Κατηγορίες
κοινωνία

Η κίνηση της Μπεκατώρου αρχή μπας και καθαρίσουν οι κοπριές…

Σειρά αντιδράσεων (στις οποίες δεν πρέπει να δίνει κάποιος την παραμικρή σημασία) αλλά και σειρά νέων αποκαλύψεων (στις οποίες πρέπει να δίνουμε όλη την προσοχή του κόσμου) έχει φέρει η αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου σχετικά με την κακοποίηση την οποία υπέστη.

Αντιδράσεις που ξεκινούν από την αμφισβήτηση (“έλα μωρέ τώρα…”) και την κριτική (“καλά, αυτή τώρα το θυμήθηκε;;;”) και φτάνουν μέχρι την επιβράβευση της συγκεκριμένης αθλήτριας που είχε το σθένος να μιλήσει για αυτό που της συνέβη.

Και αποκαλύψεις, αφού και άλλες αθλήτριες έχουν βγει – μετά από την Μπεκατώρου – και έχουν δηλώσει ότι και αυτές έπεσαν θύματα παρενοχλήσεων ή σεξουαλικής κακοποίησης.

Τελικά, ποιο είναι το πρόβλημα μας;; Το ότι βγαίνει κάποιος ή κάποια και το λέει;; Το ότι χαλάει η … εικόνα;;; Το ότι πέσαμε από τα σύννεφα (για μια ακόμη φορά);;

Αν υπάρχει κάτι που θα πρέπει να έχουμε καλά σφηνωμένο στο μυαλουδάκι μας είναι ένα: η Μπεκατώρου και όποιος άλλος μιλήσει για τέτοια πράγματα προσφέρει έργο στην κοινωνία. Γιατί κάθε φορά που μιλάει (η Μπεκατώρου και η κάθε Μπεκατώρου) για όσα έχει υποστεί, ίσως να γλυτώνει ένα άλλο παιδί, έφηβος ή ενήλικας.

Οποιοσδήποτε θα μπορούσε να βρεθεί ανά πάσα στιγμή στη θέση της Μπεκατώρου και της κάθε Μπεκατώρου. Και δεν θα μιλούσε επειδή φοβάται, επειδή “παίζονται” άλλα πράγματα, επειδή δεν θέλει να στενοχωρήσει την οικογένειά του/της, επειδή δεν θέλει να είναι δαχτυλοδεικτούμενος/η, επειδή .., επειδή …. επειδή…. (χίλια δυο μπορεί να υποθέσει κάποιος).

Αν τη Μπεκατώρου την χειροκροτήσαμε κάποτε επειδή μας χάρισε ωραίες στιγμές με τις επιδόσεις της και επειδή εξαιτίας της είδαμε τη σημαία μας ψηλά σε ευρωπαϊκά, παγκόσμια και ολυμπιακούς, τότε οφείλουμε να την χειροκροτήσουμε και τώρα. Επειδή πήρε τη μεγάλη (για αυτήν) απόφαση να μιλήσει.

Κι επειδή χάρη σε αυτή της την απόφαση μίλησαν τις τελευταίες ημέρες και άλλες αθλήτριες και πρωταθλήτριες. Κι επειδή χάρη σε όλες αυτές τις μαρτυρίες πιθανόν να σωθούν από παρόμοιες περιπέτειες νέα παιδιά, έφηβοι και ενήλικες, αθλητές και αθλήτριες.

Ό,τι συνέβη στην πρωταθλήτρια δεν είναι ούτε “ένα δυσάρεστο γεγονός”, ούτε “παλιό”, ούτε “απαράγραπτο”. Είναι ένα έγκλημα που θα πρέπει να τιμωρείται αυστηρά, με μηδενική ανοχή, γιατί στιγματίζει ψυχές μια ολόκληρη ζωή. Και είναι κάτι που μπορεί να συμβεί και να συμβαίνει παντού.

Κοινωνία αγγέλων δεν πρόκειται να γίνουμε. Όμως καταγγελίες όπως αυτές που έγιναν θα βοηθήσουν, μπας και αρχίζουν να καθαρίζουν οι κοπριές…