Κατηγορίες
βουλευτές

Παράταση για φορολογικές δηλώσεις και άνοιγμα για διορθωτικές δηλώσεις ενοικίων ζητά ο Λ. Τσαβδαρίδης

Την ανάγκη παράτασης τουλάχιστον μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου της προθεσμίας για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων αλλά και νέου ανοίγματος της πλατφόρμας για διορθωτικές δηλώσεις ενοικίων όσων δικαιούνται την αποζημίωση από το Υπουργείο Οικονομικών από τον Μάρτιο του 2020 και έπειτα, ζητάει ο Αν. Γεν. Γραμματέας της ΝΔ και Βουλευτής Ημαθίας κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης από τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών.

Στην ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή αναφέρονται τα ακόλουθα:

Προς: Τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Ανάγκη επέκτασης προθεσμίας φορολογικών δηλώσεων και νέου ανοίγματος της πλατφόρμας για διορθωτικές δηλώσεις ενοικίων

Κύριε Υπουργέ,

Παρότι η πλατφόρμα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων άνοιξε στις 27 Μαΐου, η έλλειψη ενημερωμένων στοιχείων στο σύστημα Taxis όσων φυσικών και νομικών προσώπων εντάχθηκαν στις οικονομικές διευκολύνσεις της κυβέρνησης εν καιρώ πανδημίας, δυσχεραίνει το έργο των λογιστών – φοροτεχνικών σε μία έτσι και αλλιώς ιδιαίτερα απαιτητική περίοδο όπου ο φόρτος εργασίας τους μεγαλώνει διαρκώς, τόσο λόγω τόσο των καθιερωμένων υποχρεώσεων όσο και των έκτακτων από τον κορονοϊό.

Πιο συγκεκριμένα, το σύστημα δεν έχει ακόμη ενημερωθεί ούτε με τα χρηματικά ποσά όσων εργαζομένων τέθηκαν σε αναστολή εργασίας ούτε και με τα χρηματικά ποσά με τα οποία αποζημιώθηκαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από το κράτος ενώ οι επιστρεπτέες προκαταβολές μόλις άρχισαν να εισάγονται στο σύστημα.

Κατόπιν τούτων και προκειμένου αφενός να αποφευχθεί περαιτέρω συσσώρευση του όγκου εργασίας για τους λογιστές – φοροτεχνικούς αφετέρου να διευκολυνθούν οι ίδιοι οι φορολογούμενοι, θα ήταν ιδανικό να εξετάσετε από νωρίτερα την παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για έναν τουλάχιστον μήνα, από τις 27 Αυγούστου 2021 δηλαδή στις 30 του Σεπτεμβρίου.

Μία τέτοια παράταση εξάλλου θα ήταν απόλυτα συμβατή με τις προσδοκίες και τις παραινέσεις τόσο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας όσο και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών.

Επιπροσθέτως, καλό θα είναι να εξετάσετε και το εκ νέου άνοιγμα της πλατφόρμας για διορθωτικές δηλώσεις ενοικίων για όσους δικαιούνται την αποζημίωση από το Υπουργείο Οικονομικών και δεν την έχουν λάβει λόγω λαθών στα οποία έχουν υποπέσει. Εκ νέου διορθωτικές δηλώσεις που θα αποτελούσαν βαθιά οικονομική ανάσα για εκατοντάδες πολίτες σε μία έτσι και αλλιώς δύσκολη μεταβατική περίοδο.

Με βάση αυτά τα δεδομένα ερωτάστε κ. Υπουργέ:

1. Προτίθεστε να εξετάσετε την επέκταση κατά 1 μήνα και μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2021 στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων;

2. Προτίθεστε να εξετάσετε εκ νέου άνοιγμα της πλατφόρμας για διορθωτικές δηλώσεις ενοικίων για όσους δικαιούνται την αποζημίωση από το Υπουργείο Οικονομικών από τον Μάρτιο του 2020 και έπειτα;