Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας

Τα σενάρια για το μέλλον….

Σε κάποιους μπορεί να μοιάζει με επιστημονική φαντασία βγαλμένη από ταινία του Χόλιγουντ, σε κάποιους αναπόφευκτο μέλλον που ΘΑ έρθει, σε άλλους καθημερινότητα που είναι ΗΔΗ εδώ και που στήνεται με αργά αλλά σταθερά βήματα.

Πέντε είναι τα σενάρια/τομείς που θα απασχολήσουν την ανθρωπότητα μέσα στα επόμενα 15-20 χρόνια και ίσως να την ταλαιπωρήσουν (αλλά σίγουρα θα την αλλάξουν σε μεγάλο βαθμό) αν δε ληφθούν γρήγορα μέτρα για ανασχεθούν κάποια πράγματα ή έστω για μπουν κανόνες.

1. αύξηση του πληθυσμού και μετακίνηση των κατοίκων σε τεράστιες μητροπόλεις

Έρευνες αναφέρουν πως ο πληθυσμός της Γης θα ξεπεράσει τα 9 δισεκατομμύρια. Και κοντά σε αυτή την αύξηση προβλέπεται και συγκέντρωση του 70%-75% των ανθρώπων σε τεράστιες μεγαλουπόλεις.

Μπορούμε να φανταστούμε εύκολα τι θα σημαίνει αυτό όταν η συζήτηση πηγαίνει στην ειρήνη σε τοπικό ή παγκόσμιο επίπεδο, στη δυνατότητα να τραφούν τόσοι πολλοί (η γη που παράγει κουράζεται, τα χημικά για αύξηση της παραγωγής αυξάνονται, οι ανάγκες αυξάνονται ενώ οι εκτάσεις μένουν, στην καλύτερη περίπτωση, ίδιες!) ή στην ποιότητα της ζωής της πλειοψηφίας όσων θα ζουν τότε στον πλανήτη.

2. κλιματική αλλαγή

οι ρυθμοί είναι ξέφρενοι και καταστροφικοί, αναμφίβολα. Αυτή η “σταθερότητα” στις συνήθειές μας θα φέρει αναπόφευκτα την αλλαγή και στο κλίμα. Μια αλλαγή που μπορεί να φέρει και ανακατατάξεις στην οικονομία, πολέμους, μετανάστευση σε περιοχές που δεν θα έχουν χτυπηθεί από την κλιματική αλλαγή. Κάποιοι το έχουν προχωρήσει ακόμη περισσότερο και μιλάνε για ανάγκη να “ελεγχθεί” το κλίμα μέσω της τεχνολογίας.

3. τεχνολογία

δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Ρομποτική, νέες τεχνολογίες και υλικά, διαδίκτυο, βιοτεχνολογία και νανοτεχνολογία θα είναι οι … πρωταγωνιστές τα επόμενα χρόνια. Αλλά και οι παράγοντες που θα διαμορφώνουν το παρόν (αυτό του 2035 – 2040) και το μέλλον.

Τα πράγματα τρέχουν πολύ γρήγορα σε κάθε τομέα, απλά δεν το αντιλαμβανόμαστε για διάφορους λόγους. Αυτό το οποίο όμως ανησυχεί περισσότερο είναι η συνεχώς αυξανόμενη εξάρτηση των ανθρώπων από τις μηχανές αλλά και η πιθανότητα να αυξηθεί ο αριθμός των μηχανών που θα είναι σε λειτουργία και θα λαμβάνουν αποφάσεις που δεν θα απαιτούν παρέμβαση από τους ανθρώπους για να λειτουργήσουν ή δεν θα είναι δυνατή η αναθεώρηση/έλεγχος των αποφάσεων αυτών από τους ανθρώπους.

4. οικονομία

Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι, η μεσαία (οικονομική) τάξη σταδιακά εξαερώνεται και οι αποστάσεις μεταξύ το “μέσου πλουσίου” και του “μέσου φτωχού” διευρύνονται. Αν αυτό συνεχιστεί, τότε ακόμη λιγότεροι άνθρωποι θα έχουν στα χέρια τους τόσο πλούτο όσο θα έχουν δισεκατομμύρια άλλοι.

Οι κοινωνικές ανισότητες θα διευρυνθούν ακόμη περισσότερο, αυτό θα οδηγήσει σε αναταραχή με απρόβλεπτες συνέπειες και αποτελέσματα.

Η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί (σε αυτό θα παίξει το ρόλο της η εξάρτηση από τις μηχανές αλλά και οι θέσεις εργασίας πολύ υψηλής ειδίκευσης) ενώ πολλά κράτη θα δυσκολευτούν να κρατήσουν ζωντανά τα συστήματα κοινωνικών παροχών και συνταξιοδοτήσεων λόγω της γήρανσης του πληθυσμού τους.

5. επίδραση των μεγάλων εταιριών

το πρόβλημα υφίσταται ήδη. Εταιρίες ελέγχουν προσωπικά δεδομένα δισεκατομμυρίων ανθρώπων (οι οποίοι πολλές φορές τα διαθέτουν αυτοβούλως) ή/και έχουν τζίρους που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν το ΑΕΠ κάποιας “μεσαίας” χώρας.

Το πόσο σημαντικός και παρεμβατικός θα είναι στο μέλλον ο ρόλοςαυτών των τεράστιων εταιριών – που δεν έχουν μόνο ένα αντικείμενο αλλά επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους σε διάφορους κομβικούς τομείς – θα εξαρτηθεί από τους κανόνες που θα θέσουν σήμερα οι Κυβερνήσεις.

Ενδεικτικό πάντως του προς τα που πηγαίνουν τα πράγματα είναι το γεγονός ότι οι εταιρίες αυτές εκτός απ’ το να κινούνται στο επίπεδο των νέων τεχνολογιών επενδύουν και σε εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης (είτε για πειράματα είτε για να έχουν στο μέλλον θέση ισχύος για να διαπραγματεύονται).