Κατηγορίες
κορωνοϊός

Ασφαλές το εμβόλιο της AstraZeneca λέει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων

Ολοκληρώθηκε από την Επιτροπή Ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων η προκαταρκτική εξέταση σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, τη χορήγηση του οποίου είχαν αναστείλει αρκετές χώρες λόγω φόβων για πιθανή σύνδεσή του με εμφάνιση περιστατικών θρομβώσεων.

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα το εμβόλιο δεν σχετίζεται με αυξημένο συνολικό κίνδυνο θρομβοεμβολικών επεισοδίων ή θρόμβων αίματος σε εκείνους που το έχουν κάνει ενώ γίνεται αναφορά και σε μη ένδειξη προβλημάτων σε συγκεκριμένες παρτίδες του εμβολίου.

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου η εκτελεστική διευθύντρια του ΕΜΑ Έμερ Κουκ, “Η Επιτροπή κατέληξε σε ένα σαφές επιστημονικό συμπέρασμα: πρόκειται για ένα εμβόλιο ασφαλές και αποτελεσματικό”. Τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων, παρά την πιθανή σύνδεση με σπάνια περιστατικά θρόμβων αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια, αναφέρεται.

Ωστόσο ο Οργανισμός δεν είναι σε θέση να αποκλείσει οριστικά μια σχέση του εμβολίου της AstraZeneca με πολύ σπάνιες περιπτώσεις θρόμβων (στις κοιλίες του εγκεφάλου οι οποίοι συνοδεύονται από χαμηλές τιμές αιμοπεταλίων) και για το λόγο αυτό βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση.

Μετά από την ανακοίνωση αρκετές είναι οι χώρες που θα ξεκινήσουν και πάλι τους εμβολιασμούς με το συγκεκριμένο εμβόλιο, μεταξύ αυτών η Ιταλία, η Λετονία, η Γαλλία και η Κύπρος.

Δείτε την έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ΕΔΩ