Κατηγορίες
επιστήμη - τεχνολογία

Ελληνικό self – test ανιχνεύει άμεσα και με μεγάλη ακρίβεια τον κορωνοϊό

Μια μέθοδο που συνδυάζει τη “φιλοσοφία” των μετρήσεων του σακχάρου (κάτι σχεδόν οικείο για πολλούς) με την τεχνολογία και δυνατότητα για γρήγορα αποτελέσματα ανέπτυξαν ερευνητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (σε συνεργασία με δημόσιο νοσοκομείο της Αθήνας) και έτσι έχουμε το πρώτο ελληνικό self – test, το οποίο μάλιστα έχει και αποτελεσματικότητα που μπορεί να φτάσει σε πολύ υψηλά ποσοστά – πιο μεγάλα ακόμη και από τα “κλασσικά” και γνωστά tests!

Και τα καλά νέα δε σταματούν στο σημείο αυτό: η ανίχνευση του κορωνοϊού μπορεί να γίνει άμεσα, ακόμη κι αν έχουν περάσει λίγες ώρες από μια πιθανή μόλυνση του οργανισμού (ακόμη κι αν ο οργανισμός μας δεν έχει προλάβει να μας “δείξει” κάποιο σύμπτωμα).

Για να μην μπλέξουμε με τα επιστημονικά – ιατρικά (που οι περισσότεροι δεν τα καταλαβαίνουμε) θα το πούμε απλά:

το kit είναι ένας συνδυασμός των γνωστών kit που κυκλοφορούν με τη μπατονέτα, ενός ηλεκτροδίου παρόμοιου με αυτό που μετράμε το σάκχαρο στον οργανισμό και του κινητού μας.

Παίρνουμε δείγμα από τη μύτη ή απ’ το στόμα, υπάρχει ένα διάλυμα και ένα ηλεκτρόδιο επάνω στο οποίο ο χρήστης ρίχνει το διάλυμα. Το ηλεκτρόδιο τοποθετείται σε μια μικροσυσκευή που είναι συνδεμένη με ένα κινητό ή ένα τάμπλετ και γίνεται ανίχνευση της επιφανειακής πρωτεΐνης-ακίδας S1 του κορωνοϊού SARS-CoV-2, που είναι ο σημαντικότερος δείκτης για την ύπαρξη του ιού.

Για αυτό το σύστημα του κυτταρικού βιοαισθητήρα αναμένεται σύντομα επιστημονική δημοσίευση των νέων δεδομένων που συνέλλεξαν οι επιστήμονες ενώ έχει ήδη διεξαχθεί κλινική μελέτη από ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα και τα αποτελέσματά της έχουν δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Virological Methods.

Η συγκεκριμένη μέθοδος έχει περίπου 11 μήνες που πρωτοπαρουσιάστηκε και μέσα στο διάστημα αυτό γίνονται οι κλινικές μελέτες και οι βελτιώσεις (που θα το κάνουν και πιο “φιλικό” στον τελικό χρήστη που είμαστε όλοι εμείς).

——

Τα ‘χουμε πει εμείς, τα έχετε πει εσείς, τα έχουν πει χιλιάδες άνθρωποι τόσα χρόνια: η χώρα αυτή έχει και τη γνώση και το προσωπικό για να πάει μπροστά. Ας είναι καλά όμως οι αγκυλώσεις και τα γραφειοκρατικά ή μη προσχώματα που μπαίνουν στη μέση και συνήθως δεν καταφέρνει αυτά που μπορεί και στο τέλος χιλιάδες άνθρωποι, ικανότατοι (κάθε ηλικίας, κάθε μορφωτικού επιπέδου, κάθε επαγγέλματος) αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό μπας και δουν άσπρη μέρα…