Κατηγορίες
βουλευτές

Παράταση του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας ζητά ο Τ. Μπαρτζώκας

Με κοινοβουλευτική παρέμβαση προς τον Υπουργό Εργασίας, κ. Κωστή Χατζηδάκη και τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Μάκη Βορίδη, ο Τάσος Μπαρτζώκας ζητά την παράταση του τρέχοντος προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, την επανεκκίνηση νέου κύκλου για την περίοδο 2021-2022 και τη διασφάλιση της συμμετοχής των παλαιών ωφελουμένων, σε ενδεχόμενο νέο πρόγραμμα.

Όπως επισημαίνει ο Τάσος Μπαρτζώκας «η χρησιμότητα του προγράμματος εντοπίζεται τόσο στην ενίσχυση των υπηρεσιών των οργανισμών ΟΤΑ α’ και β΄ βαθμού, όσο και στην τοπική ανάπτυξη», ενώ τονίζει ότι «η λήξη του τρέχοντος προγράμματος θα σημάνει την αποδυνάμωση από πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό στις υποστελεχωμένες υπηρεσίες, αλλά και σε αύξηση της ανεργίας και μάλιστα εν μέσω πανδημίας».

Ο βουλευτής, φέρνοντας το ζήτημα των 36.500 εργαζομένων στη Βουλή, υπογραμμίζει ότι η διατήρηση του υφιστάμενου προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, απαντά τόσο στο διαχρονικό σκοπό της τοπικής αυτοδιοίκησης, δηλαδή στην εξυπηρέτηση των τοπικών αναγκών και του τοπικού συμφέροντος, όσο και στη διατήρηση της απασχόλησης.

Το κείμενο της κοινοβουλευτικής ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κωστή Χατζηδάκη

Τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Μάκη Βορίδη

Θέμα: Παράταση υφιστάμενου προγράμματος απασχόλησης κοινωφελούς χαρακτήρα

Αξιότιμε κ.κ. Υπουργοί,

ΤΟ 2020 προσελήφθησαν στους Δήμους και τις Περιφέρειες, μέσω του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, 36.500 εργαζόμενοι. Οι εν λόγω συμβάσεις λήγουν, κατόπιν δίμηνης παράτασης που εδόθη, στις 26 Ιουνίου του 2021.

Αναμφισβήτητα, η χρησιμότητα του προγράμματος εντοπίζεται τόσο στην ενίσχυση των υπηρεσιών των οργανισμών ΟΤΑ α’ και β΄ βαθμού, όσο και στην τοπική ανάπτυξη.

Η λήξη του τρέχοντος προγράμματος θα σημάνει την αποδυνάμωση από πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό στις υποστελεχωμένες υπηρεσίες, αλλά και σε αύξηση της ανεργίας και μάλιστα εν μέσω πανδημίας.

Με δεδομένο ότι οι ανάγκες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης για την εξυπηρέτηση του τοπικού δημοσίου συμφέροντος είναι αυξημένες, ιδιαίτερα εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου, και επιβάλλουν τη διατήρηση των 35.000 θέσεων εργασίας,

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθεστε να παρατείνετε το τρέχον πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας;
  2. Προτίθεστε να επανεκκινήσετε νέο κύκλο προγράμματος για την περίοδο 2021-2022;
  3. Σε περίπτωση σχεδιασμού νέου κύκλου, θα διασφαλίσετε τη δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα στους ωφελούμενους του τρέχοντος προγράμματος, προκειμένου να μην απαξιωθεί η εργασιακή εμπειρία τους;