Κατηγορίες
κοινωνία

Με 156 ψήφους “πέρασε” το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια

Με τις ψήφους μόνο των βουλευτών της κυβερνητικής παράταξης (και μάλιστα όχι όλων…) ψηφίστηκε τελικά το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις σχέσεις γονέων με τα παιδιά τους και άλλα ζητήματα οικογενειακού δικαίου.

Όμως το κυβερνητικό μπλοκ δεν έμεινε αρραγές. Δυο βουλευτές της ΝΔ, οι Μαριέττα Γιαννάκου και Ολγα Κεφαλογιάννη, καταψήφισαν το νομοσχέδιο.

Επί της αρχής ψηφίστηκε από τη ΝΔ, καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25 ενώ το ΚΚΕ ψήφισε «παρών».

Τα άρθρα 7 (γονική μέριμνα από κοινού και εξίσου) και 13 (χρόνος-επικοινωνία παιδιού με τον γονέα που δεν διαμένει) ψηφίστηκαν από 156 βουλευτές της ΝΔ και καταψηφίστηκαν 20.

Πάντως το όλο σκηνικό γίνεται περίεργο

  • εάν παρακολουθήσει κάποιος τι ειπώθηκε εντός της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου (με αποκορύφωμα όσα ακούστηκαν για “τρομερές διαφημίσεις υπέρ του νομοσχεδίου που σημαίνει χρήμα πολύ”),
  • εάν διαβάσει ανακοινώσεις σωματείων που διέψευσαν ρητά και κατηγορηματικά τη συμμετοχή τους στη νομοπαρασκευαστική διαδικασία ενώ αυτό είχε αναφερθεί νωρίτερα ή
  • εάν διαβάσει θέσεις διαφόρων φορέων, συλλόγων που αναφέρουν ότι δεν έγινε διάλογος παρά μόνο με όσους υποστήριζαν το νομοσχέδιο.

Επίσης εντάσεις και ερωτήματα προκλήθηκαν από το γεγονός ότι κάπου στο… δρόμο είχε χαθεί επιστολή παρατηρητών του ΟΗΕ (που έβγαζε προβληματικά πάρα πολλά άρθρα) ή το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία αλλά απείχε ή ότι υπήρξε βουλευτής που (αν το κάνουμε λιανά) είπε ότι είναι καλός κάποιος γονιός που ασκεί ενδοοικογενειακή βία.

Ο αρμόδιος υπουργός πάντως είπε πως το ν/σ είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι χάθηκε μια ευκαιρία για συνεννόηση.