Κατηγορίες
διεθνή

Με τον Ερντογάν θα συναντηθεί ο Δένδιας

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, την Πέμπτη 15/4 – στις 3 μετά το μεσημέρι – ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα έχει συνάντηση στην Άγκυρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν.

Να σημειωθούν 2 πράγματα:

1) ο Δένδιας ήταν να πάει στην Άγκυρα και να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Τσαβούσογλου την Τετάρτη αλλά τελικά δεν πήγε λόγω έκτακτης τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας του ΝΑΤΟ.

2) θα δει τον Ερντογάν (κατόπιν πρόσκλησης του Ερντογάν) και στη συνέχεια θα συναντηθεί και με τον Τσαβούσογλου – σε κλίμα που το έχουν δυναμιτίσει (ξανά) οι δηλώσεις Ερντογάν περί ετοιμότητας των Τούρκων να επέμβουν στην Κύπρο αν δεν γίνουν σεβαστά τα… δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων αλλά και περί “δικαιωμάτων” της Τουρκίας αλλά όχι της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο (προαναγγέλοντας στην ουσία και νέες σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές που διεκδικεί η Τουρκία βάσει του Μνημονίου της με τη Λιβύη).

και κάτι για το τέλος: η Οικονομία στην Τουρκία είναι σε εξαιρετικά δύσκολη θέση – ο Ερντογάν έχει φτάσει σε σημείο να τάζει κρεμμύδια και πατάτες στους λόγους του προς τον λαό του. Η Ελλάδα παίζει πλέον και με Λίβανο σε τριμερή με την Κύπρο ενώ σε πλήρη εξέλιξη είναι επαφές και πιθανή επίσκεψη του Δένδια στη Σαουδική Αραβία (αλλά και του Βαρβιτσιώτη στην Ιταλία και στο Βατικανό, αυτή η επίσκεψη έχει κλείσει). Τα παραπάνω δε σημαίνουν απαραίτητα κάτι θετικό, όμως δείχνουν την έντονη κινητικότητα που ίσως να φέρει κάτι καλό. Ίσως.