Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας

Εύλογα ερωτήματα (και το άλλο άκρο)…

Ξεκίνησαν για μια ακόμη φορά τα ειρωνικά δημοσιεύματα στα ΜΜΕ σχετικά με εύλογα ερωτήματα που έχει δημιουργήσει όλο αυτό το μπέρδεμα με το εμβόλιο που είναι μια συνεργασία του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της εταιρίας Astrazeneca.

Ευκαιρία βρήκαν ορισμένοι, πραγματικά βολεμένοι, δημοσιογράφοι να γράψουν και να επιτεθούν λεκτικά μέσα από τα άρθρα τους σε όποιον ρωτάει. Για ποιόν όμως λόγο το κάνουν; Λογικό δεν είναι να υπάρχουν ερωτήματα;

Προσέξτε κάτι σημαντικό, που κάνει τη διαφορά: δεν μιλάμε για επιστημονικά ερωτήματα. Αυτά τα ερωτήματα θα πρέπει να τα θέτουν οι επιστήμονες και κανένας άλλος. Δεν είναι δυνατόν ένας άνθρωπος που δεν έχει σχέση με το θέμα να κάθεται και να κάνει αναλύσεις για τη… σύνθεση του εμβολίου, επειδή κάπου στο ίντερνετ διάβασε κάτι! Γίναμε και της μοριακής ιατρικής τώρα;; Γίναμε και μέλη ερευνητικών ομάδων;; (αν είναι έτσι, ας φτιάξουμε ένα εμβόλιο στο πλυσταριό ή στην αποθήκη μας, ας αγοράσουμε μια ένεση από το φαρμακείο μας κι ας εμβολιαστούμε, μπας και μπορέσουμε να βγούμε κι απ’ τα σπίτια και απαλλαγούμε από τις καραντίνες!)

Μιλάμε για πραγματική – πρακτική – ανησυχία που έχουν όσοι ήδη έκαναν το εμβόλιο ή όσοι είναι προγραμματισμένο να το κάνουν μέσα στις επόμενες ημέρες. Μιλάμε για ερωτήματα που έρχονται αυτόματα στο μυαλό όλων, επειδή μας χαλάνε τον προγραμματισμό που έχουμε κάνει στις ζωές μας υπό τη σκιά της καραντίνας. Έναν προγραμματισμό του τύπου “σήμερα θα κάνω το εμβόλιο, μετά από κανά μήνα θα δω τα παιδιά ή τα εγγόνια μου με ασφάλεια”…

Δεκαπέντε χώρες έχουν αποφασίσει να αναστείλουν τους εμβολιασμούς με αυτό το σκεύασμα. Άλλες χώρες αναμένουν και συνεχίζουν τους εμβολιασμούς. Ας παραδεχθούμε επιτέλους το αυτονόητο: Ναι, η ΕΕ τα έχει πάει πολύ χάλια στον σχεδιασμό και στην εκτέλεση των προγραμμάτων εμβολιασμών (ίσως επειδή δεν ελήφθησαν και οι απαραίτητες εγγυήσεις που θα εξασφάλιζαν την απρόσκοπτη ροή φιαλιδίων από τις εταιρίες προς κάθε χώρα ξεχωριστά. Επίσης στο κάδρο να βάλουμε και το γεγονός ότι κάθε χώρα κάνει του κεφαλιού της, επειδή πολύ απλά ακόμη ΔΕΝ είμαστε ακόμη “Ένωση” και είμαστε απλά “Ευρωπαϊκή”).

Κι αν έχουν δίκιο οι χώρες που σταμάτησαν; Κι αν έχουν δίκιο ο χώρες που το συνεχίζουν; Μήπως υπάρχουν σκοπιμότητες και παίζει και κανά παιχνίδι περίεργο, μιας που το εμβόλιο έρχεται από την Βρετανία που έχει χαιρετίσει την ΕΕ ως εταίρος; Και τι θα γίνει με τη σειρά εμβολιασμών, αν κάποιος πει να μην το κάνει το εμβόλιο παρότι έχει ήδη κλείσει ραντεβού – θα το χάσει το ραντεβού του;

Με τόσα που γράφονται και ακούγονται είναι εύλογα τα (μη επιστημονικής φύσης) ερωτήματα περί του συγκεκριμένου εμβολίου, μέχρι να αποφανθούν οι ειδικοί, μέχρι να αποφανθεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Μέχρι τότε λοιπόν θα ήταν καλό να χαλαρώσουμε λίγο. Και να περιμένουμε όλοι να δούμε τι θα πει η επιστήμη, οι αρμόδιοι και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.