Κατηγορίες
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Ψηφίστηκε επί της αρχής νέα συμφωνία δημοσίου και της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός»

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η νέα συμφωνία μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της εταιρείας “Ελληνικός Χρυσός”, μια συμφωνία που έχει προκαλέσει σειρά αντιδράσεων και αμφισβητήσεων. Επί της αρχής τάχθηκαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ, τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν ενώ το Κίνημα Αλλαγής εξέφρασε επιφυλάξεις.

Ο αρμόδιος υπουργός επεσήμανε ότι με τη νέα συμφωνία διευθετούνται υφιστάμενες διαφορές που μπορούν να προκληθούν από απαιτήσεις της εταιρίας απ’ το Δημόσιο ενώ αναφέρθηκε και στις θέσεις που ακούστηκαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι δεν πρόκειται περί λεόντιας σύμβασης αλλά περί συμφωνίας που λαμβάνει υπόψη της το περιβάλλον, που είναι προς όφελος του Δημοσίου και των τοπικών κοινωνιών.

Ενστάσεις και προβληματισμούς για τη συμφωνία στο σύνολό της ή για τμήματα αυτής εξέφρασαν όλα τα κόμματα καθώς και η πλειοψηφία εκπρόσωπων φορέων και συλλογικοτήτων που μίλησαν στην Επιτροπή κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι επιστήμονες και εκπρόσωποι συλλόγων της περιοχής εστίασαν στα περιβαλλοντικά προβλήματα (υποβάθμιση του περιβάλλοντος και ρύπανση των υπόγειων υδάτων), στη σεισμικότητα της περιοχής αλλά και στην ανάγκη ισόρροπης ανάπτυξης που θα μειώνει στο ελάχιστο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα μιας δραστηριότητας όπως αυτή.