Κατηγορίες
ανακοινώσεις

Μηνύματα για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Στα μηνύματά τους για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου αυτοδιοικητικοί και βουλευτές της Ημαθίας αναφέρουν τα εξής:

Παναγιώτης Γκυρίνης – δήμαρχος Αλεξάνδρειας

Τιμούμε σήμερα τη μνήμη των 353.000 Ελλήνων του Πόντου, θύματα του τουρκικού εθνικισμού του Κεμάλ. Είναι εθνικό χρέος μας να μην λησμονήσουμε ποτέ τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού . Να μην λησμονούμε όσους θυσιάστηκαν υπέρ Πίστεως και Πατρίδος. Όσους σφαγιάστηκαν ,βιάστηκαν και ξεριζώθηκαν από τα σπίτια τους και την πατρίδα τους στο όνομα του Τουρκικού Εθνικισμού.

Ας τους έχουμε ζωντανό παράδειγμα στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, σκεφτόμενοι την αξία των ιδανικών της θυσίας, της πίστης και την αγάπη για την Πατρίδα στην ιστορική πορεία του Ελληνικού Έθνους.

Αποτελεί ιστορικό καθήκον η προώθηση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Πόντου. Αποτελεί χρέος τιμής σε όλους εκείνους που έχασαν τη ζωή τους στις «Αλησμόνητες Πατρίδες», αλλά και για όλους εκείνους που ξεριζωμένοι πρόσφυγες ,ήρθαν στη μάνα Ελλάδα, κουβαλώντας μαζί τους εκτός από εικόνες σφαγιασμού και εξόντωσης και λίγο πατρώο χώμα, μια χριστιανική εικόνα και πολλές αναμνήσεις και ξεκίνησαν μια καινούργια ζωή διατηρώντας τα ήθη, τα έθιμα και τη γλώσσα.

Aποτίoντας φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας, απαιτούμε από τη γειτονική Τουρκία, ότι οφείλει να αναγνωρίσει και να παραδεχτεί τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου .Έχει ιστορικό χρέος να ζητήσει συγνώμη για το μεγάλο πόνο και ξεριζωμό που προκάλεσε σε έναν υπερήφανο, εργατικό και προοδευτικό Λαό.

Με ευλάβεια στρέφουμε σήμερα τη σκέψη μας σε όλους εκείνους που για το χρέος τους απέναντι στην πατρίδα προσέφεραν τα πάντα, ακόμη και τη ζωή τους. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τους σκεπάζει.

Τα δάκρια δεν στεγνώνουν, οι ευχές δεν αρκούν, ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ.”

Νικόλας Καρανικόλας – δήμαρχος Νάουσας

“Η 19η Μαΐου είναι η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού φέρνει στις μνήμες όλων μας ένα από τα πιο φρικτά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και αποτελεί για το Έθνος μας ημέρα πένθους και βαθιάς θλίψης.

Την ημέρα αυτή, αποτίουμε φόρο τιμής στους 353.000 νεκρούς που έχασαν τις ζωές τους, τους αγαπημένους τους, τις πατρογονικές τους εστίες, τις περιουσίες τους, πέφτοντας θύματα ανείπωτων εγκλημάτων, με τραγικές συνέπειες.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι λαοί την ιστορία τους και η ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής διαδρομής των Ελλήνων.

Οι Έλληνες του Πόντου κατάφεραν, για αιώνες, να κρατήσουν ζωντανό τον πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα και να μεγαλουργήσουν όπου και αν έζησαν.

Ο σεβασμός στη μνήμη των Ποντίων, που έχυσαν το αίμα τους, δεν αρχίζει και δεν τελειώνει μόνο σε αυτή την ημέρα.

Η ιστορική μνήμη για τα τραγικά γεγονότα είναι άσβεστη.

Η ιστορική συνείδηση είναι ζωντανή μέχρι σήμερα και θα συνεχίσουμε να την κρατάμε ζωντανή, μαζί με την τιμή και την ευγνωμοσύνη προς τον Ποντιακό Ελληνισμό.

Οφείλουμε να δικαιώσουμε τους χιλιάδες νεκρούς και πρόσφυγες του Πόντου και να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από την διεθνή κοινότητα».

Κώστας Βοργιαζίδης – δήμαρχος Βέροιας

“Η 19η Μαΐου αποτελεί ημέρα πένθους και ιερής μνήμης των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων. Από το 1994 που η Ελληνική Βουλή αναγνώρισε επισήμως ένα από τα πιο απεχθή εγκλήματα κατά του ανθρώπινου γένους έχει ξεκινήσει ο αγώνας για τη διεθνοποίηση της τρομερής πράξης της Γενοκτονίας ως υποχρέωση απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα και ως συμβολική πράξη για την αποτροπή ανάλογων εγκλημάτων.

Σήμερα τιμούμε τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα των Ελλήνων του Πόντου, που χάθηκαν πριν από έναν και πλέον αιώνα. Τις εκκλησίες και τα σχολεία που καταστράφηκαν… Τις ψυχές που εκτοπίστηκαν, εκείνες που υπέστησαν βασανιστήρια και όσους εκτελέστηκαν μέσα από φρικαλεότητες, γεμίζοντας τις σελίδες της σύγχρονης ιστορίας με το αίμα, τον διωγμό και τον ξεριζωμό του Ποντιακού Ελληνισμού.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας με την αρ. 84/2021 απόφαση της 27ης Απριλίου αποφάσισε κατά πλειοψηφία την έκδοση ψηφίσματος για τη δημιουργία Ποντιακού Μουσείου και Κέντρου Ποντιακών Μελετών με πρωτοβουλία του διακεκριμένου Βεροιώτη Ακαδημαϊκού και Ιστορικού, Κωνσταντίνου Φωτιάδη, καλώντας παράλληλα τα μέλη του να υπογράψουν τη σχετική επιστολή συμπαράστασης που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο https://hellenicponticmrc.gr/.

Είναι θεμελιώδης αρχή η γνώση στους λαούς. Για την πορεία του καθένα στην ιστορία. Η εξέλιξη του Ποντιακού Ελληνισμού συνδέεται άρρηκτα με το ιστορικό μονοπάτι των Ελλήνων. Τα επιτεύγματα, η διατήρηση του πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας αποτελούν την ταυτότητα των Ελλήνων του Πόντου.

Η σημερινή μέρα είναι ημέρα μνήμης για τις χιλιάδες ψυχές που έμειναν χαμένες και που έχουμε χρέος να μην λησμονούμε, συνεχίζοντας την προσπάθεια για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων από τη Διεθνή κοινότητα.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα της περιόδου εκείνης και σε ένδειξη πένθους και σεβασμού για τους νεκρούς Έλληνες του Πόντου, το Δημαρχείο Βέροιας θα φωτιστεί τις βραδινές ώρες της 18ης και 19ης Μαΐου με δύο χρώματα, το κόκκινο και το μαύρο.”

Τάσσος Μπαρτζώκας – βουλευτής Ημαθίας (ΝΔ)

“Η δικαίωση των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων του στυγερού εγκλήματος κατά των Ελλήνων του Πόντου, εξακολουθεί και παραμένει ως ανοικτή εκκρεμότητα.

Το τραύμα δεν θα κλείσει, παρά μόνο με τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων. Μόνο τότε θα «βεβαιωθεί η ιστορία».

Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τη διεθνοποίηση της θηριωδίας και υποκλινόμαστε στην ποντιακή ψυχή!”

Λάζαρος Τσαβδαρίδης – βουλευτής Ημαθίας (ΝΔ)

“Η Γενοκτονία των Ποντίων από τους Τούρκους αποτελεί ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που παραμένει ανοιχτή πληγή στη συλλογική μνήμη του Έθνους μας. Ένα έγκλημα που μας γεμίζει βαθιά οδύνη και απαιτεί την ιστορική δικαίωση των αθώων θυμάτων.

Η σφαγή 353.000 προγόνων μας στα ιερά χώματα του Πόντου, ο εκτοπισμός και η εκρίζωση εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου από τις πατρογονικές τους εστίες καθώς και το έπος της προσφυγιάς είναι σελίδες της Ελληνικής ιστορίας που όχι μόνο οργίζουν, συγκινούν και πεισμώνουν αλλά και διδάσκουν.

Διδάσκουν ότι η ποντιακή ψυχή, υπερήφανη και αγέρωχη, κατόρθωσε όχι μόνο να υπερβεί τον αφανισμό αλλά να συμβάλει καθοριστικά στην κοινωνική ανόρθωση και στην οικονομική και πολιτιστική ανάταση του ελληνικού κράτους μέσα στον 20ο αιώνα.

Διδάσκουν ότι οι όλες εμείς οι νεότερες γενιές μας έχουμε ιερό καθήκον όχι μόνο να τιμούμε τους νεκρούς και ξεριζωμένους προγόνους μας αλλά κυρίως να προασπίζουμε στην καρδιά μας με σθένος και υπερηφάνεια όσα αυτοί μας κληροδότησαν με το παράδειγμα της ζωής τους και της θυσίας τους.

Και τέλος διδάσκουν ότι ο αγώνας για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας πρέπει πάντα να αποτελεί κυρίαρχη δέσμευση όλων μας προκειμένου να αποδοθεί η δικαιοσύνη, να αποκατασταθεί η ιστορική αλήθεια, να απαιτηθεί η ρητή και χωρίς υποσημειώσεις συγγνώμη της Τουρκίας και να ανοίξει ο δρόμος για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων των απογόνων των θυμάτων και επιζώντων της Γενοκτονίας.”

Φρόσω Καρασαρλίδου – βουλευτής Ημαθίας (ΣΥΡΙΖΑ)

“Πέρασε σχεδόν ένας αιώνας από τις δολοφονίες και τις εκτοπίσεις που υπέστη ο Ποντιακός Ελληνισμός υπό το εθνικιστικό Κεμαλικό Καθεστώς. Ένας αιώνας από την γενοκτονία που άφησε βαθιές πληγές και οδυνηρές μνήμες στους απανταχού Ποντίους.

Ο Ποντιακός ελληνισμός ζούσε και ανθούσε στην Οθωμανική επικράτεια, δημιουργώντας λιμάνια πολιτισμού και εμπορίου. Μα όταν οι Νεότουρκοι ήρθαν στην εξουσία, έπνιξαν την ιδέα του κοινού βίου σε έναν ακραίο εθνικισμό και εκδίωξαν τους χριστιανικούς πληθυσμούς, με σκοπό τον πλήρη εκτουρκισμό της περιοχής.

Αυτό κάνει ο εθνικισμός. Εκδιώκει, βασανίζει, σκοτώνει σε μια δίνη βίας που κατασπαράζει κάθε ομορφιά με το μίσος της.

Σήμερα θυμόμαστε. Σήμερα τιμούμε τους νεκρούς μας. Αποτίουμε φόρο τιμής στα θύματα και απαιτούμε από την πολιτική και πνευματική ηγεσία της Τουρκίας την αναγνώριση των διωγμών και των δραματικών συνεπειών τους στον Ποντιακό Ελληνισμό. Καταδικάζουμε κάθε εθνικιστική ή απολυταρχική αντίληψη εξόντωσης ολόκληρων λαών και στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους συνανθρώπους μας που εγκαταλείπουν καθημερινά τις πατρίδες τους για να πάρουν τον δύσκολο δρόμο της προσφυγιάς.”