Κατηγορίες
αγροτικά

Στα γραφεία του ΕΛΓΑ Μπαρτζώκας και Τσαβδαρίδης

Επισκέψεις στο τοπικό υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021 οι βουλευτές Ημαθίας Τάσος Μπαρτζώκας και Λάζαρος Τσαβδαρίδης.

Κατά τη διάρκεια των επισκέψεών τους οι δυο βουλευτές είχαν συνάντηση με την προϊσταμένη του υποκαταστήματος Μ. Παππά και υπηρεσιακούς παράγοντες και συζήτησαν θέματα που σχετίζονται με το πέρασμα της “Μήδειας” απ’ την περιοχή της Ημαθίας καθώς και αποζημιώσεις που σχετίζονται με ακραία φαινόμενα που επηρέασαν την αγροτική παραγωγή και είχαν πλήξει την Ημαθία προηγούμενους μήνες.

Στα σχετικά ενημερωτικά από τους βουλευτές αναφέρονται τα ακόλουθα:

Τάσος Μπαρτζώκας στον ΕΛΓΑ Ημαθίας: Εγρήγορση για πιθανές ζημιές στις καλλιέργειες των αγροτών λόγω του φαινομένου «Μήδεια»

Το τοπικό υποκατάστημα ΕΛΓΑ στη Βέροια επισκέφτηκε ο Τάσος Μπαρτζώκας, επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρχει εγρήγορση και αυξημένα αντανακλαστικά, προκειμένου, σε περίπτωση που υπάρξουν ζημιές στις καλλιέργειες από τον παγετό του φαινομένου «Μήδεια», να εκκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες καταγραφής-εκτίμησης των ζημιών συμπεριλαμβάνοντας όλες τις ποικιλίες. Όπως τόνισε ο βουλευτής στην Προϊσταμένη κ. Παππά, η ταχύτητα στις διαδικασίες θα αποτρέψει φαινόμενα παρατεταμένων καθυστερήσεων που έχουν σημειωθεί πολλές φορές στο παρελθόν.

Κατά την επίσκεψη του, ο Βουλευτής συνομίλησε και με υπηρεσιακούς παράγοντες του υποκαταστήματος. Όπως ανέφεραν, αναμένουν από τους παραγωγούς που καλλιεργούν ποικιλίες, οι οποίες κατά την παρούσα φάση βρίσκονται στο στάδιο της ανθοφορίας να ενημερώσουν το υποκατάστημα, έτσι ώστε να προβούν σε αναγγελίες ζημιών, .

Τέλος, ο Τάσος Μπαρτζώκας αναφέρθηκε και στην καθυστέρηση σε πορίσματα ζημιών σε συγκεκριμένες περιοχές της Ημαθίας. Η Προϊσταμένη κ. Παππά τόνισε ότι τα όποια προβλήματα δεν υφίστανται πλέον και οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν πολύ σύντομα στο σύνολο του νομού.

Λ. Τσαβδαρίδης: Με τις μηχανές στο φουλ ο ΕΛΓΑ για την αντιμετώπιση ζημιών από την «Μήδεια» και για την καταβολή των αποζημιώσεων από τον Παγετό του Μαρτίου 2020 – Μέχρι αύριο τα πορίσματα για τις ζημίες στον πρώην Δήμο Ειρηνούπολης

Απόλυτα έτοιμος είναι ο ΕΛΓΑ προκειμένου να εκτιμήσει ταχύτατα τις όποιες ζημίες προκληθούν στις καλλιέργειες λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών των προηγούμενων ημερών και προβλέπονται από τον κανονισμό του.

Αυτό διαβεβαίωσε τον Λάζαρο Τσαβδαρίδη η Προϊσταμένη του Υποκαταστήματος του Οργανισμού στη Βέροια κ. Μαρία Παππά, καθησυχάζοντας έτσι τις ανησυχίες του αγροτικού κόσμου της Ημαθίας για τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας «Μήδεια» στις παραγωγές τους, τις οποίες και της μετέφερε ο Βουλευτής Ημαθίας.

Επιπροσθέτως, ο κ. Τσαβδαρίδης ζήτησε να ενημερωθεί για το χρονικό διάστημα που θα αποδοθούν στους πληγέντες καλλιεργητές της περιοχής του πρώην Δήμου Ειρηνούπολης και των περιοχών της Μελίκης και του Λουτρού οι εκκρεμείς αποζημιώσεις από τις ζημίες του παγετού του Μαρτίου του 2020.

Όπως ενημερώθηκε από την κα. Παππά, τα πορίσματα που αφορούν στην περιοχή του πρώην Δήμου Ειρηνούπολης θα δοθούν μέχρι αύριο 16 Φεβρουαρίου στους ενδιαφερόμενους και οι αντίστοιχες πληρωμές θα πραγματοποιηθούν μέσα στον Φεβρουάριο.

Για τις περιοχές δε της Μελίκης και του Λουτρού, όπως σημείωσε η Προϊσταμένη του τοπικού Υποκαταστήματος, η διαδικασία κοινοποίησης των πορισμάτων θα ακολουθήσει αμέσως μετά, με τον κ. Τσαβδαρίδη αφενός να υπογραμμίζει την ανάγκη ολοκλήρωση της διαδικασίας και για αυτές τις περιοχές εντός του μηνός Φεβρουαρίου αφετέρου να εξαίρει το έργο του Οργανισμού σε μία δύσκολη εποχή. Δυσκολίες, που όπως τόνισε δεν πηγάζουν μόνο λόγω της πανδημίας αλλά και λόγω των ελλείψεων σε στελεχιακό δυναμικό, για την οποία γίνεται προσπάθεια αναπλήρωσης των όποιων κενών επ’ ωφελεία του αγροτικού κόσμου του τόπου μας.