Κατηγορίες
πολιτισμός - παράδοση - ψυχαγωγία

Έκθεση εικαστικών στους κοινόχρηστους χώρους του ΑΧΕΠΑ (3/2 έως 3/3/2021)

Η καλλιτεχνική ομάδα «FireArt» σε συνεργασία με το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ διοργανώνει έκθεση εικαστικών έργων με τίτλο «Πάνδημες συνARTήσεις» στους κοινόχρηστους χώρους του νοσοκομείου από τις 3 Φεβρουαρίου ως τις 3 Μαρτίου 2021.

Τα έργα έχουν ως αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη της πανδημίας και τον τιτάνιο αγώνα του προσωπικού των νοσοκομείων να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της περίθαλψης των ασθενών μέσα σε συνθήκες υποστελέχωσης και υποχρηματοδότητησης του δημόσιου συστήματος υγείας. Θα παρουσιαστούν εικαστικά έργα ποικίλων μορφών έκφρασης (ζωγραφική, σχέδιο, ψηφιακή εικόνα, φωτογραφία) και θα συνοδευτούν από παράλληλες εκδηλώσεις στους εξωτερικούς χώρους του νοσοκομείου.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Χαρούλα Αμοιρίδου, Γιώργος Κιτσούκης, Ανδριάννα Κουμεντάκου, Χρύσα Κοφίνα, Νεφέλη Κυριάκου, Μαρίνα Σημάδη, Χαράλαμπος Τουμπέκης, Μάρκος Τραϊτοράκης, Νάσος Χαλκίδης. Στις παράλληλες εκδηλώσεις συμμετέχουν: Φωτεινή Αναστασίου, Βασιλική Γκρανοπούλου, Αναστασία Ευθυμιάδου, Θεοδώρα Σάβιτς, Βερονίκη Τσουγκράνη, Μελίνα Τσουρεκά.

Πληροφορίες έκθεσης

Τίτλος έκθεσης: «Πάνδημες συνARTήσεις», καλλιτεχνική ομάδα FireArt

Χώρος διεξαγωγής: κοινόχρηστοι χώροι του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Θεσ/νίκης

Διάρκεια έκθεσης: 3 Φεβρουαρίου – 3 Μαρτίου 2021

Τρόποι επικοινωνίας με την ομάδα: 6932220709 Νάσος Χαλκίδης, 6977715193 Χρύσα Κοφίνα

fireart.artists@gmail.com

fireart-artists.blogspot.gr, fireart.simplesite.com

Η καλλιτεχνική ομάδα FireArt

Η καλλιτεχνική ομάδα FireArt ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2019 από καλλιτέχνες που ζουν στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα και έχουν παρουσία στην Ευρώπη και αλλού, και διευρύνεται διαρκώς με τη συμμετοχή εικαστικών, μουσικών, χορευτών, performers και θεωρητικών της τέχνης.

Στόχος της καλλιτεχνικής ομάδας είναι ο επαναπροσδιορισμός του χρέους των καλλιτεχνών όχι απλά απέναντι στην τέχνη, αλλά απέναντι στο πρωτότυπό της, τη ζωή. Φιλοδοξεί να αποδώσει στην τέχνη τον πραγματικό κοινωνικό ρόλο της, να επέμβει στην πολιτική και πολιτιστική πραγματικότητα, να δώσει διέξοδο στους δημιουργούς που προβληματίζονται, να επικοινωνήσει με το πλατύ κοινό και να του δείξει το δρόμο για να αλλάξει την πραγματικότητα προς όφελός του. Για να γεννήσουν οι ωδίνες «έναν νέο κόσμο, στο μπόι των ανθρώπων και των ονείρων», «για να ανθρωπέψει ο άνθρωπος».

Στο πλαίσιο αυτό η ομάδα οργανώνει τη συγκεκριμένη δράση με σκοπό να στηρίξει το έργο και τα αιτήματα των υγειονομικών στην παρούσα φάση που το δημόσιο σύστημα υγείας δοκιμάζεται από τις συνέπειες του δεύτερου κύματος της πανδημίας που ήρθε να αναδείξει τις χρόνιες ελλείψεις προσωπικού και τη συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση. Οι κλίνες ΜΕΘ COVID αδειάζουν με αργούς ρυθμούς, το προσωπικό είναι εξαντλημένο και αποδεκατισμένο, η περίθαλψη των χρονίως πασχόντων είναι στα αζήτητα, τα εξωτερικά ιατρεία και τα τακτικά χειρουργεία αναστέλλονται, ο προϋπολογισμός για την υγεία έχει μειωθεί. Η πανδημία απέδειξε ότι μόνο ένα οργανωμένο, εξοπλισμένο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας μπορεί να προστατεύσει την υγεία του λαού και όχι η ιδιωτικοποίηση της υγείας και η λογική κόστους – οφέλους.

Οι καλλιτέχνες της ομάδας «FireArt», ως κομμάτι του λαού και των εργαζομένων, δεν είναι έξω από την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της υγείας και θέλουν, με τον τρόπο που μπορούν και ξέρουν, να συμπαρασταθούν στους υγειονομικούς, όχι μόνο αναγνωρίζοντας την προσφορά τους, αλλά προσπαθώντας μέσα από την τέχνη να τους δώσουν κουράγιο για τη συνέχιση του αγώνα. Με τα έργα μας, σηκώνουμε μαζί τους τη γροθιά μας και αγωνιζόμαστε στο πλάι τους για όλα όσα διεκδικούν.