Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας

Δεν φταίνε οι κάθε είδους “Τράμπ” – άλλο πράγμα φταίει!

Για το ρεσάλτο στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον δε φταίνε όλοι αυτοί που αναφέρονται – οι κάθε είδους “Τράμπ” κάνουν τη δουλειά τους.

Επίσης, το ρεσάλτο σε Κοινοβούλια δεν είναι κάτι το… πρωτοφανές. Έχει ξαναγίνει στο παρελθόν, σε πολλές και διάφορες χώρες (αλλά δυστυχώς ήταν πολύ “μικρές” και πολύ “ασήμαντες” για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του κοινού).

Για τέτοια ρεσάλτα ή παρόμοια ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΦΤΑΙΕΙ είναι η έλλειψη παιδείας και το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της κοινωνίας πλέον αγνοεί ακόμη και τα βασικά. Επειδή κανείς δεν το υποχρέωσε αυτό το μέρος της κοινωνίας να τα μάθει. Η αμάθεια ή η ημιμάθεια ήταν πάντα σύμμαχος όσων έχουν στο σχεδιασμό τους άλλα πράγματα, που οδηγούν στον ολοκληρωτισμό και στα “πίστευε και μη ερεύνα”.

Διαχρονικά οι κάθε είδους πονηροί λαοπλάνοι ενδύονται διάφορα κοστούμια και απευθύνονται σε ένα καλά στοχευμένο κοινό, στο μοναδικό που θα μπορούσε να τους ακούσει: στους ανθρώπους που δεν γνωρίζουν.

Δυστυχώς, όσο τα χρόνια περνούν οι “απολιτίκ” ή οι “αδιάφοροι” αυξάνονται ως ποσοστό του πληθυσμού.

Αυξάνονται αυτοί που τους ικανοποιεί να έχουν το τελευταίο μοντέλο κινητού και πέντε λάικ στο διαδίκτυο – μέχρι εκεί, αυτά τους αρκούν!

Ταυτόχρονα αυξάνονται και οι περιπτώσεις λαοπλάνων (όπως ο Τραμπ για παράδειγμα), που μόλις διακρίνουν τις αδυναμίες που φέρνει η έλλειψη παιδείας τότε αραδιάζουν ένα κάρο μαλακίες στο ευκολόπιστο και απαίδευτο κοινό, το εργαλειοποιούν και στο τέλος έχουμε ρεσάλτα όπως το χθεσινό.Οι ανά τον κόσμο Τράμπ (που δρουν στην πολιτική, στην κοινωνία, στη θρησκεία, στις επιχειρήσεις, στην οικονομία,στον αθλητισμό και αλλού) ήταν, είναι και θα είναι πάντοτε παρόντες. Απλά περιμένουν την ευκαιρία τους.

Και όσο θα υπάρχει έλλειψη μόρφωσης*, τόσο οι ευκαιρίες τους θα αυξάνονται αριθμητικά. Και όσο θα υπάρχει έλλειψη μόρφωσης* τόσο θα διευρύνονται αριθμητικά οι μάζες που θα τους πιστεύουν και θα είναι “διατεθειμένες” να υπακούσουν τυφλά στις εντολές τους. Κάπως έτσι ο λαϊκισμός κάθε απόχρωσης και είδους γίνεται αργά ή γρήγορα φασισμός κάθε απόχρωσης και είδους. Και στη συνέχεια μετατρέπεται σε καθεστώς.

“Όπως στρώνουμε, κοιμόμαστε” λέει η παροιμία…

———–

* Μόρφωση δεν σημαίνει απαραίτητα “πτυχίο πανεπιστημίου” ή “γαλλικά και πιάνο”. Όλοι μας έχουμε συναντήσει στη ζωή μας μορφωμένους και καλλιεργημένους ανθρώπους, ανθρώπους με πραγματική παιδεία, που δεν έχουν τελειώσει ούτε καν το Δημοτικό ή που μιλάνε μόλις μια γλώσσα και δεν παίζουν πιάνο!