Κατηγορίες
εθνικές εορτές

Μηνύματα για την 25η Μαρτίου από αυτοδιοικητικούς και βουλευτές

Σε μηνύματά τους με αφορμή την 200η επέτειο από την Επανάσταση αυτοδιοικητικοί και βουλευτές της Ημαθίας αναφέρουν (η ανάρτηση συμπληρώνεται/ανανεώνεται συνεχώς):

Παναγιώτης Γκυρίνης – δήμαρχος Αλεξάνδρειας

Σήμερα η πατρίδα μας γιορτάζει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. 200 χρόνια από τότε που γενναίοι και ηρωικοί Έλληνες μαζί με πολλούς Φιλέλληνες πολέμησαν για το όνειρο μιας καλύτερης Ελλάδας αλλά και για την έννοια της Ελευθερίας.

Διπλή όμως η σημερινή γιορτή. Από τη μια η έναρξη της Εθνικής Παλιγγενεσίας τους Γένους κι από την άλλη η μνήμη του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου. Κοινός παρονομαστής των δύο αυτών γεγονότων είναι η ανυπολόγιστη αξία της ελευθερίας.

Η επανάσταση του 1821 ήταν μια εθνική εξέγερση, ένας ελληνικός αγώνας. Από τα κορφοβούνια μέχρι τα πελάγη  το ελληνικό γένος ανταποκρίθηκε σύσσωμο στο κάλεσμα της λευτεριάς .

Οι Έλληνες διεκδίκησαν το αδύνατο πέρα από κάθε λογική, με πίστη, πείσμα και ηρωισμό…

Κι πέτυχαν το θαύμα , κατάφεραν ώστε το αδύνατο έγινε δυνατό.

Σύμβολα φιλοπατρίας ,αυτοθυσίας και πολεμικής αρετής είναι για τους όλους τους Έλληνες οι μεγάλες μορφές των αγωνιστών του 1821 ,του Ρήγα Φεραίου ,του Διάκου ,του Κολοκοτρώνη ,του Καραϊσκάκη ,του Ανδρούτσου ,του Παπαφλέσσα και όλων εκείνων των Ελλήνων και φιλελλήνων που εργάστηκαν ή πολέμησαν για τη λευτεριά και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας . Να μην ξεχάσουμε όμως ότι όλοι αυτοί οι ήρωες έδωσαν τα πάντα για την πατρίδα τους και πέθαναν φτωχοί…

Tο 1821 δεν είναι μόνο το ξεκίνημα του έθνους-κράτους, αλλά και η παρακαταθήκη υποδειγμάτων ηρωικής συμπεριφοράς για τις νέες γενιές.

Είναι ανάγκη σήμερα ανάλογες προκλήσεις που θίγουν την Εθνική Ανεξαρτησία και την Ελευθερία της πατρίδας να τις αντιμετωπίσουμε με το ίδιο ελληνικό αγωνιστικό πνεύμα αντίστασης παίρνοντας ως παράδειγμα τους αγώνες του 1821 .

200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, γίνεται όλο και περισσότερο φανερό ότι το μέλλον της Ελλάδας στηρίζεται στην αγάπη ,στη σύμπνοια όλων των απανταχού Ελλήνων, στην ομόνοια και τη συμμετοχή όλων. Αυτή την πραγματικότητα , αυτή την αδιάσειστη αλήθεια είναι ανάγκη να τη συνειδητοποιήσουμε και να την υλοποιήσουμε.

Τιμώντας τους αγώνες και τις θυσίες των προγόνων μας ας τους υποσχεθούμε ότι τίποτα δεν πήγε χαμένο και πως όταν χρειαστεί θα αγωνιστούμε και εμείς με την ίδια αυταπάρνηση για την ακεραιότητα της πατρίδας μας και για τη λευτεριά.

Ζήτω η Ελευθερία! Ζήτω η Ελλάδα!

Στέφανος Δριστάς – αντιδήμαρχος Αλεξάνδρειας

Αγαπητοί συμπολίτες,

Διπλή γιορτή σήμερα για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Ημέρα μνήμης και τιμής για τους Ήρωες της Ελληνικής Επανάσταση του 1821 που αγωνίστηκαν με σθένος, αψηφώντας τον κίνδυνο και έδωσαν την ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας μας. Ημέρα ορόσημο της Ορθοδοξίας μας, η μεγάλη Θεομητορική γιορτή της Χριστιανοσύνης, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου.

Οι έκτακτες συνθήκες της πρωτοφανούς πανδημίας που πλήττει τον πλανήτη μας δεν μας επιτρέπουν και φέτος να τιμήσουμε την ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΥΤΗ Ημέρα με λαμπρές Εκδηλώσεις. Επιβάλουν ωστόσο, να αναλογιστεί ο καθένας μας ξεχωριστά, ποιο είναι το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί, ώστε να κερδίσουμε την μάχη της Ζωής, της Ελευθερίας και της επανεκκίνησης της  χώρας μας, κάνοντας θυσίες για το σύνολο, για το γενικό καλό.

Πριν 200 χρόνια οι πρόγονοί μας, όλοι μαζί, απέδειξαν ότι ο τουρκικός ζυγός δεν ήταν ανίκητος. Η ιστορία μας θυμίζει ότι έχουμε περάσει πολύ δυσκολότερες στιγμές και με ενότητα και ομοψυχία βγήκαμε από όλες πιο δυνατοί. Όλοι μαζί και τώρα στις δύσκολες συγκυρίες που βιώνουμε ας επιδείξουμε σύνεση, ψυχραιμία και υπομονή για να βγούμε και πάλι νικητές από την πιο φονική πανδημία των τελευταίων δεκαετιών.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ Ελληνίδες και Έλληνες, με Ελευθερία και Υγεία!!

Γιάννης Κιρκιλιαννίδης – αρχηγός μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Αλεξάνδρειας

Γιάννης Κιρκιλιαννίδης

H 25η Μαρτίου αποτελεί ορόσημο για την θρησκεία μας και την πατρίδα μας. Σηματοδοτεί τον ξεσηκωμό του υπόδουλου ελληνισμού και την έναρξη της ελληνικής επανάστασης για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού. Μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς οι πρόγονοί μας ξεκίνησαν έναν άνισο και συνεχή αγώνα γεμάτο θυσίες, στερήσεις και μαρτύρια. Έναν αγώνα που όμως προκάλεσε το θαυμασμό όλου του κόσμου και έβαλε τα θεμέλια για την ίδρυση ενός ανεξάρτητου και ελεύθερου κράτους.

«Είμαστε εις το εμείς κι όχι εις το εγώ», επίκαιρος και διαχρονικός μέχρι και σήμερα ο Μακρυγιάννης. Η ένδοξη ιστορία μας είναι αυτή που μας καθοδηγεί στο παρόν και χαράσσει το μέλλον μας. Σε ένα κόσμο που συνεχώς αλλάζει, ερχόμαστε αντιμέτωποι με προκλήσεις που απειλούν το «Αύριο».

200 χρόνια μετά την κήρυξη της απελευθερωτικής επανάστασης καλούμαστε να εμπνευστούμε από τους αγώνες της εθνεγερσίας και να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι τις απειλές και την επιθετική συμπεριφορά της εξ ανατολών γειτονικής χώρας που για άλλη μια φορά αμφισβητεί την εδαφική μας ακεραιότητα.

Ενωμένοι καλούμαστε να δώσουμε και τον αγώνα μας κατά της υγειονομικής κρίσης που εδώ κι ένα χρόνο ταλανίζει όχι μόνο την πατρίδα μας αλλά κι ολόκληρο τον πλανήτη.

Οι αγώνες των ηρώων του 1821 αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για το λαό μας. Ας μας διδάξουν λοιπόν ότι μόνο ενωμένοι σαν μια γροθιά μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο και να βγούμε νικητές από οποιαδήποτε μάχη. Το χαρμόσυνο γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ας μας γεμίσει με δύναμη και πίστη.

Χρόνια Πολλά σε όλες και σε όλους!!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΑΔΑ!!

Ο Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης ΑΞΙΖΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΙΡΚΙΛΙΑΝΝΙΔΗΣ

Κώστας Καλαϊτζίδης – αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας

Κώστα Καλαϊτζίδης Ημαθία

Η Επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821 είναι πηγή εθνικής υπερηφάνειας καθώς αποτελεί την ιστορική έναρξη πολυετών και ένδοξων αγώνων των προγόνων μας, που οδήγησαν στη σύσταση του νέου ελληνικού κράτους. Τιμούμε τους αγώνες τους και αναλαμβάνουμε την ευθύνη για να τους διαφυλάξουμε.

Η Επανάσταση του 1821 σηματοδοτεί την ομοψυχία και την ενότητα του λαού μας, στους αγώνες για ελευθερία και ανεξαρτησία, στοιχεία που 200 χρόνια μετά, παραμένουν αναλλοίωτα και συνεχίζουν να χαρακτηρίζουν όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Αυτό είναι το μήνυμα για την Εθνική Επέτειο κι έτσι συνεχίζουμε. Με ομοψυχία, με ενότητα, συλλογικά και με διαρκή αγώνα για τον τόπο μας. Όλοι μαζί, έχοντας και τη βοήθεια της Μεγαλόχαρη που γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της, τιμούμε τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία, γινόμαστε πιο δυνατοί, πιο αισιόδοξοι και προχωράμε για νέες επιτυχίες. Χρόνια Πολλά Ελλάδα.

Κώστας Καλαϊτζίδης

Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ημαθίας

Κώστας Βοργιαζίδης – δήμαρχος Βέροιας

Δήμαρχος Βέροιας Βοργιαζίδης

“Θέλει αρετήν και τόλμην η Ελευθερία”

Ο στίχος του Ανδρέα Κάλβου συνέδεσε τις λέξεις με τις αξίες της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας φωτίζοντας τις καρδιές των Ελλήνων και την πορεία τους προς την ίδρυση του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους. Εφαλτήριο η Ελληνική Επανάσταση του 1821, σταθμός στην ιστορία του Νεότερου Ελληνισμού και σημείο έμπνευσης για υπομονή και αντίσταση σε καιρούς δοκιμασίας.

Σήμερα όλοι μαζί γιορτάζουμε τη συμπλήρωση 200 ετών από την Εθνική εξέγερση του ’21. Τα 200 χρόνια αγώνων για την Ελευθερία, τον πολιτισμό και την προάσπιση των υψηλών ιδανικών της ανθρωπότητας. Στο πέρασμά τους, η πορεία του Ελληνικού Κράτους μας εμπνέει για μια νέα δημιουργική «επανάσταση», με στόχους και έργο υπό στέρεες βάσεις για τις επόμενες γενιές. Η διττή έννοια της ιστορικής επετείου μαζί με το χαρμόσυνο άγγελμα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου αποτελεί το σύμβολο της αναγέννησης, της ελπίδας και της ζωής.

Από την Φιλική Εταιρεία μέχρι τους αγωνιστές της Επανάστασης δόθηκε πνοή στο ασύλληπτο για την εποχή σχέδιο δημιουργίας ενός ανεξάρτητου ελληνικού κράτους και στην αφοσίωση των Ελλήνων στο ιδανικό της Ελευθερίας, μέχρι σήμερα, διακόσια χρόνια μετά.

Η Επανάσταση του 1821 δεν ήταν απλώς μία εξέγερση διαμαρτυρίας κατά του δυσβάστακτου τουρκικού ζυγού αλλά η επανάσταση του Ελληνικού λαού μέσω της παιδείας. Η ομοψυχία την οποία επέδειξαν οι Έλληνες προς τον κοινό σκοπό, η ελληνική γλώσσα, που ομιλείται και γράφεται αδιάκοπα επί χιλιετίες και η Ορθοδοξία, αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν άρρηκτα συνδεδεμένα στοιχεία του Ελληνισμού, παράλληλα με το κίνημα του φιλελληνισμού το οποίο συνέβαλε σημαντικά στην ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για την απελευθέρωση από την τουρκική κυριαρχία.

Ο δύσκολος και άνισος αγώνας των Ελλήνων δεν έσβησε ποτέ τη φλόγα του ξεσηκωμού που έκαιγε στην καρδιά κάθε Έλληνα σε κάθε γωνιά της επαναστατημένης Ελλάδας, επιβεβαιώνοντας πως η δύναμη της ψυχής είναι πιο δυνατή από την αριθμητική υπεροχή και τα υλικά μέσα. Σήμερα, ας έχουμε ως πρότυπο το ήθος, την αλληλεγγύη και την αποφασιστικότητα των αγωνιστών της ελευθερίας και ας προσπαθήσουμε, όπως ο Μακρυγιάννης, να «είμαστε εις το εμείς κι όχι εις το εγώ».

Νικόλας Καρανικόλας – δήμαρχος Νάουσας

Δήμαρχος Νάουσας Καρανικόλας

«Η Επέτειος της 25ης Μαρτίου, η μεγάλη διπλή γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής Παλιγγενεσίας, με τον φετινό εορτασμό της συμπλήρωσης 200 ετών από την Κήρυξη της Επανάστασης του 1821, αποτελούν ημέρα ορόσημο για όλους του Έλληνες.

Αυτήν την ημέρα τιμούμε τους προγόνους μας, που οδήγησαν πριν από 200 χρόνια το Έθνος μας στην ανεξαρτησία, γράφοντας ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της νεότερης ιστορίας μας.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος και με την ευκαιρία της 200ης Επετείου, θυμόμαστε με συγκίνηση και εθνική περηφάνια την ιστορία του τόπου μας και την συμβολή της Νάουσας στην Ελληνική Επανάσταση και στον Απελευθερωτικό Αγώνα.

Αντλώντας θάρρος και δύναμη από το μεγαλείο των επαναστατημένων προγόνων μας, η φετινή Εθνική Επέτειος, ας γεμίσει την ψυχή μας με πίστη και ελπίδα για να σταθούμε όρθιοι και δυνατοί στη μεγάλη «μάχη», που εξακολουθεί να δίνει η χώρα μας με την πανδημία.

Με την συμπλήρωση των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, τιμούμε τους ήρωες, παραδειγματιζόμαστε από τον αγώνα τους και προσβλέπουμε με αισιοδοξία, σύνεση και ενότητα σε ένα καλύτερο και δημιουργικό μέλλον για τον δήμο μας και όλους τους συμπολίτες μας.

Σας καλώ και φέτος να υψώσουμε στα σπίτια μας την ελληνική σημαία ως ένδειξη ελάχιστου φόρου τιμής στους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης.

Χρόνια πολλά Ελλάδα!»

Τάσος Μπαρτζώκας – βουλευτής Ημαθίας (ΝΔ)

Φέτος η επέτειος του κορυφαίου εθνικού γεγονότος στην ιστορία του νεοελληνικού έθνους, ο εορτασμός της Ελληνικής Επανάστασης, συμπίπτει χρονικά με την κορύφωση της πανδημικής κρίσης και την κορύφωση της μάχης που καταβάλλει το υγειονομικό προσωπικό της χώρας μας για βγούμε από αυτήν όσο το δυνατόν περισσότεροι.

200 χρόνια πριν, το πρωτογενές αίτημα για αποτίναξη του τουρκικού ζυγού συγκρότησε ένα πολιτικο-ιδεολογικό συνεχές, άρθρωσε την εθνική μας ταυτότητα και δόμησε το εθνικό μας όραμα, με κινητήριο δύναμη και καύσιμο μας το αίτημα για ελευθερία. Και σήμερα, 200 χρόνια μετά, αγωνιζόμαστε και πάλι για την ελευθερία μας, η οποία αυτή τη φορά μπορεί να μην ταυτίζεται με την απελευθέρωση μας από ένα δυνάστη, αλλά με τον αγώνα μας για επιστροφή στην κανονικότητα και τη ρουτίνα της ζωής μας.

Οι υγειονομικοί περιορισμοί δεν μας επιτρέπουν μεγαλοπρεπείς εκδηλώσεις και πανηγυρικούς εορτασμούς. Δεν μας στερούν όμως την ευκαιρία να αναστοχαστούμε ότι η ελευθερία απαιτεί πάντα «αρετή και τόλμη», ότι ο μεγαλύτερος μας εχθρός δεν είναι ορατός και είναι ο διχασμός, ότι ο νέος πατριωτισμός δεν αφορά μόνο την στενή μας πατρίδα, αλλά το ευρύτερο ευρωπαϊκό μας σπίτι. Η ταπεινότητα δεν μας στερεί την περηφάνια.

200 χρόνια μετά και αντιμετωπίζοντας την ιστορική πρόκληση της αντιμετώπισης της πανδημίας και την οικονομική, κοινωνική, πολιτική επανεκκίνηση μετά το τέλος της, οφείλουμε να εμπνευστούμε από το συλλογικό σθένος των προγόνων μας και να σταθούμε αντάξιοι των περιστάσεων. Οι ήρωες του 1821 μας δείχνουν τον δρόμο γι’ αυτό που θέλουμε και μπορούμε να γίνουμε. Με υψηλό φρόνημα, αυτοπεποίθηση, περηφάνεια και αυτογνωσία αυτόν τον δρόμο ακολουθούμε!

Χρόνια πολλά Ελλάδα! Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες!

Λάζαρος Τσαβδαρίδης – βουλευτής Ημαθίας (ΝΔ)

Ευγνωμοσύνη και σεβασμός στις ηρωίδες και στους ήρωες της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας. Τιμή και δόξα στους Έλληνες και στους Φιλέλληνες στη μητροπολιτική μας πατρίδα και σε όλη την Οικουμένη που επαναστάτησαν, που όρθωσαν ανάστημα απέναντι στον Τουρκικό ζυγό, που πολέμησαν, που θυσιάστηκαν, που συνέδραμαν υλικά, ηθικά και πνευματικά για την Ελευθερία και την Ανεξαρτησία μας.

Υπερηφάνεια και συγκίνηση για την πατρίδα που μας κληροδότησαν. Μία πατρίδα που μέσα στα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης διένυσε πολύ δρόμο και πλέον στέκει ισχυρή και πρωταγωνίστρια μέσα στην κοινωνία των Εθνών του κόσμου.

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες υποκλίνονται στο παρελθόν του Έθνους μας και κοιτάζουν με αισιοδοξία και χαμόγελο το παρόν και το μέλλον. Και διατρανώνουμε με κάθε τρόπο και σε κάθε τόνο ότι είμαστε έτοιμοι να διαφυλάττουμε πάντα τους βωμούς και τις εστίες μας απέναντι σε κάθε επίβουλο και να συνεχίζουμε να κρατούμε ψηλά τη λαμπερή δάδα του πολιτισμού και της Πίστης μας με κάθε κόστος, ως υπέρτατο φόρο τιμής στους αγωνιστές της Επανάστασης του 1821.” 

Φρόσω Καρασαρλίδου – βουλευτής Ημαθίας (ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ)

Η Επανάσταση του 1821 αποτελεί μια από τις κορυφαίες στιγμές στη μακρόχρονη πορεία των αγώνων του λαού μας για ελευθερία, αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία. Δείχνει τις δυνατότητες των λαών, όταν αυτοί αποφασίζουν να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους, να αρνηθούν προδιαγεγραμμένες μοίρες, να συγκρουστούν με τους ισχυρούς και να γράψουν ιστορία.

Ο αγώνας των Ελλήνων υπήρξε σύμβολο ελπίδας και αφύπνισης για τους λαούς, για όσους αγωνίζονταν για Ελευθερία, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές του κόσμου. Ο νικηφόρος αγώνας των Ελλήνων εναντίον της πανίσχυρης Οθωμανικής αυτοκρατορίας δείχνει ότι η Ελευθερία και το δίκιο επικρατούν όσο υπέρτερος στρατιωτικά κι αν φαντάζει ο αντίπαλος.

Σήμερα, στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του ’21, δεν είναι η ώρα για μεγάλα λόγια και φανταχτερούς εορτασμούς. Δεν είναι ώρα για ανούσιες “εθνοπατριωτικές” ομιλίες και “βλαχομπαρόκ” εκδηλώσεις.

Είναι η ώρα της δράσης και της πράξης με γνώμονα τη διασφάλιση της υγείας, της προκοπής και της ευημερίας της χώρας μας και του λαού μας.

Είναι η ώρα του έμπρακτου σεβασμού στους αγωνιστές και τους πρωτεργάτες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Σήμερα απαιτείται ένας νέος πατριωτισμός των Ελλήνων υπέρ της αλληλεγγύης και της προστασίας των αδύνατων οικονομικά και ευάλωτων υγειονομικά ομάδων πληθυσμού που απειλούνται περισσότερο από την επέλαση του κορωνοϊού. Απαιτείται μια διαρκής αντίσταση ενάντια σε κάθε μορφή εξουσίας που επιχειρεί τον έλεγχο και την επιτήρηση της κοινωνίας με βία και αυταρχισμό.