Κατηγορίες
διεθνή

Μέση Ανατολή: πάλι στο χείλος της καταστροφής

Για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια η Μέση Ανατολή είναι στο χείλος της καταστροφής, αφού οι συγκρούσεις μεταξύ του Ισραηλινού Κράτους και της παλαιστινιακής Χαμάς συνεχίζονται με σφοδρότητα τις τελευταίες 6-7 ημέρες.

Επιθέσεις με ρουκέτες απ’ την πλευρά της Γάζας προς το Ισραήλ – αντεπιθέσεις με πυρά πυροβολικού και “έξυπνα” όπλα απ’ την άλλη πλευρά, από το Ισραήλ προς τις θέσεις της Χαμάς.

Δυο είναι όμως οι διαφορές – σε σχέση με άλλες περιόδους έντασης – που ανησυχούν τόσο τα κράτη όσο και τους αναλυτές:

1. το γεγονός ότι υπάρχει ένταση και εντός του εβραϊκού κράτος μεταξύ των Εβραίων και των Αράβων κατοίκων, στις περιοχές που υπάρχει παρουσία και των δυο. Αυτό από μόνο του μπορεί να επιφέρει αποσταθεροποίηση σε περιοχές που άλλοτε θεωρούνται “μακριά” από τις περιοχές που είχαν ούτως ή άλλως αποδεδειγμένα πρόβλημα. Για τον λόγο αυτό οι Ισραηλινοί έχουν ενισχύσει τις δυνάμεις ασφαλείας που βρίσκονται σε τέτοιες περιοχές.

2. το γεγονός ότι εδώ και λίγα χρόνια το Ισραήλ έχει ξεκινήσει να έχει σχέσεις με αρκετές αραβικές χώρες, αφήνοντας “χώρο” σε δυο χώρες μη αραβικές – την Τουρκία και το Ιράν – να σπεκουλάρουν και να προσπαθούν να το παίξουν προστάτες των Παλαιστινίων και των μουσουλμάνων γενικότερα.

Στη χώρα μας εδώ και πολλές δεκαετίες υπάρχει μια έκφραση, όποτε θέλουμε να δείξουμε ότι κάτι είναι δύσκολο να επιλυθεί: “μεσανατολικό”. Μια έκφραση που δείχνει ότι υπάρχουν δυσκολίες σχεδόν αξεπέραστες στη λύση κάποιου συγκεκριμένου προβλήματος (παρόμοια έκφραση υπάρχει και για το κυπριακό).

Το μεσανατολικό – ένα πρόβλημα που ξεκίνησε μετά από τις … παρεμβάσεις των Άγγλων στις αρχές του 20ου αιώνα και κορυφώθηκε μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και την ίδρυση του εβραϊκού κράτους – δεν πρόκειται να λυθεί ποτέ και θα αποτελεί μια ανοιχτή πληγή για τον πλανήτη. Θα λυθεί μόνο αν οι Ισραηλινοί αποδεχτούν το δικαίωμα σε κράτος των Παλαιστινίων και σταματήσουν πρακτικές που θυμίζουν Νότια Αφρική προηγούμενων δεκαετιών και μόνο αν, αντίστοιχα, οι Άραβες αποδεχθούν το δικαίωμα των Εβραίων να έχουν τη δική τους πατρίδα κάπου εκεί δίπλα τους.

Αν αυτό δε λυθεί, τότε θα έχουμε συνεχώς περιόδους εντάσεων (που θα οδηγούν σε πολεμικές επιχειρήσεις και θανάτους δεκάδων αθώων και απ’ τις δυο μεριές). Και φυσικά θα έχουμε και διάφορους “καλοθελητές”, που θα προσπαθούν να πουλήσουν προστασία ή υπηρεσίες στις δυο πλευρές, με γνώμονα τα δικά τους συμφέρονται και σίγουρα όχι την επίλυση του προβλήματος.