Κατηγορίες
Γεωργία - κτηνοτροφία - αγροτικά θέματα

Την Ημαθία επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ

Στην Ημαθία βρέθηκε τη Δευτέρα 26 Απριλίου 2021 ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, με αφορμή τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις και τους παγετούς που στην ουσία έχουν καταστρέψει την παραγωγή. Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Π.Ε. Ημαθίας αλλά και σε συνάντηση υπηρεσιακών παραγόντων.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στην Π.Ε. Ημαθίας συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με τον σχεδιασμό για καταβολή αποζημιώσεων, προσλήψεις επιπλέον έκτακτου προσωπικού, παρεμβάσεις κλπ που θα κάνει ο ΕΛΓΑ σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε οι αγρότες να αποζημιωθούν σύντομα.

Δείτε βίντεο του Πληροφοριοδότη με δηλώσεις:

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κ. Καλαϊτζίδης, ο υφυπουργός Οικονομικών και βουλευτής Ημαθίας (ΝΔ) Απόστολος Βεσυρόπουλος, οι βουλευτές Ημαθίας (ΝΔ) Τ. Μπαρτζώκας και Λ. Τσαβδαρίδης, ο Γ.Γ. Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών Χρήστος Τριαντόπουλος, ο δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας, ο αντιδήμαρχος Αλεξάνδρειας Στέφανος Δριστάς, ο αντιδήμαρχος Βέροιας Ηλ. Τσιφλίδης, η προϊσταμένη του ΕΛΓΑ Βέροιας Μαρία Παππά, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας Στέφανος Αποστολίδης, ο Πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Χρήστος Γιαννακάκης και ο γεωπόνος ΔΑΟΚ Ημαθίας Κων/νος Μπέης.

Σε γραπτή δήλωσή του για την σύσκεψη ο βουλευτής Ημαθίας (ΝΔ) Λ. Τσαβδαρίδης αναφέρει τα εξής: “Υποδεχθήκαμε σήμερα στην Ημαθία τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών κ. Χρήστο Τριαντόπουλο οι οποίοι επισκέφθηκαν τον νομό μας για να διαπιστώσουν δια ζώσης τις ζημίες στις καλλιέργειες αλλά και στον ευρύτερο κύκλο των απασχολούμενων και των επιχειρήσεων που σχετίζονται με την πρωτογενή παραγωγή από τους πρόσφατους παγετούς και τη χαλαζόπτωση.

Στη σχετική σύσκεψη των υπηρεσιακών παραγόντων του τοπικού ΕΛΓΑ αλλά και στη συνάντηση στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας στις οποίες υπήρξε και αναλυτική ενημέρωση, ο κ. Λυκουρέντζος έδωσε όλες τις απαραίτητες κατευθυντήριες γραμμές για την επίσπευση των εκτιμήσεων και των αποζημιώσεων στους δικαιούχους.

Ενώ ο κ. Τριαντόπουλος κατέγραψε όλα τα απαραίτητα δεδομένα προκειμένου να εξετάσει λύσεις για την αποζημίωση των κλάδων που εντάσσονται και αυτοί στην αλυσίδα της πρωτογενούς παραγωγής και επλήγησαν ή πρόκειται να πληγούν και αυτοί αναλογικά από την συντελεσθείσα καταστροφή όπως συνεταιριστικές, βιομηχανικές, εμπορικές και μεταποιητικές μονάδες καθώς επίσης και ο κλάδος των μεταφορών.

Επιπροσθέτως ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στην προσπάθεια ενεργοποίησης όλων των απαραίτητων χρηματοδοτικών εργαλείων προκειμένου να αποζημιωθούν οι ζημίες που δεν εμπίπτουν στον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η παρουσία τόσο του Προέδρου του ΕΛΓΑ όσο και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών στους πληγέντες νομούς καταδεικνύει για πολλοστή φορά και μάλιστα εμφατικά την ιδιαίτερη βαρύτητα που δίνει η Κυβέρνηση της ΝΔ στον κόσμο της πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής.”

Σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στα social media ο βουλευτής Ημαθίας (ΝΔ) Τάσσος Μπαρτζώκας αναφέρει τα ακόλουθα:

” Η αποκατάσταση των επιπτώσεων και η οικονομική ανακούφιση των πληγέντων αγροτών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης.
Κατ´εντολή του Πρωθυπουργού, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Λυκουρέντζος επισκέφτηκε πληγείσες περιοχές στην Ημαθία, υποδεικνύοντας ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αποτύπωσης των ζημιών και καταβολής των οικονομικών αποζημιώσεων στους αγρότες, γεγονός που θα αποτελέσει και το έναυσμα για οικονομική στήριξη σε συνεκδοχικές δραστηριότητες της αγροτικής εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η έκτακτη συγκυρία απαιτεί εξαιρετικό συντονισμό όλων των συναρμόδιων, ώστε να ανταποκριθούμε με ωριμότητα στον στόχο της ταχύτητας, της ακρίβειας και της δικαιοσύνης των αποζημιώσεων, ακριβώς όπως το θέτει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Ο αγροτικός κόσμος δεν είναι εξαντλημένος μόνο από τα χτυπήματα του καιρού. Είναι εξαντλημένος και από τα Ευχολόγια. Αυτή τη φορά θα σταθούμε αντάξιοι των προσδοκιών του, κάνοντας πράξη τις υποσχέσεις μας για ουσιαστική στήριξη.”

*η φωτογραφία της ανάρτησης είναι από τον Πληροφοριοδότη