Κατηγορίες
Ημαθία

Το μήνυμα του δημάρχου Νάουσας για τα 199 χρόνια από το Ολοκαύτωμα

Στο μήνυμά του για την 199η επέτειο από το Ολοκαύτωμα στη Νάουσα, ο δήμαρχος Νικόλας Καρανικόλας αναφέρει τα ακόλουθα:

“Η ημέρα της Επετείου του Ολοκαυτώματος αποτελεί ορόσημο και ημέρα βαθιάς ιστορικής μνήμης για την Ηρωική μας Πόλη. Με σεβασμό και συγκίνηση 199 χρόνια μετά, αποδίδουμε φόρο τιμής στους προγόνους μας που θυσιάστηκαν με αυταπάρνηση, αντιστεκόμενοι στον οθωμανικό στρατό.

Κρατάμε ως φυλακτό, στην ψυχή μας, τη δύναμη και το σθένος των αγωνιστών, που προτίμησαν να πεθάνουν, παρά να αλλαξοπιστήσουν για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι.

Με βαθιά συγκίνηση, τιμούμε τις ηρωίδες Ναουσαίες γυναίκες που θυσιάστηκαν μαζί με τα παιδιά τους το 1822. Τις γυναίκες που προτίμησαν την παγωμένη «αγκαλιά» του ποταμού, πέφτοντας στα αφρισμένα νερά της Αράπιτσας, επιλέγοντας τον θάνατο από τη σκλαβιά και την ατίμωση.

Υποκλινόμαστε ευλαβικά στις Ηρωίδες και τους Ήρωες μας, που με τις θυσίες, τον αγώνα και την δίψα τους για την ελευθερία, ανέδειξαν τη Νάουσα ως έναν ευλογημένο τόπο – σύμβολο του αγώνα, της αυτοθυσίας και της αυταπάρνησης.

Η επέτειος για τον Χαλασμό της Νάουσας είναι ημέρα μνήμης και αναστοχασμού, καθώς οι θυσίες των προγόνων μας υπενθυμίζουν ότι με αποφασιστικότητα, ενότητα και αλληλεγγύη, μπορούμε να ξεπεράσουμε όλοι μαζί τις δυσκολίες για ένα καλύτερο μέλλον των παιδιών και των οικογενειών μας.

Χρόνια Πολλά Νάουσα!”