Κατηγορίες
κορωνοϊός

Τέλος για το click away – επιστροφή στο προ εορτών lockdown

Αναστέλλεται για μια ακόμη φορά η λειτουργία όλων των δραστηριοτήτων και υπηρεσιών που είχαν σταδιακά επιτραπεί πριν από τα Χριστούγεννα κι έτσι από τις 6 το πρωί της Κυριακής σταματά το click away.

Εμπορικά καταστήματα, βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια, υπηρεσίες περιποίησης νυχιών, ΚΤΕΟ θα είναι κλειστά ενώ σταματάνε πάλι οι δραστηριότητες κυνηγιού και ψαρέματος για το διάστημα από τις 3 έως και τις 11 Ιανουαρίου. Επίσης κλειστοί θα είναι οι χώροι λατρείας. Τέλος, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει και πάλι από τις 9 το βράδυ μέχρι και τις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας (με τις γνωστές πλέον εξαιρέσεις για εργασία, λόγους υγείας).

Αναφέρεται δε από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο ότι όλα αυτά επανέρχονται στην καθημερινότητά μας για να ανοίξουν όσο πιο γρήγορα γίνεται όλες βαθμίδες της εκπαίδευσης (στόχος η 11 Ιανουαρίου).

Όμως, αντίθετα με αυτά που λέγονται, φαίνεται πως όλα αυτά που γίνονται το τελευταίο δίμηνο στην Ελλάδα – σε συνδυασμό πάντα και με την ιστορία των εμβολιασμών που πάει πίσω επειδή δεν θα παραληφθούν από τις εταιρίες όσα εμβόλια υπολογίστηκαν – μας έχουν οδηγήσει σε ένα ατέλειωτο “άνοιξε – κλείσε” της κοινωνίας και της οικονομίας, που οφείλεται σε αδυναμία ασφαλών προβλέψεων της κατάστασης αλλά και στην υιοθέτηση λύσεων που είναι κοντόφθαλμες και αμφισβητούμενης αποτελεσματικότητας (πχ το click away).

Φυσικά, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, το ρόλο της στο γεγονός ότι δεν υπάρχει τόσο καιρό μείωση του ιικού φορτίου (και με lockdown να ισχύει για σχεδόν δυο μήνες σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας) παίζει και η αντιμετώπιση από αρκετούς εξ΄ημών της κατάστασης. Λίγο ο καλός καιρός, λίγο η κόπωση από την κλεισούρα, λόγο η εκούσια ή ακούσια χαλάρωση, όλα συνέτειναν στο αποτέλεσμα….

Οι καθ’ ύλην… αρμόδιοι, οι γιατροί, το λένε εδώ και πολύ καιρό: από τον διάολο αυτό δεν θα απαλλαγούμε εύκολα αν δεν κάνουμε συγκεκριμένα πράγματα και αν δεν τα εντάξουμε στη (δύσκολη) καθημερινότητά μας.