Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας

Ποια αμερικανική φράση λέει την πλήρη αλήθεια;

Πρέπει να είναι ηλίθιος (και μάλιστα κλινική περίπτωση) όποιος επιχαίρει με την εικόνα του υπουργού Ναυτιλίας που κατάπινε κοστερίτσες την ώρα που έβλεπε δηλώσεις ενός εφοπλιστή σε τάμπλετ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης.

Οι παραδοχές του εφοπλιστή ότι οι καραβοκύρηδες “they can shit on the Prime Minister” ή “they don’t care about the greek flag” – όπως επί λέξη είπε – δεν προσφέρονται για μικροπολιτική εκμετάλλευση.

Ας βγάλουμε απ’ το μυαλό μας τον υποτιμητικό τόνο. Και ας κρατήσουμε την ουσία, ο άνθρωπος μπίζνες κάνει όπως πολλοί άλλοι! Αυτά που είπε δεν είναι δα και κανά σπουδαίο νέο (για να πέσουμε – πάλι – όλοι από τα σύννεφα). Ούτε όσα είπε ισχύουν αποκλειστικά για την κυβέρνηση του Μητσοτάκη. Χρόνια τώρα το βλέπουμε το εργάκι, χιλιοπαιγμένο είναι. Εδώ μάθαμε ότι κάτι τριτο-τέταρτοι ιμπρεσάριοι μπουκάριζαν μέσα σε υπουργικά γραφεία για να απαιτήσουν πράματα, ο έχων την “κινητήρια δύναμη” εφοπλιστής θα κολλήσει στο να πει κάτι;;; Απλά τώρα βγήκε κάποιος δημόσια και είπε αυτό που συμβαίνει.

“Η ναυτιλία δεν έχει σχέση με την Ελλάδα” είπε επίσης μεταξύ άλλων ο εφοπλιστής. Αν λέει ψέμματα ή όχι, ο μόνος που μπορεί να μας το πει είναι οι αριθμοί (που ποτέ δε λένε ψέμματα, εκτός κι αν είναι “πειραγμένοι” ή αν είναι πραγματικοί αλλά σερβιρισμένοι κατάλληλα).

Αυτοί που λένε ψέμματα πάντως είναι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών. Που νομίζουν ότι θα μπορέσουν να πείσουν τους ψηφοφόρους-πολίτες για την καταλληλότητά τους χρησιμοποιώντας συνεχώς ατάκες και λεξούλες του συρμού (συνήθως στα αγγλικά, για να έχουν και… κύρος, να δείχνουν μόρφωση και γνώση του αντικειμένου). Framework, startup, 5G, milestone, account, quota, efficiency, high level, concrete proposal, sustainability, projects, underscore, είναι μερικές από αυτές.

Στην προκείμενη περίπτωση ότι κι αν προσπαθήσουν να μας πουν οι πολιτικοί μας δεν ισχύει. Το μοναδικό που ταιριάζει – και μάλιστα απόλυτα – είναι αυτό που λένε οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι: “Where money talks, bullshit walks”.

Άλλες απορίες…;;