Κατηγορίες
βουλευτές

Νέα περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων ζητάει ο Λ. Τσαβδαρίδης από τον Υπουργό Οικονομικών

Την ανάγκη να προχωρήσει το Υπουργείο Οικονομικών σε νέα περαίωση ανέλεγκτων και εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων παρελθόντων ετών, προκειμένου και σε συνδυασμό με άλλα μέτρα να «γεφυρώσει» το δημοσιονομικό κενό αλλά κυρίως να επιλύσει τις φορολογικές διαφορές επαναφέροντας την ισορροπία και την ηρεμία σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, με επικείμενη την επιστροφή στην κανονικότητα μετά και το πέρας της πανδημικής κρίσης σημειώνει ο Αν. Γεν. Γραμματέας ΚΟ της ΝΔ και Βουλευτής Ημαθίας κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης.

Με σχετική Ερώτηση που κατέθεσε προς τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών ο κ Τσαβδαρίδης επισημαίνει ότι είναι σημαντικό για τις επιχειρήσεις της χώρας να σταματήσουν να λειτουργούν υπό το καθεστώς φορολογικής αβεβαιότητας και να αναγκάζονται διαρκώς να προσαρμόζονται σε φορολογικά πλαίσια συνεχώς μεταβαλλόμενα, όπως συνέβαινε τα τελευταία χρόνια.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και λαμβάνοντας υπόψη ότι η τελευταία φορά που έγινε περαίωση χρήσεων έγινε με τον Ν. 3888/2010 και είχε εισφέρει στα κρατικά ταμεία πάνω από 1,5 δις ευρώ ο Βουλευτής Ημαθίας τονίζει ότι μία ενδεχόμενη νέα περαίωση αφενός θα διώξει τα «βαρίδια» από εκκρεμότητες ετών πολλών επιχειρήσεων την ίδια στιγμή που θα οδηγήσει στην αύξηση των δημοσίων εσόδων και στην ανάπτυξη της οικονομίας

Αναλυτικά η κατατεθείσα Ερώτηση είναι η εξής:

1-4-2021

Προς:

Τον Υπουργό Οικονομικών

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: Περαίωση ανέλεγκτων και εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων

Κύριε Υπουργέ,

Όλο και περισσότερο ο κόσμος της αγοράς επισημαίνει την ανάγκη να προχωρήσει το οικονομικό επιτελείο σε εφαρμογή νέας περαίωσης ανέλεγκτων και εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων παρελθόντων ετών, προκειμένου και σε συνδυασμό με άλλα μέτρα να «γεφυρώσει» το δημοσιονομικό κενό αλλά κυρίως να επιλύσει τις φορολογικές διαφορές επαναφέροντας την ισορροπία και την ηρεμία σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη τις πολλές τροποποιήσεις που έχουν υποστεί βασικά φορολογικά νομοθετήματα κατά τα παρελθόντα έτη όπως:

• Ο Ν.4172/2013 που αφορά στη φορολογία εισοδήματος

• Ο Ν. 2859/2000 αναφορικά με τον Κώδικα ΦΠΑ και έχει πολλές φορές τροποποιηθεί έκτοτε

• Και ο Ν. 4174/2013 αναφορικά με τις Φορολογικές Διαδικασίες

εύλογα συμπεραίνει κανείς ότι ενώ το σύνολο των τροποποιήσεων σχεδιαζόταν και εφαρμοζόταν με γρήγορες διαδικασίες και οι ίδιες οι επιχειρήσεις καλούνταν να τις εφαρμόσουν άμεσα, πολλές φορές και αναδρομικά και οπωσδήποτε μέσα σε ένα περιβάλλον οικονομικά «αφιλόξενο» (λόγω των επιπτώσεων από τις μνημονιακές υποχρεώσεις, τα capital controls κλπ) ο μετέπειτα φορολογικός έλεγχος θεωρεί και αντιμετωπίζει το ελεγχόμενο περιβάλλον ως σταθερό χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που μπορεί να προκάλεσαν λάθη, παραλήψεις ή και αβελτηρίες στον ελεγχόμενο.

Κατόπιν τούτων και επειδή:

Είναι σημαντικό για τις επιχειρήσεις της χώρας να σταματήσουν να λειτουργούν υπό το καθεστώς φορολογικής αβεβαιότητας και να αναγκάζονται διαρκώς να προσαρμόζονται σε φορολογικά πλαίσια συνεχώς μεταβαλλόμενα, όπως συνέβαινε τα τελευταία χρόνια.

Η τελευταία φορά που έγινε περαίωση χρήσεων έγινε με τον Ν. 3888/2010 και είχε εισφέρει στα κρατικά ταμεία πάνω από 1,5 δις ευρώ

Μία ενδεχόμενη περαίωση αφενός θα διώξει τα «βαρίδια» από εκκρεμότητες ετών πολλών επιχειρήσεων την ίδια στιγμή που θα οδηγήσει στην αύξηση των δημοσίων εσόδων και στην ανάπτυξη της οικονομίας ιδιαίτερα μιας και θα συμπέσει με την επάνοδο στην κανονικότητα μετά και το πέρας της πανδημικής κρίσης.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Προτίθεστε να προχωρήσετε σε περαίωση ανέλεγκτων και εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων παρελθόντων ετών και αν ναι με ποιο χρονοδιάγραμμα;