Κατηγορίες
αγορά κορωνοϊός Οικονομία

Πήρε πίσω (για μια εβδομάδα) το πεντακοσάρικο ο Πρωθυπουργός – ανοίγει το λιανεμπόριο τη Δευτέρα

“Σε ένδειξη καλής θέλησης” όπως είπε – αλλά σίγουρα και υπό το βάρος των αντιδράσεων – ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης πήρε πίσω για μια εβδομάδα την αύξηση στα πρόστιμα για τη μη τήρηση των περιοριστικών μέτρων.

Δείτε στη συνέχεια το βίντεο με το σχετικό απόσπασμα, από την τριτολογία του πρωθυπουργού.

Επίσης, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν εντός και εκτός Βουλής, από την ερχόμενη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2021 (και με αυστηρές προϋποθέσεις και ποινές για όσους παραβιάζουν τους κανόνες που τίθενται για την προστασία της δημόσιας υγείας) ανοίγει το λιανεμπόριο.

Συνοπτικά:

– Διατηρείται η απαγόρευση μετακινήσεων (curfew) από τις 9:00 μ.μ. έως 5:00.π.μ.

– Διατηρείται η απαγόρευση μετακινήσεων εκτός Π.Ε.

– Εξακολουθούν να ισχύουν τα sms στο 13033

– Η αγορά θα ανοίξει από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου με προαιρετικό ωράριο λειτουργίας από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.. Προαιρετικά θα λειτουργήσουν τα καταστήματα την Κυριακή 24/1.

Η μετακίνηση θα γίνεται με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 “Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης” ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.

Δεν θα χρειάζεται το τηλεφώνημα που γίνονταν μέχρι τώρα.

Όμως οι καταναλωτές οφείλουν να διατηρούν το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης τους. Θα έχουν περιθώριο δύο ωρών για να πραγματοποιήσουν κάθε εμπορική τους συναλλαγή, με αφετηρία την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματος μετακίνησης τους.

Τι θα ανοίξει:

Θα ανοίξουν όλα τα καταστήματα του λιανεμπορίου, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Στις περισσότερες περιοχές της χώρας δεν θα υπάρχει click-away κλπ, οι πελάτες θα μπορούν να αναμένουν απ’ έξω τηρώντας τις αποστάσεις και θα εισέρχονται στα καταστήματα σε αριθμό ανάλογο με τα τετραγωνικά.

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός είναι τέσσερα άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ.

Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως).

Εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών είναι ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου

Στις περιοχές αυξημένου κινδύνου θα λειτουργούν μόνο τα εμπορικά καταστήματα με τη διαδικασία παράδοσης εκτός (click away).