Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας

Τα σημαντικά που είπε ο Τσιόδρας (τι θα πρέπει να κρατήσουμε)

Εντάξει, τα απανωτά lockdows έχουν κουράσει – και εμάς και την Οικονομία. Τα sms επίσης – λογικό είναι να μη θέλουμε να δίνεις σε αγνώστους εξηγήσεις για το που πηγαίνουμε. Οι ειδήσεις επίσης κούρασαν – το 70 με 80% των ειδήσεων κινούνται γύρω από τον κορωνοϊό, την covid-19, τα εμβόλια, λες και άλλα προβλήματα δεν υπάρχουν. Έχουν κουράσει και αυτές οι περιβόητες “δυο κρίσιμες εβδομάδες”, που όλο είναι μπροστά μας και όλο δε λένε να περάσουν οι ρημάδες…

Χωρίς να θέλω να γίνω… “επιλεκτικός”, νομίζω πως από αυτά που είπε στην ομιλία του ο Τσιόδρας στη διάλεξη της Ακαδημίας Αθηνών θα πρέπει να κρατήσουμε 5-6 βασικά σημεία:

– self tests: είχε επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητά τους. Όπως είπε δεν είναι πανάκεια. “Δεν πρέπει να εμπιστευτούμε μία δοκιμασία χωρίς να ξέρουμε τους κανόνες λειτουργίας της” ανέφερε και στην ουσία μας κάλεσε πρώτα να διαβάσουμε τις οδηγίες χρήσης.

– εμβόλια: δεν θα εξαφανίσουν τον ιό. Θα τον περιορίσουν, θα οπλίσουν τον οργανισμό αυτού που εμβολιάζεται με συγκεκριμένο μηχανισμό άμυνας. Εγώ αυτό κατάλαβα, ότι τη στιγμή αυτή μας βοηθούν επίσης να κερδίσουμε χρόνο μέχρι να βρεθεί το φάρμακο. Είπε και για τις περιπτώσεις που το εμβόλιο μπορεί να δημιουργήσει επιπλοκές (και εδώ όλοι θα πρέπει να δούμε την καθημερινότητά μας: υπάρχει κανά σκεύασμα δεν φέρνει επιπλοκές και παρενέργειες; Καθίσαμε καμιά φορά να διαβάσουμε το χαρτάκι που υπάρχει μέσα στα φάρμακα που παίρνουμε; Ένα χαπάκι ή σιρόπι για το στομάχι παίρνεις και αν διαβάσεις μέσα στις οδηγίες θα βρεις ότι σε κάποιους ανθρώπους θα λειτουργήσει άψογα ενώ σε κάποιους άλλους μπορεί να φέρει πονοκέφαλο, εμετό, διάρροια, κόπωση κλπ κλπ…

– μέτρα προστασίας και Χιλή: ο επικεφαλής της επιτροπής των λοιμωξιολόγων ήταν σαφής, φέρνοντας το παράδειγμα της Χιλής. Έχει εμβολιαστεί μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού με τουλάχιστον μια δόση, όμως επειδή όλοι επαναπαύτηκαν τα κρούσματα και οι θάνατοι απ’ τον κορωνοϊό αυξήθηκαν δραματικά (η εκεί Κυβέρνηση ήρε τα μέτρα, ο κόσμος άρχισε να μην τηρεί τα βασικά, η αγορά άνοιξε και η κινητικότητα έπιασε κορυφή – γενικώς έγιναν όλοι απρόσεκτοι).

– ηλικίες κρουσμάτων στην Ελλάδα: ο μέσος όρος έχει πέσει. Πλέον το βλέμμα είναι στραμμένο στις ηλικίες μεταξύ 20 και 50 ετών. Είναι το πιο ενεργό, δραστήριο και με μεγάλη κινητικότητα τμήμα του πληθυσμού της Ελλάδας. Που νοσεί πιο ήπια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δυστυχώς δεν υπάρχουν και περιπτώσεις με σοβαρές επιπλοκές και με θανάτους ανθρώπων σε αυτές τις ηλικίες.

– επιπτώσεις της Covid-19: χτυπάει παντού, στο αναπνευστικό, στο καρδιαγγειακό σύστημα, στο νευρικό σύστημα, στα νεφρά, στο δέρμα, στην όσφρηση ή στη γεύση καθώς και στο ψυχολογικό κομμάτι. Και κάποια απ’ τα προβλήματα που προκαλεί φεύγουν γρήγορα, κάποια μένουν για λίγο διάστημα ενώ κάποια άλλα θα τα κουβαλάμε μέχρι να αποχαιρετήσουμε τον μάταιο τούτο κόσμο.

– αβεβαιότητες και τις δυσκολίες των επιστημόνων: έναν χρόνο μετά έχουν κι αυτοί τις αβεβαιότητες και τις δυσκολίες τους. Για το πως έφτασε ο συγκεκριμένος κορωνοϊός στον άνθρωπο, για το πως θα αντιμετωπιστούν οι μεταλλάξεις, για το ότι έναν χρόνο μετά τη γενικευμένη εμφάνιση του κορωνοϊού ακόμη παιδεύονται να βρουν αντιικό φάρμακο.

Εγώ αυτά κρατάω, αν έχετε κι άλλα στη διάθεσή σας ή άλλη άποψη εδώ είμαστε να τα πούμε και αυτά. Στην ουσία ο Τσιόδρας δεν είπε κάτι που δεν ξέραμε, ή έστω δεν υποπτευόμασταν. Παραδέχθηκε ότι αυτός ο διάολος ήρθε για να μείνει.

Και είπε και κάτι σημαντικό. Το πως θα πάει η δουλειά και το που θα καταλήξουμε θα εξαρτηθεί από μια σειρά από παράγοντες: από τις μεταλλάξεις και το ποσοστό ανοσίας που θα φέρουν τα εμβόλια (και όσοι αναπτύξουν αντισώματα επειδή νόσησαν) μέχρι κι απ’ το πόσο γρήγορα η επιστημονική κοινότητα θα βρει τη λύση αλλά κι απ’ το αν τηρούμε τα βασικά μέτρα προφύλαξης και είμαστε προσεκτικοί κι όχι επαναπαυμένοι. Η λύση – και αυτό είναι πλέον φανερό – είναι στο συνδυασμό και στο συντονισμό των προσπαθειών όλων μας.