Κατηγορίες
βουλευτές

Τι είπε στην ομιλία της για το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ η Φ. Καρασαρλίδου

Και η βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Καρασαρλίδου μίλησε από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης για το νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία.

Όπως ανέφερε πρόκειται για ένα αντισυνταγματικό νομοσχέδιο που βρίσκει αντιμέτωπους την πανεπιστημιακή και γενικότερα την εκπαιδευτική κοινότητα, τις ενώσεις των αστυνομικών, την αντιπολίτευση αλλά και ιστορικά στελέχη της ΝΔ.

Όπως επεσήμανε η βουλευτής, το νέο νομοσχέδιο έρχεται να εξισώσει τα πτυχία των ιδιωτικών κολλεγίων με αυτά των ελληνικών Πανεπιστημίων, τα οποία, σύμφωνα με την παγκόσμια αξιολόγηση της Σαγκάης κατέλαβαν πολύ υψηλές θέσεις (μεταξύ 12.000 πανεπιστημίων το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο βρίσκεται στην 180η θέση και το Αριστοτέλειο στην 205η, ενώ ακολουθούν και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων). Αντίθετα, τα ιδιωτικά ελληνικά κολλέγια βρίσκονται κάτω από την 13η χιλιάδα, με πολλά απ’ αυτά να βρίσκονται κάτω από την 20ή χιλιάδα.

Κατά την ομιλία της η κα Καρασαρλίδου ανέδειξε το θέμα της κατάργησης 67 διετών προγραμμάτων στα ΑΕΙ για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ. Το πρόγραμμα αυτό θα ξεκινούσε από τον Οκτώβριο του ’19, ωστόσο αμέσως μετά τις εκλογές χωρίς αιτιολόγηση η κυβέρνηση ανέστειλε τη λειτουργία του, αποκλείοντας τους αποφοίτους αυτούς από την πρόσβαση σε δημόσια δωρεάν κατάρτιση και ωθώντας τους στα ιδιωτικά κολλέγια, όσους βέβαια έχουν την οικονομική δυνατότητα.