Κατηγορίες
αυτοδιοίκηση

Αλλάζουν τα πάντα στις εκλογές για Δήμους και Περιφέρειες

Πλήρη ανατροπή σχεδόν όλων όσων ίσχυσαν στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές (το 2019) θα φέρει το νέο νομοσχέδιο που προτίθεται να καταθέσει στη Βουλή η Κυβέρνηση.

Ανατροπή όχι μόνο στον τρόπο εκλογής αλλά και στη διάρκεια της θητείας, στις ημερομηνίες διεξαγωγής των εκλογών ή στη θέσπιση ορίου πλαφόν για την εκλογή συμβούλων.

Για την ώρα ας δούμε τι συζητά το υπουργείο και ποιες είναι οι προθέσεις του – μετά και τις “διορθωτικές κινήσεις” του Κλεισθένη που είχαν γίνει μέσα στο πρώτο διάστημα που είχε αναλάβει η κυβέρνηση της ΝΔ, ώστε να εξασφαλιστεί η λεγόμενη κυβερνησιμότητα (π.χ. εξασφάλιση της πλειοψηφίας των δημάρχων και περιφερειαρχών στην οικονομική επιτροπή και στην επιτροπή ποιότητας ζωής).

Πρόθεση της Κυβέρνησης, όπως έχει ανακοινωθεί, είναι το νέο εκλογικό σύστημα για την εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών να εφαρμοστεί στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023.

Στα βασικά σημεία του το νομοσχέδιο θα προβλέπει ότι:

-Επαναφέρεται η 5ετής θητεία για τους Δημάρχους και Περιφερειάρχες που θα εκλεγούν τον Οκτώβριο του 2023.

-Μειώνεται οριακά ο αριθμός των μελών του Δημοτικού και του Περιφερειακού Συμβουλίου.

-Το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο τίθεται στο 43%, 1% μεγαλύτερο από αυτό που ίσχυσε στις εκλογές του 2006.

-Εξασφαλίζεται κατά κανόνα τουλάχιστον η εκλογή των 3/5 των μελών του Συμβουλίου στον νικητή των εκλογών.

-Τίθεται όριο 3% για τη εκλογή Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβούλου, το οποίο είναι ευθυγραμμισμένο με το ισχύον στις βουλευτικές εκλογές.

-Καταργείται η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των «κοινοτικών Αρχών» η οποία δημιούργησε έναν de facto τρίτο βαθμό αυτοδιοίκησης παρά τη ρητή πρόβλεψη του Συντάγματος.

-Εναρμονίζεται η πλειοψηφία του Δημάρχου στα Συμβούλια Δημοτικών Κοινοτήτων με πληθυσμό μεγαλύτερο των 500 κατοίκων.

-Σε μικρότερες Δημοτικές Κοινότητες ο εκπρόσωπός τους εκλέγεται από ενιαία λίστα υποψηφίων και εκτός συνδυασμών.

-Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 30η Ιουνίου για την κατάρτιση των συνδυασμών, ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών και να είναι εγκαίρως γνωστοί στο εκλογικό Σώμα οι υποψήφιοι.

Περισσότερα – και με παραδείγματα (προβολή στα αποτελέσματα των εκλογών του 2019, για να κάνετε συγκρίσεις) – θα σας έχουμε όταν οριστικοποιηθούν όλα. Άλλωστε είναι πλέον γνωστό εδώ και χρόνια ότι σε αυτά η Περισκόπηση απλά “δεν παίζεται”!! Για παράδειγμα, το 2019 όταν όλοι (ορισμένοι παντελώς άσχετοι που ακόμη και σήμερα ανερυθρίαστα το παίζουν ειδήμονες ) έψαχναν ποιος εξελέγη δήμαρχος στο Δήμο Αλεξάνδρειας ή αναδείκνυαν δημάρχους χωρίς την παραμικρή βάση στα λεγόμενά τους, εσείς μέσα από την Περισκόπηση γνωρίζατε μέχρι και τις έδρες ενός εκάστου συνδυασμού (και με εξήγηση πως “έβγαιναν” οι έδρες)…