ημαθίας – ΝΔ):

“Έχοντας περάσει από τη διελκυστίνδα των πανελληνίων εξετάσεων δύο φορές, η αντίστροφη μέτρηση των οποίων έχει αρχίσει, καταλαβαίνω απόλυτα την αγωνία. Αντιλαμβάνομαι την κούραση των νέων και χαμογελώ όταν σκέφτομαι τα όνειρα που έκανα εγώ για τη φοιτητική ζωή εκείνο το διάστημα.

Θυμάμαι το πείσμα μου, την προσπάθεια που κατέβαλα εγώ και η οικογένεια μου, το άγχος εκείνων των ημερών, την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων την πρώτη φορά που πέρασα σε διαφορετική σχολή από τη Νομική και τον ενθουσιασμό μου όταν κέρδισα το στοίχημα, βλέποντας ότι το όνομα μου ήταν γραμμένο στους επιτυχόντες της. Θυμάμαι τις ατελείωτες ώρες διαβάσματος. Ήμουν και εγώ εκεί που είστε τώρα. Σας νιώθω και σας συναισθάνομαι!

Θέλω να θυμάστε ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις ανοίγουν απλώς ένα παράθυρο στο μέλλον, δεν είναι το διαβατήριο για αυτό. Η επιτυχία σε αυτές δεν είναι το τέλος της διαδρομής, όπως δεν είναι ακριβώς και η αποτυχία. Τα ορόσημα της ζωής μας, μας διαμορφώνουν αλλά δεν μας καθορίζουν!

Εύχομαι σε όλα τα παιδιά που δίνουν πανελλήνιες σε μια πολύ δύσκολη χρονιά, επιτυχίες, αισιοδοξία και αποθέματα δύναμης! Αυτού του είδους οι εξετάσεις αξίζουν προκαταβολικά τα συγχαρητήρια!”


Λάζαρος Τσαβδαρίδης (βουλευτής Ημαθίας – ΝΔ)

Αγαπητές μαθήτριες, αγαπητοί μαθητές

Έπειτα από ένα ιδιόμορφο εκπαιδευτικό έτος εξ αιτίας της πανδημίας, μπαίνετε πλέον στην απαιτητική διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων. Και είναι απόλυτα κατανοητή η αγωνία σας, απόλυτα φυσιολογικό το στρες και απόλυτα λογικές οι στιγμές αβεβαιότητας που νιώθετε μπροστά σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση για την οποία χρόνια προετοιμάζεστε με επιμονή και αφοσίωση.

Είστε όμως ήδη έτοιμες και έτοιμοι να διεκδικήσετε τους στόχους σας και να ανοίξετε τον δρόμο για μία νέα ακαδημαϊκή ζωή γεμάτη προοπτικές και νέες κορυφές προς κατάκτηση. Ήδη έτοιμες και έτοιμοι να ανταποκριθείτε με ψυχραιμία και επάρκεια στην εξεταστική διαδικασία γιατί έχετε πίσω σας αμέτρητες ώρες μελέτης με την ουσιαστική συμβολή των άξιων εκπαιδευτικών σας και τη συνεχή υποστήριξη των οικογενειών σας.

Όλη αυτή η μαθητική διαδρομή προς τις πανελλαδικές εξετάσεις και η ολοκλήρωση του σχολικού σας βίου σας γέμισε πολύτιμες γνώσεις, σας γέμισε εμπειρίες, σας ωρίμασε ως προσωπικότητες, σας έκανε ήδη νικήτριες και νικητές της ζωής!

Να γιατί πρέπει να νιώθετε ήδη υπερήφανες και υπερήφανοι για τον εαυτό σας, όπως όλοι εμείς νιώθουμε για εσάς! Να γιατί πρέπει πάντα να πιστεύετε στους εαυτούς σας και στις δυνατότητές σας και να προσπαθείτε να κυνηγάτε τα όνειρά σας χωρίς να φοβάστε τα εμπόδια, χωρίς να απογοητεύεστε ακόμη και μπροστά στο ενδεχόμενο μίας αποτυχίας. Γιατί μία αποτυχία, όπως εξάλλου και μία επιτυχία, δεν αποτελεί ποτέ το τέλος του δρόμου αλλά μία στάση, έναν σταθμό σε μία μακρά διαδρομή γεμάτη αγώνες, προσπάθειες, όνειρα, ελπίδες και νέους ορίζοντες.

Σας εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στις εξετάσεις σας και κυρίως σας εύχομαι να έχετε μία χαρούμενη και ισορροπημένη ζωή μαζί με τους ανθρώπους που αγαπάτε!


Φρόσω Καρασαρλίδου (βουλευτής Ημαθίας – ΣΥΡΙΖΑ/ΠΣ)

Ανοίγει τη Δευτέρα η αυλαία των Πανελλαδικών εξετάσεων. Μέσα σε ένα ιδιότυπο καθεστώς για μια ακόμη χρονιά, με αυξημένο άγχος για τους μαθητές και λιγότερες διδακτικές ώρες λόγω της πανδημίας.

Εύχομαι ολόψυχα η πολυετής προσπάθεια των υποψηφίων μαθητών μας να αποδώσει καρπούς και να εξασφαλίσουν το πολυπόθητο εισιτήριο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Πρέπει να γνωρίζουν ωστόσο ότι η αποτυχία δεν είναι καταστροφή. Η ζωή έχει μπροστά της και άλλες ευκαιρίες. Έχει νέες προκλήσεις, νέους δρόμους που μπορούν να κατακτήσουν την κορυφή.

Στους γονείς που όλο αυτό το διάστημα στέκονται δίπλα στα παιδιά τους και μοιράζονται τις αγωνίες τους, εύχομαι να δικαιωθούν οι κόποι τους με την πρόοδο των παιδιών τους.

Τα θερμά συγχαρητήρια τέλος στους εκπαιδευτικούς, που παρά τα σημαντικά προβλήματα στο χώρο της παιδείας, στάθηκαν καθημερινοί και ακούραστοι συνοδοιπόροι.


Κώστας Καλαϊτζίδης (αντιπεριφερειάρχης – Π.Ε. Ημαθίας)

“Με αφορμή τη σημερινή έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων εύχομαι σε όλες και όλους τους διαγωνιζόμενους μαθητές καλή επιτυχία. Το κουράγιο να ξεκινάς και κυρίως η δύναμη να συνεχίζεις είναι βασικά στοιχεία επιτυχίας για τη ζωή όλων και κυρίως των νέων ανθρώπων, όπως όλων των υποψηφίων που σήμερα ξεκινούν μια σημαντική «μάχη» της ζωής τους. Παράλληλα συγχαίρω τους γονείς που παρά τις δυσκολίες των καιρών στάθηκαν και στέκονται στο πλευρό των παιδιών τους όπως συγχαίρω και την εκπαιδευτική κοινότητα που επάξια ολοκλήρωσε με επιτυχία τα μαθήματα της σχολικής χρονιάς, κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες λόγω της πανδημίας.”

*σημείωση: το μήνυμα κοινοποιήθηκε τη Δευτέρα 14/6


Παναγιώτης Γκυρίνης (δήμαρχος Αλεξάνδρειας)

“Αγαπητές μαθήτριες, αγαπητοί μαθητές.

Οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι για τη ζωή σας , ένας σημαντικός σταθμός και μια δοκιμασία και επιβράβευση των προσπαθειών σας για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Συγχρόνως αυτές οι εξετάσεις είναι και η πρώτη σημαντική μάχη της ζωής σας.

Μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την πανδημία στη διδασκαλία των μαθημάτων, αλλά και γενικά σε όλη την εκπαιδευτική διαδικασία, ολοκληρώσατε την προετοιμασία σας και καλείστε να διεκδικήσετε μια θέση στα Ανώτατα Ιδρύματα.

Η προσπάθειά σας μεγάλη, κουραστική και αξιέπαινη. Είναι όμορφοι οι στόχοι σας και ομορφότερο η θέλησή σας να τους πετύχετε. Όμως θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι οι εξετάσεις είναι απλώς μια δοκιμασία που δεν καθορίζει την επιτυχία ή την αποτυχία για το μέλλον σας και τη ζωή σας. Να είστε βέβαιοι και βέβαιες ότι στη ζωή σας θα έχετε πολλές ευκαιρίες για επιστημονική, επαγγελματική και κοινωνική καταξίωση αρκεί να προσπαθείτε με θέληση, αισιοδοξία και επίπονο αγώνα.

Με ήρεμη σκέψη, πίστη στον εαυτό σας και στις γνώσεις τις οποίες έχετε κατακτήσει, υπομονή, επιμονή, ψυχραιμία και κυρίως διαχείριση του άγχους να δώσετε αυτή τη μάχη και θα είστε νικητές.

Αρωγοί και συμπαραστάτες σε αυτή τη μάχη οι γονείς σας και οι καθηγητές και οι καθηγήτριές σας που μέσα στη πανδημία, με σημαντικά προβλήματα σας υποστήριξαν, σας ενθάρρυναν και σας έδωσαν ότι μπορούσαν για να πετύχετε το καλύτερο αποτέλεσμα.

Ως Δήμαρχος, ως γονέας, ως άνθρωπος η σκέψη μου είναι μαζί σας, σε αυτή στιγμή, που προσπαθείτε, αγωνίζεστε και διεκδικείτε το μέλλον σας.

Εύχομαι ολόψυχα μέσα από την καρδιά μου σε κάθε μία και σε κάθε έναν σας ξεχωριστά δύναμη και επιμονή , καλή επιτυχία και καλή πρόοδο.”


Στέφανος Δριστάς (αντιδήμαρχος Παιδείας, Αλεξάνδρεια)

Αγαπητά μου παιδιά,

     Σας εύχομαι με όλη μου την καρδιά «ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ» στις πανελλήνιες εξετάσεις. Με βάση την καλή σας προετοιμασία ελπίζω και εύχομαι να έχετε αυτοπεποίθηση, σιγουριά και αισιοδοξία, ώστε να έρθει η πολυπόθητη επιτυχία!! Εύχομαι να ανταμειφθούν οι στόχοι σας και να πετύχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα!

     Εύχομαι επίσης καλή δύναμη στους γονείς σας και στους εκπαιδευτικούς σας που σας στηρίζουν σε κάθε σας βήμα και σε κάθε σας προσπάθεια. Απευθύνω έκκληση προς όλους μας ώστε συναισθανόμενοι την κρισιμότητα και τη σημασία των εξετάσεων για τα παιδιά μας να φροντίσουμε, στο μέτρο που μας αναλογεί, προκειμένου το περιβάλλον τους να είναι ήρεμο, χωρίς εντάσεις, πίεση και άγχος. Επίσης εύχομαι σε όσα παιδιά  μας έχουν δρομολογήσει στη ζωή τους άλλες επιλογές και δεν θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις να πετύχουν σε ό,τι επιθυμούν.

Καλή επιτυχία σε όλους!!


Κώστας Βοργιαζίδης (δήμαρχος Βέροιας)

“Φτάνουμε στο τέλος μιας ακόμα ιδιαίτερης σχολικής χρονιάς που διαμορφώθηκε βάσει των εξελίξεων στο μέτωπο της πανδημίας. Το δύσκολο και επίπονο στάδιο της προετοιμασίας για τους τελειόφοιτους μαθητές και μαθήτριες διαδέχεται τώρα η σπουδαία δοκιμασία, αυτή των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Ο δρόμος με τους στόχους που έχετε θέσει εσείς οι νέοι του τόπου μας, βρίσκεται σε κομβικό σημείο, αφού καλείστε να ανταποκριθείτε με επιτυχία σε μία κρίσιμη στιγμή για τη ζωή σας.

Το αίσθημα της αυτοπεποίθησης, η αναγνώριση των δυνατοτήτων και ικανοτήτων σας και το πνεύμα νηφαλιότητας θα σας καθοδηγήσουν στον αγώνα που θα δώσετε για την εισαγωγή σας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ίσως να πρόκειται για την πρώτη μάχη που δίνετε, η οποία όμως δεν ξεκινά ούτε τελειώνει με μία επιτυχία ή αποτυχία σε μια δοκιμασία. Η σκέψη σας οφείλει να βρίσκεται στην ευτυχία σας ως άνθρωποι για την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και του ψυχικού σθένους ως αυριανοί πολίτες, στοιχεία που συνοδεύουν τις επιδιώξεις σας για ένα καλύτερο μέλλον.

Εύχομαι τα αποτελέσματα να ανταποδώσουν τις θυσίες των μαθητών, τους κόπους των γονέων και των εκπαιδευτικών, αποτελώντας την αρχή για μεγαλύτερες προκλήσεις και φιλοδοξίες στο πεδίο της γνώσης και της προόδου.

Στηρίζω τις οικογένειες των μαθητών που «οπλίζονται» πάντα με αγάπη και κατανόηση και τους εκπαιδευτικούς για την πολύτιμη συμβολή τους ως συνοδοιπόροι… Αυτό που προτείνω στα παιδιά είναι να κατέλθουν στον στίβο των Πανελληνίων απρόσκοπτα και απερίσπαστα, με τη σιγουριά πως θα τα πάνε περίφημα!

Καλή επιτυχία”


Νικόλας Καρανικόλας (δήμαρχος Νάουσας)

“Εύχομαι ολόψυχα στα παιδιά του Δήμου μας αλλά και σε όλους τους μαθητές που μπαίνουν, από την Δευτέρα, στον «στίβο» των πανελλαδικών εξετάσεων, καλή δύναμη και καλή επιτυχία.

Με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και πίστη στις δυνατότητές τους, η προσπάθειά τους εύχομαι να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι μεν ένας δύσκολος αγώνας αλλά όχι ο καθοριστικός για τη ζωή τους.

Και η φετινή προετοιμασία των μαθητών μας ήταν μια δύσκολη προσπάθεια, καθώς έγινε σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι μέσα σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο, που διανύουμε, στηρίζουν τους μαθητές μας στον αγώνα για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Να έχουν πάντα το κουράγιο και την δύναμη να υποστηρίζουν τα παιδιά στις προσπάθειες και τις επιλογές τους.

Αγαπητοί μας μαθητές, η σκέψη και οι ευχές όλων μας θα συντροφεύουν τον αγώνα σας για την επίτευξη των στόχων σας.

Από καρδιάς σας εύχομαι καλή επιτυχία!”


Στο δικό του μήνυμα ο Αθ. Παπαδόπουλος, διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, αναφέρει τα ακόλουθα:

“Αγαπητές/οι υποψήφιες/οι, αγαπητοί γονείς & κηδεμόνες,

Το δύσκολο «ταξίδι» που κληθήκατε να φέρετε εις πέρας σε μια τόσο διαφορετική χρονιά, προσδοκώντας να φτάσετε στην δική σας «Ιθάκη», με συνοδοιπόρους στο ταξίδι αυτό τους καθηγητές και τους γονείς σας, φτάνει σε λίγες μέρες στο τέλος του. Υπήρξε ένας δρόμος μακρύς, «γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις». Όμως, οι πανελλαδικές εξετάσεις δεν αποτελούν το τέλος, αλλά έναν μόνο σταθμό, ένα μόνο από τα πολλά «λιμάνια» που θα αντικρίσετε στην ζωή σας.

«Η Ιθάκη [σας] έδωσε τ’ ωραίο ταξίδι. Χωρίς αυτήν δεν θα [βγαίνατε] στον δρόμο» της γνώσης και της μάθησης. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εξετάσεων, τους στόχους και τις φιλοδοξίες σας, η σχολική διαδρομή που ξεκίνησε πριν δώδεκα χρόνια, ολοκληρώνεται και σας έχει προσφέρει, ήδη, εφόδια, βάσεις και ηθικές αξίες για όλη σας τη ζωή. Σε λίγες μέρες, ξεκινά ένα άλλο ταξίδι, εκείνο της ενηλικίωσης. Θα είστε εσείς, πλέον, οι επαγγελματίες και οι επιστήμονες που θα πρέπει να θέσετε τις γνώσεις σας στην υπηρεσία των συνανθρώπων σας, οι πολίτες που θα διαμορφώσουν τις συνθήκες για μια πιο υγιή και δίκαιη κοινωνία.

Αγαπητοί γονείς & κηδεμόνες, συμπορευτές και συνοδοιπόροι των παιδιών σας στις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώσαμε και αυτήν την σχολική χρονιά αποτελέσατε πολύτιμους αρωγούς και συμπαραστάτες στον δύσκολο αγώνα των μαθητών/τριών. Σας διαβεβαιώνουμε ότι, παρά τις ιδιαίτερες και πιο απαιτητικές συνθήκες, έχουμε καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την απρόσκοπτη διενέργεια των πανελλαδικών εξετάσεων.

Αγαπητές/οί τελειόφοιτοι, οι πανελλαδικές εξετάσεις δεν πρέπει να αποτελούν ούτε πρωταθλητισμό ακραίων επιδόσεων, ούτε επώδυνη διαδικασία δυσβάσταχτων απαιτήσεων. Στις μέρες μας, είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ το νόημα που έδωσαν οι Τρεις Ιεράρχες στην Παιδεία, και δεν είναι άλλο από τον συνδυασμό γνώσης και αρετής, με σκοπό την συνολική ολοκλήρωση του Ανθρώπου. Μόνο τότε θα καταλάβετε «έτσι [σοφοί] που [γίνατε], με τόση πείρα, […] οι Ιθάκες τι σημαίνουν».

Αγαπητές υποψήφιες και Αγαπητοί υποψήφιοι, καλή επιτυχία!”


Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Αλεξάνδρειας

“Η Ο.Μ ΣΥΡΙΖΑ Αλεξάνδρειας εύχεται σε όλα τα παιδιά που σήμερα μπαίνουν στην δοκιμασία των πανελληνίων εξετάσεων καλή δύναμη και κάθε ευκολία. Σε μια ακόμη δύσκολη χρονιά από πλευράς πανδημίας καθώς οι σχολικές μονάδες έμειναν κλειστές για μήνες οι μαθητές και οι γονείς θα πρέπει να θυμούνται πως η ζωή δεν τελειώνει στις εξετάσεις και μια αποτυχία δεν αποτελεί καταστροφή.

Το νέο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και η θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής σχεδιάστηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ για να αφήσει περίπου 30.000 φοιτητές εκτός ΑΕΙ, ήδη από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά.

Οι οικονομικές δυσκολίες για τις οικογένειες των μελλοντικών φοιτητών αποτελούν ακόμα ένα αποτρεπτικό παράγοντα ιδιαίτερα στην σημερινή συγκυρία όπου το εισόδημα των νοικοκυριών μειώνεται.

Έστω και τώρα καλούμε την κυβέρνηση να άρει κάθε εμπόδιο για δωρεάν και ελεύθερη είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.”