Κατηγορίες
κορωνοϊός

Ανακοινώθηκαν ελαφρά “χαλάρωση” του lockdown και δωρεάν rapid tests (video)

Αλλαγή πλεύσης στο θέμα της αντιμετώπισης της διάδοσης του κορωνοϊού αποτελούν τα μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής 19 Μαρτίου.

Μετά από μήνες lockdown και αποτυχημένων συνταγών (όπως δείχνουν τα στοιχεία που ανακοινώνονται καθημερινά), η Κυβέρνηση αποφάσισε – και υπό το πρίσμα της κόπωσης και της μη τήρησης σε μεγάλο βαθμό των υφιστάμενων μέτρων – να αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης και να προχωρήσει σε χαλάρωση.

Την ίδια στιγμή όμως, με βάση τα στοιχεία που δείχνουν μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο, ανακοινώθηκαν νέες περιοχές που μπαίνουν στο λεγόμενο “βαθύ” κόκκινο και άλλες που βγαίνουν από αυτό (ενδεικτικά, η Μύκονος ή η Αμφίπολη των Σερρών – αντίστοιχα βγαίνουν η Φωκίδα ή η Ρόδος).

Η απόφαση για ένα δωρεάν κάθε βδομάδα rapid τεστ από τα φαρμακεία (για κάθε πολίτη με το ΑΜΚΑ του), η επέκταση του ωραρίου κυκλοφορίας μέχρι τις 9 το βράδυ παντού (με τα sms και τα έντυπα σε χρήση), το άνοιγμα των κομμωτηρίων, όπως και το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων και των πάρκων για μικρές συναθροίσεις των 3 ατόμων (με χρήση μάσκας), δείχνουν αλλαγή πλεύσης και του τρόπου αντιμετώπισης μιας κατάστασης που παρά τα παρατεταμένα lockdown έχει οδηγήσει στα +2.000 κρούσματα καθημερινά το τελευταίο διάστημα.

Επίσης στα θετικά βήματα θα πρέπει να καταγραφεί το άνοιγμα των καθεδρικών ναών κάθε Δήμου για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, για την 25η Μαρτίου και τους δεύτερους χαιρετισμούς της Θεοτόκου (υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τον αριθμό των παρευρισκόμενων εντός των ναών) όπως και το ότι θα επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους δήμους με χρήση του κωδικού 6 (είτε από την παραλία είτε με τη χρήση πλωτών μέσων με μήκος μέχρι τα 8 μέτρα – με πρόσβαση με ποδήλατο ή με τα πόδια και με την επίδειξη των απαραιτήτων εγγράφων).

Τέλος, μεταξύ των νέων μέτρων που ανακοινώθηκαν είναι και η επέκταση της λειτουργίας των καταστημάτων τροφίμων, των σούπερ μάρκετ, των βενζινάδικων και των φαρμακείων μέχρι τις 20:30 (δεδομένου του γεγονότος ότι η κυκλοφορία θα επιτρέπεται μέχρι τις 21:00)

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τι ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Ν. Χαρδαλιά: