Κατηγορίες
κορωνοϊός

Κορωνοϊός – lockdown: διασπορά, μεταλλάξεις και ανησυχίες για την οικονομία φέρνουν νέους περιορισμούς (video)

νέα μέτρα ή επιστροφή στην άνοιξη του 2020 καθώς το επιδημιολογικό φορτίο προβληματίζει και ανησυχεί

Σειρά νέων μέτρων (ή επιστροφή, για κάποιες περιοχές, σε καταστάσεις άνοιξης του 2020) ανακοινώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 5 Φεβρουαρίου, μετά από μια ιδιαίτερα μεγάλη σε διάρκεια συνεδρίαση της επιστημονικής επιτροπής για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Οι περισσότεροι εικάζουν ότι τόσο η διάρκεια της συνεδρίασης όσο και η καθυστέρηση στην έναρξη της ενημέρωσης δείχνουν ξεκάθαρα τον προβληματισμό που επικρατεί. Προβληματισμό που προκαλείται κυρίως

  • από τις διάφορες μεταλλάξεις του κορωνοϊού,
  • από τη διασπορά του κορωνοϊού στις περιοχές της χώρας (ή ακόμη και εντός των περιοχών, μεμονωμένα)
  • από τις αντοχές της οικονομίας,
  • από την κόπωση του κόσμου απ’ τους περιορισμούς – κόπωση που αναπόφευκτα οδηγεί στην χαλάρωση της τήρησης των βασικών κανόνων προφύλαξης.

Η βασική είδηση σε σχέση με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν έχει να κάνει με την απαγόρευση της κυκλοφορίας τα σαββατοκύριακα από τις 6 το απόγευμα σε περιοχές που κατοικεί το 60% του πληθυσμού της χώρας μας (Αττική, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική), με την αναστολή των δια ζώσης μαθημάτων στα λύκεια και με αλλαγές στα ωράρια και στον τρόπο που το λιανεμπόριο θα λειτουργεί.

Επίσης κάποιες περιοχές (Θήρα, Μύκονος, Χαλκίδα, Πάτρα και Άγιος Νικόλαος) έχουν μπει σε καθεστώς που είναι πιο… κόκκινο απ’ το κόκκινο. Σε αυτές τις περιοχές, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο αξιολογήθηκε ως ιδιαίτερα αυξημένο και επικίνδυνο, θα ισχύουν μέτρα που θυμίζουν πιο πολύ το lockdown της προηγούμενης άνοιξης.

Δείτε στο video που ακολουθεί λεπτομέρειες: