Κατηγορίες
περιβάλλον

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: “το 50% του Ελλαδικού χώρου κινδυνεύει με ερημοποίηση, αν αδρανήσουμε”

Το 50% του ελλαδικού χώρου κινδυνεύει με ερημοποίηση μέσα στην επόμενη 20ετία, σύμφωνα με την προβολή των σεναρίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, μιας και τα προηγούμενα χρόνια δεν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες που είχε συμβουλεύσει η αρμόδια Εθνική Επιτροπή κατά της Ερημοποίησης.

Σε εκδήλωση που έγινε στο χώρο του ΙΓΕ, στο Κτήμα Συγγρού, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταπολέμησης της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας, ο κ. Λιβανός παρουσίασε τα νέα μέλη της Εθνικής Επιτροπής και θύμισε:

«Το 2001 συντάχθηκε το 1ο Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά της ερημοποίησης από Εθνική Επιτροπή που είχε συσταθεί υπό Υπουργίας Στέφανου Τζουμάκα το 1996 και με πρόεδρο τον Καθηγητή κ. Νικόλαο Γιάσογλου. Καθηγητή αναγνωρισμένο σε διεθνές και εθνικό επίπεδο για την προσφορά του στην καταπολέμηση της ερημοποίησης, που σήμερα – αργότερα εδώ – έχουμε τη χαρά να βραβεύουμε για το έργο του.

Ωστόσο, παρά το σημαντικό έργο της τότε Επιτροπής και τη σπουδαιότητα και κρισιμότητα του θέματος, έκτοτε δεν υπήρξε μεγάλη πρόοδος. Δυστυχώς τα τελευταία 20 χρόνια σιωπήσαμε, καταπιαστήκαμε με άλλα.

Αυτή η εικόνα πρέπει να αλλάξει. Για να το πω με απλά λόγια, είναι χρέος όλων μας να κρατήσουμε τη γη μας ζωντανή! Όταν ανέλαβα την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δεσμεύτηκα  ότι με ένα ρεαλιστικό σχέδιο και συγκεκριμένες δράσεις, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για την καταπολέμηση του φαινομένου της ερημοποίησης.

Σήμερα, γίνεται πράξη το πρώτο σημαντικό βήμα με τη συγκρότηση Εθνικής Επιτροπής κατά της Ερημοποίησης.

Σκοπός της Επιτροπής είναι η επικαιροποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά της Ερημοποίησης, η εισήγηση σχετικών πολιτικών και δράσεων και η συνδρομή στην παρουσία της χώρας στα ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα».

Όπως είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός, «η συγκρότηση αυτής της Επιτροπής συνιστά το εναρκτήριο λάκτισμα για αλλαγή πορείας. Θέλουμε, ως Υπουργείο, να ξεκινήσει μια ευρύτερη καμπάνια για το θέμα της ερημοποίησης αλλά και της κλιματικής αλλαγής, γενικότερα, με την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση, όχι μόνο των ειδικών επιστημόνων, αλλά ευρύτερα του συνόλου της κοινωνίας. Στοχεύουμε στον διάλογο με όλους τους ενεργούς πολίτες. Επιδιώκουμε τη συνεργασία και συναίνεση με όλα τα κόμματα.

Θέλουμε να ξεκινήσουμε από τους νέους και τα παιδιά, με την ένταξη σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, από το νηπιαγωγείο έως το Πανεπιστήμιο, θεμάτων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και του κομβικού ρόλου της αγροτικής παραγωγής στη ζωή μας».