Κατηγορίες
κορωνοϊός

Άκρα αντίθετα και εμβόλια

Πάρα πολλές αντιδράσεις έχει προκαλέσει ο εμβολιασμός ατόμου στην Κέρκυρα που δεν ήταν στη σειρά προτεραιότητας. Και γίνεται λόγος – κυρίως από κύκλους που βρίσκονται κοντά στην αντιπολίτευση – για “ρουσφετολογικούς εμβολιασμούς”.

Δυστυχώς όμως για μια ακόμη φορά η αντίδραση από πλευράς του αρμόδιου υπουργείου ήταν πολύ … χαλαρή ενώ οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι στο θέμα κάνουν σαν να μη συμβαίνει τίποτε και παραθέτουν ιστορίες για αγρίους. Σε αντίθεση π.χ. με την Ισπανία, όπου ένας στρατηγός και ένας αξιωματούχος του τομέα Υγείας της χώρας οδηγήθηκαν σε παραίτηση (μαζί με όσους εμπλέκονταν) επειδή μαθεύτηκε ότι εμβολιάστηκαν κατά παρέκκλιση της εκεί σειράς προτεραιότητας.

Φυσικά, αυτό που πρέπει να κάνουν – αν δεν υπάρχει – είναι να έχουν ένα πρωτόκολλο (δημοσιοποιημένο, γνωστό σε όλους) για τις δόσεις που “περισσεύουν” επειδή από αυτά που ξέρουμε τα εμβόλια όταν ανοίγουν πρέπει να χρησιμοποιούνται μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (π.χ. ξεμένουν επειδή δεν προσήλθε αυτός που είχε ραντεβού)

Πλέον μπορούμε να μιλάμε για τα άκρα αντίθετα (τα οποία όμως έχουν ένα κοινό σημείο αναφοράς): για αυτούς που δεν θέλουν να εμβολιαστούν για διάφορους λόγους και για αυτούς που κάνουν τα πάντα – βάζουν “μέσον”;; – για να εμβολιαστούν.

Το κοινό σημείο αναφοράς;; Η επιστήμη και το ίδιο το εμβόλιο. Μπορεί η προσέγγιση των δυο αυτών ομάδων να είναι εντελώς διαφορετική, το σημείο αναφοράς τους όμως παραμένει ίδιο. Και είναι η επιστήμη.

Η απάντηση στο πρόβλημα που ονομάζεται “κορωνοϊός” είναι “η επιστήμη”. Γιατί τον κορωνοϊό ούτε θα τον συλλάβει κανείς, ούτε θα τον αφορίσει, ούτε φυσικά μπορεί να τον αγνοήσει. Άλλωστε, ο τομέας υγείας και όσοι εργάζονται σε αυτόν, μετά από έναν χρόνο (που πραγματικά “τα είδαν όλα”), μπορούν πολύ άνετα να απαντήσουν σε κάθε απορία ή αμφισβήτηση για όσα μπορεί ο κορωνοϊός να προκαλέσει σε όλους μας!