Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας

Ξεκινά μετά από έξι μήνες η εστίαση – δυστυχώς με απώλειες και με περιορισμούς

Ξεκινά λοιπόν η εστίαση – με συγκεκριμένους κανόνες*, μετά από ένα εξάμηνο λουκέτο. Μετά από ένα αναγκαστικό λουκέτο, το οποίο δυστυχώς για κάποιους αποδεικνύεται και οριστικό.

Δεν μπόρεσαν όλοι να σταθούν όρθιοι. Όχι επειδή είναι αμελείς ή έκαναν κακούς υπολογισμούς ή είναι άχρηστοι στο να διατηρήσουν μια επιχείρηση. Κακά τα ψέμματα, μαγαζί με βοηθήματα ενώ όλα τα έξοδα του μαγαζιού και του σπιτιού τρέχουν (ας παίρνουν παρατάσεις κάποιες υποχρεώσεις…) δεν κρατιέται εύκολα!

Το διήμερο της Μ. Παρασκευής και του Μ. Σαββάτου είχα την ευκαιρία να μιλήσω με αρκετούς φίλους και γνωστούς που δραστηριοποιούνται σε αυτό που ονομάζουμε “εστίαση”. Όλοι ετοιμάζονταν, όμως οι περισσότεροι ήταν επιφυλακτικοί. Για πολύ συγκεκριμένους (και βάσιμους) λόγους: επειδή θα ισχύσουν συγκεκριμένα μέτρα για να μπορέσουν να υποδεχθούν τους πελάτες τους αλλά και επειδή στην ουσία κάνουν μια επανεκκίνηση με μηδενικά κεφάλαια και χρεωμένοι από τις “επιστρεπτέες”.

Έχουν και άλλες επιφυλάξεις, αφού κανείς – και ειδικά αυτοί, που έξι μήνες τώρα έβλεπαν τα μαγαζιά τους κλειστά – δεν ξεχνά πως με τον κορωνοϊό δεν έχουμε κλείσει ακόμη τους λογαριασμούς μας. Θα πρέπει να περάσει ακόμη καιρός μέχρι να πιάσουμε το περιβόητο “ποσοστό ανοσίας”, μέχρι να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, μέχρι να βρουν οι επιστήμονες τη λύση που θα μετατρέψει την Covid-19 σε μια εποχική ασθένεια που δε θα σπέρνει στο διάβα της νεκρούς και διασωληνωμένους αλλά θα την περνάμε με ένα χάπι.

Όσο για εμάς, τους πελάτες, το καλύτερο όλων θα ήταν να μην ορμίσουμε ως ορδές βαρβάρων στα μαγαζιά που πηγαίναμε για ποτάκι ή για φαγητό παλιότερα ή που επιλέξαμε να πάμε για πρώτη φορά από τη Δευτέρα.

Οι περιορισμοί είναι αρκετοί και οι απαιτήσεις μας θα πρέπει να μετριαστούν. Άλλωστε τα ταμειακά διαθέσιμα αρκετών δεν είναι πολλά, ώστε να πληρώσουν τη δική μας (δικαιολογημένη, λόγω της κλεισούρας) διάθεση για έξοδο. Τα πρόστιμα είναι μεγάλα ενώ οι ίδιοι οι επαγγελματίες θα είναι σε κάποιες φάσεις αναγκασμένοι να μας πουν και ένα “όχι” ή ένα “περάστε αργότερα επειδή τα καθίσματα είναι όλα πιασμένα” (αν λειτουργήσουν ως επαγγελματίες και όχι διαφορετικά).

Καλώς να επανακάμψουμε λοιπόν, και εμείς και οι μαγαζάτορες!

* υπενθυμίζουμε ότι:

– εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test,

– για προσωπικό και τους πελάτες (κατά τον χρόνο αναμονής των δεύτερων) είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας,

– τα καταστήματα θα μας υποδεχθούν αποκλειστικά και μόνο στον ανοικτό υπαίθριο χώρο τους και δυστυχώς θα μπορούν να εξυπηρετήσουν μόνο καθήμενους πελάτες,

– η παρέα μας θα αποτελείται το πολύ από έξι άτομα ενώ υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις για αποστάσεις τραπεζιών, καθισμάτων και σκαμπώ στα μπαρ

– το ωράριο λειτουργίας της εστίασης είναι μέχρι τις 10:45 το βράδυ και εμείς πηγαίνουμε για καφέ, ποτάκι ή φαγητό στέλνοντας το “6” στο sms.

– από τη Δευτέρα η κυκλοφορία παρατείνεται μέχρι τις 11 το βράδυ.