Κατηγορίες
βουλευτές

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για αποκλεισμό μικρών επιχειρήσεων από τα προγράμματα χρηματοδότησης των Περιφερειών

Το γεγονός ότι χιλιάδες επιχειρήσεις έμειναν εκτός επιχορήγησης από τα προγράμματα των Περιφερειών για την ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19, θίγουν με Ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Οικονομικών βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μεταξύ των οποίων η βουλευτής Ημαθίας Φρόσω Καρασαρλίδου.

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, εξ’ αιτίας των περιορισμένων διαθέσιμων πόρων των προγραμμάτων, της μη συμπερίληψης συγκεκριμένων Κωδικών Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), της μη πλήρωσης κριτηρίων όπως αυτά θεσπίστηκαν και τυπικών παραλείψεων, η συντριπτική πλειονότητα των κατατεθειμένων αιτήσεων προς χρηματοδότηση βρέθηκαν εκτός προγραμμάτων.

Σημειώνεται, ότι λόγω της σύνθετης διαδικασίας που απαιτείται για την κατάθεση της αίτησης, όπου σε αρκετές περιπτώσεις απαιτούσε τη συμβολή επ’ αμοιβή φοροτεχνικών-μελετητικών γραφείων, οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις επιβαρύνθηκαν με πρόσθετες οικονομικές δαπάνες. Παράλληλα και όσον αφορά τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στις συγκεκριμένες δράσεις, ελλοχεύει ο κίνδυνος η ενίσχυση να μην εισπραχθεί αμιγώς λόγω χρεών στο δημόσιο.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν καταθέσει τροπολογία προκειμένου να είναι ακατάσχετη, ανεκχώρητη και αφορολόγητη η ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία COVID-19, στο πλαίσιο των συγχρηματοδοτούμενων από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα των Περιφερειών της χώρας. Τροπολογία η οποία απορρίφθηκε από τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, επικαλούμενος την ανάγκη περαιτέρω διαπραγματεύσεων με το Υπουργείο Οικονομικών. Δυστυχώς, σήμερα δύο μήνες μετά, καμία σχετική ρύθμιση δεν έχει υπάρξει, η οποία να καθιστά την ενίσχυση των επιχειρήσεων από τις Περιφέρειες ακατάσχετη, αφορολόγητη και ανεκχώρητη.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς αν:

1. Προτίθενται να εκπονήσουν νέο πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων όπου θα συμπεριλαμβάνονται και οι ΚΑΔ που είχαν αποκλειστεί από την ανωτέρω δράση, καθώς και οι επιχειρήσεις που αποκλείστηκαν από τα ΠΕΠ σε όλη την επικράτεια;

2. Θα προχωρήσουν άμεσα στη ρύθμιση των απαιτούμενων διατάξεων ώστε η επιχορήγηση που θα δοθεί στις επιχειρήσεις που εντάσσονται στα συγκεκριμένα προγράμματα να είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και ανεκχώρητη;