Κατηγορίες
διεθνή

Στη Λιβύη ο Δένδιας – στην Τουρκία ο Λίβυος Πρωθυπουργός

Εβδομάδα εξελίξεων αυτή που ξεκίνησε τη Δευτέρα 12 Απριλίου 2021 για τα θέματα της ανατολικής Μεσογείου – και ειδικότερα για τα ελληνοτουρκικά.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας θα βρεθεί στη Λιβύη (λίγες ημέρες μετά τη μετάβαση Μητσοτάκη) για συνομιλίες με αξιωματούχους της χώρας αυτής της βόρειας Αφρικής ενώ την ίδια στιγμή ο Λίβυος προσωρινός πρωθυπουργός θα βρίσκεται στην Τουρκία.

Υπάρχει κινητικότητα, είναι γεγονός και τα πάντα θα κριθούν από τη βιωσιμότητα της προσωρινής Κυβέρνησης της Λιβύης (ο βίος της οποίας είναι συμφωνημένο να τελειώσει με εκλογές τα Χριστούγεννα του 2021).

Πάντως θα πρέπει να έχουμε κάτι υπόψη, ελληνοτουρκικού ενδιαφέροντος: το γνωστό τουρκο-λιβυκό μνημόνιο εμπνεύσεως Ερντογάν, το οποίο ανέτρεψε τη γεωγραφία και “βλέπει” θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δυο χωρών.

Το αν θα εξακολουθήσει να ισχύει (αν και παράλογο ως κίνηση) εξαρτάται πλέον κι από όσα θα κάνουμε εμείς, αφού είτε η Ελλάδα θα προσφύγει στα αρμόδια διεθνή δικαστήρια για να καταπέσει είτε θα πρέπει να αποσυρθεί ένα από τα δυο μέρη (οι Τούρκοι δεν πρόκειται ενώ δεν θα πρέπει να περιμένουμε κάτι παρόμοιο από τη λιβυκή μεριά όσο η Τουρκία έχει στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη).