Κατηγορίες
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Τζιτζικώστας στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: “θεμελιώδης ο ρόλος Περιφερειών και Δήμων”

Στο θεμελιώδη ρόλο των Περιφερειών και των Δήμων στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Απόστολος Τζιτζικώστας, στην ομιλία του στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

“Αυτό που ξεκάθαρα έδειξε και η κρίση της πανδημίας, είναι ότι τα θεμέλια της Ένωσής μας βρίσκονται στις τοπικές μας κοινωνίες. Όλο αυτό το διάστημα που η Ευρώπη δίνει τη μεγαλύτερη μάχη των τελευταίων δεκαετιών, απέναντι σε έναν ύπουλο και αόρατο εχθρό, το ένα εκατομμύριο των Περιφερειαρχών, Δημάρχων, Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων δεν σταμάτησαν ούτε λεπτό ποτέ να υπηρετούν τους πολίτες, σε κάθε Περιφέρεια και Δήμο της Ευρώπης.

Μέσα σε αυτή την πολύ κρίσιμη συγκυρία, δώσαμε έναν τεράστιο αγώνα για να εξασφαλίσουμε τη λειτουργία των υπηρεσιών, αλλά και για να παρέχουμε υποστήριξη και κοινωνικές υπηρεσίες στους συμπολίτες μας (…) Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι ήμασταν από την πρώτη στιγμή, στην πρώτη γραμμή, σε όλα τα μέτωπα, στην υγεία, την οικονομία, την κοινωνία.” είπε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο σχέδιο της Περιφέρειας για τη Μακεδονία του 2030, το οποίο γίνεται πράξη, μέσα από τα 1.036 έργα και δράσεις, προϋπολογισμού 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, που υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. «Το 87% του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κατευθύνεται σε έργα υποδομών. Σε όλη την Ευρώπη, οι Περιφέρειες πραγματοποιούν το 30% των δημοσίων δαπανών και το 50% των δημοσίων επενδύσεων. Το 90% των δράσεων για το Περιβάλλον περνάει μέσα από τις Περιφέρειες και τους Δήμους. Ουσιαστικά, οι Περιφέρειες είναι αυτές που μετατρέπουν τους απρόσωπους ευρωπαϊκούς πόρους σε μετρήσιμο έργο για τους πολίτες», υπογράμμισε ο Απ. Τζιτζικώστας.

Το Φόρουμ τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και ο Απ. Τζιτζικώστας έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στις δυο σημαντικές επετείους που γιορτάζει φέτος η χώρα μας: τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και τα 40 χρόνια από την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.