Κατηγορίες
βουλευτές

Ερώτηση Τσαβδαρίδη στη Βουλή για την είσοδο από τον συνοριακό σταθμό Κρυσταλλοπηγής

Την κατ’ εξαίρεση άρση της απαγόρευσης εισόδου στην Ελλάδα για επαγγελματίες οδηγούς φορτηγών από τον συνοριακό σταθμό Κρυσταλλοπηγής προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος μετακίνησης, να μειωθεί το λειτουργικό κόστος των μεταφορών και διασφαλιστεί η ποιότητα και η υγιεινή των εμπορευμάτων, ιδιαίτερα των ευπαθών αγροτικών προϊόντων μέχρι αυτά να φτάσουν στους αποδέκτες τους, ζητά ο Αν. Γεν. Γραμματέας ΚΟ της ΝΔ και Βουλευτής Ημαθίας κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης από τους Υπουργούς Οικονομικών και Υγείας.

Με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ο κ. Τσαβδαρίδης σημειώνει πως με δεδομένο ότι σε λίγο καιρό αρχίζει και η συγκομιδή αγροτικών προϊόντων καθίσταται αναγκαία η έγκαιρη εξέταση από τις αρμόδιες υπηρεσίες της δυνατότητας κατ’ εξαίρεση διέλευσης πάντα με πρώτη προτεραιότητα την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την τήρηση όλων των απαραίτητων υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση της Covid-19.

Όπως δε χαρακτηριστικά επισημαίνει, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, καθημερινά από τον συγκεκριμένο συνοριακό σταθμό διέρχονται κατά μέσο όρο ημερησίως περίπου 150 οχήματα, αριθμός δηλαδή που είναι διαχειρίσιμος εάν στο σημείο τοποθετηθεί κάποιο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που θα πραγματοποιεί όλα τα αναγκαία τεστς, το κόστος λειτουργίας του οποίου στον χώρο του τελωνείου εκτιμάται πως θα είναι σημαντικά μικρότερο μπροστά στην υφιστάμενη οικονομική ζημία.

Ο Βουλευτής Ημαθίας τονίζει επιπροσθέτως ότι μία άρση της απαγόρευσης θα λειτουργήσει ευεργετικά τόσο για τα κρατικά έσοδα όσο και για τα έσοδα των περιφερειακών τελωνείων, όπως π.χ. του τελωνείου της Βέροιας ενώ θα δώσει μεγάλη ανάσα στο σύνολο των επαγγελματιών που εμπλέκονται με τη διακίνηση προϊόντων (εκτελωνιστές, μεταφορείς, παραγωγούς).

Αναλυτικά η κατατεθείσα Ερώτηση του κ. Τσαβδαρίδη είναι η εξής:

22-3-2021

Προς τους Υπουργούς:

• Οικονομικών

• Υγείας

Ερώτηση

Θέμα: Κατ’ εξαίρεση άρση απαγόρευσης εισόδου στην Ελλάδα για επαγγελματίες οδηγούς φορτηγών από τον συνοριακό σταθμό Κρυσταλλοπηγής

Κύριοι Υπουργοί

Εντεινόμενη ανησυχία προκαλεί στον αγροτικό, εμπορικό, βιοτεχνικό και επιχειρηματικό κόσμο της χώρας και ιδιαίτερα της Βόρειας Ελλάδας η συνεχιζόμενη απαγόρευση της διέλευσης επαγγελματικών φορτηγών οχημάτων και των εμπορευμάτων τους προς την Ελλάδα μέσω του συνοριακού σταθμού της Κρυσταλλοπηγής (τελωνείο Α’ Τάξης) που αποφασίστηκε λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας.

Μπορεί η έξοδος από τον συνοριακό σταθμό να συνεχίζει να επιτρέπεται, πλην όμως το κλείσιμο του συνοριακού σταθμού για όσους εισέρχονται στην χώρα μας προκαλεί μεγάλες επιπτώσεις καθώς αναγκάζει τους επαγγελματίες οδηγούς φορτηγών να διανύουν μεγάλες αποστάσεις περνώντας από τον συνοριακό σταθμό Κακαβιάς, γεγονός που επιβαρύνει με πολλαπλάσιο χρόνο και λειτουργικό κόστος τις μεταφορές και κυρίως θέτει σε κίνδυνο την ποιότητα και την υγιεινή των ίδιων των εμπορευμάτων, ιδιαίτερα των ευπαθών αγροτικών προϊόντων μέχρι αυτά να φτάσουν στους αποδέκτες τους.

Ως εκ τούτου, και με δεδομένο ότι σε λίγο καιρό αρχίζει και η συγκομιδή αγροτικών προϊόντων στους νομούς – οχηματαγωγά της αγροτικής παραγωγής ολόκληρης της χώρας, όπως ο Νομός Ημαθίας, καθίσταται αναγκαία η έγκαιρη εξέταση από τις αρμόδιες υπηρεσίες της δυνατότητας κατ’ εξαίρεση διέλευσης πάντα με πρώτη προτεραιότητα την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την τήρηση όλων των απαραίτητων υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση της Covid-19.

Σύμφωνα εξάλλου με τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, καθημερινά από τον συγκεκριμένο συνοριακό σταθμό διέρχονται κατά μέσo όρο ημερησίως περίπου 150 οχήματα, αριθμός δηλαδή που είναι διαχειρίσιμος εάν στο σημείο τοποθετηθεί κάποιο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που θα πραγματοποιεί όλα τα αναγκαία τεστς.

Κατόπιν τούτων και επειδή:

Η μείωση των εξαγωγών επηρεάζει αρνητικά τα κρατικά έσοδα καθώς και τα έσοδα των περιφερειακών τελωνείων όπως του τελωνείου της Βέροιας στην ιδιαίτερη πατρίδα μου την Ημαθία

Το κόστος λειτουργίας ενός κλιμακίου στον χώρο του τελωνείου εκτιμάται πως θα είναι σημαντικά μικρότερο μπροστά στη ζημιά που υφίστανται οι επιχειρηματίες

Η κατάσταση αυτή προκαλεί τεράστια οικονομική ζημία στο σύνολο των επαγγελματιών που εμπλέκονται με τη διακίνηση προϊόντων (εκτελωνιστές, μεταφορείς, παραγωγούς)

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

Προτίθεστε να εξετάσετε στο μέτρο των αρμοδιοτήτων σας και αν ναι με ποιο χρονοδιάγραμμα την άρση της απαγόρευσης εισόδου από τον συνοριακό σταθμό της Κρυσταλλοπηγής, υπό την προϋπόθεση τήρησης των υγειονομικών κανόνων για την αντιμετώπιση της COVID-19 για τους επαγγελματίες μεταφορείς και οδηγούς φορτηγών, όπως ακριβώς ισχύει και για τα υπόλοιπα χερσαία συνοριακά σημεία ελέγχου της Επικράτειας (Προμαχώνα, Κακαβιάς, Ευζώνων-Κήπων και Νυμφαίου-Εξοχής);

Ο ερωτών Βουλευτής

Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Βουλευτής Ημαθίας ΝΔ