Κατηγορίες
διεθνή

Ο κορωνοϊός γονατίζει την Ινδία – διεθνής βοήθεια για την αντιμετώπιση της κατάστασης

Το ένα μετά το άλλο καταρρίπτει τα μαύρα ρεκόρ του κορωνοϊού η Ινδία, αφού τις τελευταίες ημέρες η χώρα του 1,4 δισεκατομμυρίου κατοίκων βλέπει τα θύματα να αυξάνονται, τα κρούσματα να αυξάνονται και τον κόσμο να μην μπορεί να βρει όχι κρεββάτι στα νοσοκομεία αλλά ούτε μια φιάλη οξυγόνου για να τη χρησιμοποιήσει στο σπίτι ή στο δρόμο.

Τα ξένα ΜΜΕ κάνουν λόγο για κατάρρευση του Συστήματος Υγείας της χώρας αυτής, στην οποία ο κόσμος δεν μπορεί να έχει πλέον πρόσβαση σε νοσοκομειακές κλίνες και οι γιατροί προσπαθούν να βοηθήσουν όσο μπορούν στα προαύλια και στους δρόμους μπροστά από τις μονάδες υγείας. Σε έλλειψη είναι και το οξυγόνο, το οποίο μεταφέρεται στα νοσοκομεία συνοδεία αστυνομίας ή στρατού.

Τα καθημερινά (καταγεγραμμένα) κρούσματα στην Ινδία, από τα 10-15 χιλιάδες που ήταν την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου ξαφνικά αυξήθηκαν σε πάνω από 300 χιλιάδες τις τελευταίες ημέρες ενώ η λεγόμενη “ινδική μετάλλαξη” φαίνεται να είναι η αιτία για αυτό.

Πλέον υπάρχει ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός χωρών (μεταξύ αυτών η Αυστραλία, η Μ. Βρετανία, η Σιγκαπούρη, η Σαουδική Αραβία κλπ) που στέλνουν βοήθεια στην Ινδία – συσκευές οξυγόνου, rapid tests, πρώτες ύλες φαρμάκων, στολές και υλικό για την ατομική προστασία των υγειονομικών, αναπνευστήρες, μεγάλες δεξαμενές με οξυγόνο που φτάνουν με αεροπλάνα και καράβια – ενώ ο Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να διακοπεί η απαγόρευση εξαγωγής από τις ΗΠΑ υλικών και εξοπλισμού. Επίσης στις ΗΠΑ σκέφτονται ήδη να στείλουν στην Ινδία κάποια εκατομμύρια δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca που είναι έτοιμα για χορήγηση (αλλά ακόμη δεν έχουν πάρει έγκριση για χρήση στις ΗΠΑ).

Δυο γεγονότα που δείχνουν την απελπιστική κατάσταση που επικρατεί σε πολλά κρατίδια της Ινδίας είναι τα εξής:

  • μέχρι και το Πακιστάν και η Κίνα (που είναι γειτονικές χώρες αλλά με τις χειρότερες σχέσεις με την Ινδία) έχουν δηλώσει ότι είναι έτοιμες να στείλουν βοήθεια.
  • οι μικρές μπουκάλες οξυγόνου έχουν αρχίσει να πωλούνται στη μαύρη αγορά, σε τιμές έως και 300 φορές πιο μεγάλη σε σχέση με την κανονική τους τιμή.