Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας

Εργασιακό: προφανώς δεν έχουμε πάρει είδηση τι θα ξημερώσει

Είναι προφανές πως δεν έχουμε πάρει είδηση τι ακριβώς θα γίνει αν τελικά περάσει το λεγόμενο “εργασιακό” νομοσχέδιο (που θα περάσει, και μετά οι πολιτικοί που θα το ψηφίσουν θα ζητούν την ψήφο μας για το… έργο τους!).

Και αυτό επειδή αν όχι στο σύνολό του, αλλά τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος του, το “εργασιακό” νομοσχέδιο επαναφέρει καταστάσεις οι οποίες υπήρχαν πριν από δεκαετίες και οι οποίες κάθε άλλο παρά φιλικές και προς το συμφέρον των εργαζομένων ήταν (και θα είναι).

Όσο κι αν το φτιασιδώσουν, ότι όνομα κι αν του δώσουν, όσο κι αν το περιτύλιγμα του φαίνεται “εκσυγχρονιστικό”, δυστυχώς τα πράγματα θα κινηθούν προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Αν πραγματικά ήθελαν να κάνουν σωστή δουλειά, θα έκαναν τις αλλαγές που πρέπει (ενδεικτικά ας αναφέρουμε ότι θα μπορούσαν να κάνουν αλλαγές που σχετίζονται με την παροχή εργασίας με τη χρήση των νέων τεχνολογιών ή θα νομοθετούσαν για έναν κατώτατο μισθό που θα ανταποκρίνεται στα πραγματικά δεδομένα της εποχής, ή θα έκαναν σοβαρές αλλαγές στο θέμα της κήρυξης απεργιών για να μην ταλαιπωρείται άδικα ο κόσμος). Και ας σταματούσαν εκεί!

Όμως δεν γίνεται έτσι. Προβλέπονται πράγματα που γυρίζουν την εργασία δεκαετίες πίσω ενώ το όλο θέμα κάπως… μπάζει, αφού προφανέστατα δεν λειτουργεί ισορροπημένα!

Τα υπόλοιπα ας αναμένουμε να τα δούμε στους δρόμους, στον ΟΑΕΔ, στα ταμεία ανεργίας, στους μισθούς που θα παίρνουν τα νέα παιδιά που θα μπουν στον εργασιακό στίβο. Και φυσικά στους δείκτες που θα καταγράφουν τη νέα μετανάστευση που θα είναι αποτύπωση της φυγής των νέων στο εξωτερικό ώστε να διάγουν έναν αξιοπρεπή βίο και να στήσουν οικογένειες.

Και κάτι για το τέλος: αρκετά πια με τους εργατοπατέρες. Έλεος! Η δική τους δράση όλα αυτά τα χρόνια είναι αυτή που έχει οδηγήσει τους εργαζομένους μακριά από τον συνδικαλισμό (τον υγιή και πάντοτε απαραίτητο συνδικαλισμό). Η δράση τους και η άκρατη κομματικοποίηση των πάντων.

Aν δεν απατώμαι, ο άνεργος ή ο κακοπληρωμένος ή αυτός που θα παίρνει ρεπό αντί για υπερωρίες θα παραμένει άνεργος, κακοπληρωμένος ή θα παίρνει ρεπό αντί υπερωρίες! Είτε ψηφίζει ΝΔ, είτε ΣΥΡΙΖΑ, είτε ΚΙΝΑΛ, είτε άλλο κόμμα.

  • αν κάποιοι μικρομεσαίοι εργοδότες καλοβλέπουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ίσως θα έπρεπε να αναθεωρήσουν. Γιατί σύντομα και αυτοί θα βρεθούν σε δυσχερή θέση, λόγω του ότι θα οδηγηθούμε σε σταδιακή εξαφάνιση των μικρομεσαίων (εξαιτίας άλλων “σοφών” νομοθετημάτων, που ενισχύουν τα μεγάλα “μαγαζιά”).