Κατηγορίες
διεθνή

Ο Μπάιντεν ορκίστηκε πρόεδρος των ΗΠΑ – “θα επιστρέψουμε” είπε ο Τράμπ φεύγοντας

Το απόγευμα της Τετάρτης, μετά από μια σειρά από εκλογικά και μετεκλογικά προβλήματα και αμφισβητήσεις χωρίς βάση – βρίσκοντας μια Αμερική άκρως διχασμένη, γεγονός που φάνηκε με το ρεσάλτο στο Καπιτώλιο – ορκίστηκε ως 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρός του Κάμαλα Χάρις.

Απ’ την άλλη, ο Τράμπ έφυγε από το Οβάλ Γραφείο χωρίς να τηρηθούν παραδόσεις δεκαετιών (μην πούμε αιώνων), ήταν απών και από την ορκωμοσία ενώ υποσχέθηκε να… επιστρέψει. Ευτυχώς για τις ΗΠΑ το παρόν στην ορκωμοσία έδωσε ο αντιπρόεδρός του, ο Πένς (ο οποίος στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων όταν έπρεπε ενώ η παρουσία του στην ορκωμοσία δίνει την αίσθηση της συνέχειας που θα πρέπει να υπάρχει).

Στην ομιλία του που ήταν ενωτική (γιατί ξέρει πολύ καλά τι παραλαμβάνει) ο νέος Αμερικανός πρόεδρος είπε πως το πρώτο διάταγμα του θα έχει σχέση με την πανδημία ενώ ζήτησε να τηρηθεί σιγή στη μνήμη των 400.000 και πλέον Αμερικανών που πέθαναν στις ΗΠΑ από τον κορωνοϊό. Σημαδιακό επίσης το γεγονός ότι δεν έκανε ούτε μια αναφορά στον Τράμπ.

Ας ελπίσουμε (κρατώντας μικρό καλάθι και αφήνοντας κατά μέρος τις βλακείες και τις υπερβολές) ότι με τη νέα διοίκηση στις ΗΠΑ όλα θα πάνε καλά για τη χώρα μας και πως κάποια πράγματα θα γίνουν όπως πρέπει.