Κατηγορίες
τοπική επικαιρότητα

Παρέμβαση του ΥΠΑΑΤ στο θέμα της καταπολέμησης των κουνουπιών ζήτησε ο Π. Γκυρίνης

Κατά τη συνάντηση που είχε ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας Παναγιώτης Γκυρίνης με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό ένα από τα θέματα που έθεσε υπόψη του υπουργού ήταν και αυτό της καταπολέμησης των κουνουπιών.

Το συγκεκριμένο θέμα έχει τις… ιδιαιτερότητές του και για το λόγο αυτό ο Π. Γκυρίνης ζήτησε την άμεση παρέμβαση του υπουργού και την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, ώστε να είναι δυνατό να προστατευτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι κάτοικοι οικισμών που βρίσκονται κοντά σε ορυζώνες αλλά και να διαμορφωθούν οι συνθήκες ώστε αγρότες που τα χωράφια τους είναι κοντά σε κατοικημένες περιοχές να μπορούν να καλλιεργούν χωρίς προβλήματα ρύζι.

Είναι γνωστό πως για αρκετούς μήνες – ειδικά τα τελευταία χρόνια – είμαστε όλοι μάρτυρες δημιουργίας μικρών λιμνών κοντά σε οικισμούς λόγω των ορυζοκαλλιεργειών, με αποτέλεσμα η όχληση από τα κουνούπια να είναι μεγάλη.

Το πρόβλημα δημιουργείται από ένα γεγονός το οποίο θα αναφέρουμε όσο πιο απλά γίνεται: οι Δήμοι μπορούν να ψεκάσουν για τα κουνούπια μόνο μέσα στους οικισμούς ενώ η Περιφέρεια έξω από τους οικισμούς αλλά όχι πολύ κοντά σε αυτούς (δηλαδή γίνονται ψεκασμοί αλλά μακριά από τα όρια των οικισμών).

Αυτό το κενό, σε συνδυασμό με την αύξηση των στρεμμάτων που καλλιεργούνται ολοένα και πιο κοντά σε οικισμούς έχει χειροτερέψει την ήδη προβληματική κατάσταση, όσο κι αν γίνονται ψεκασμοί από Δήμους ή Περιφέρεια.

Επί αυτού λοιπόν ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας ζήτησε την παρέμβαση του ΥΠΑΑΤ, ώστε να αλλάξει το πλαίσιο και να γίνεται αποτελεσματικότερη καταπολέμηση με συνδυασμένους επίγειους και εναέριους ψεκασμούς, χωρίς κενά στις καλλιεργούμενες εκτάσεις.