Κατηγορίες
διεθνή

Γενοκτονία των Αρμενίων αναμένεται να αναγνωρίσει επίσημα ο Μπάιντεν

Αύξηση του αντιαμερικανικού κλίματος και περαιτέρω επιδείνωση αναμένεται να έχουν οι αμερικανο-τουρκικές σχέσεις, αν τελικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ κρατήσει την προεκλογική του υπόσχεση και προχωρήσει στην αναγνώριση από τη χώρα του της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Σύμφωνα με όσα ακούγονται (αλλά δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί επίσημα), ο Μπάιντεν θα κάνει δήλωση αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Οθωμανούς – ένα γεγονός που στοίχησε τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες Αρμένιους.

Οι Οθωμανοί σε διάφορες χρονικές περιόδους είχαν προχωρήσει στην εξόντωση των Αρμένιων κατοίκων της Αυτοκρατορίας τους, παράλληλα με άλλες παρόμοιες πράξεις (όπως οι εξοντώσεις των Ελλήνων ή των Ασσύριων). Τα χειρότερα συνέβησαν κατά την περίοδο που στην Οθωμανική Αυτοκρατορία κυριαρχούσαν οι λεγόμενοι “Νεότουρκοι”, στις αρχές του 20ου αιώνα. Η Γενοκτονία των Αρμενίων έχει αναγνωριστεί επίσημα από πάνω από 30 χώρες ή αυτόνομες περιοχές χωρών.

Ο Μπάιντεν αναμένεται να κάνει σχετική δήλωση στις 24 Απριλίου, ημέρα που σε όλο τον κόσμο γίνονται κάθε χρόνο εκδηλώσεις Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων.