Κατηγορίες
εκκλησία

“Όχι” της Εκκλησίας στα νέα μέτρα – η Δ.Ι.Σ. ζητά να λειτουργήσουν οι ναοί τα Θεοφάνεια

Τη πρόθεσή της να μην υπακούσει στις αποφάσεις της Κυβέρνησης που σχετίζονται με τον κορωνοϊό (σε αντίθεση με όσα πράττει η συντριπτική πλειοψηφία φυσικών και νομικών προσώπων στη χώρα) εξέφρασε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας, μετά από συνεδρίαση της που έγινε τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021.

Η Δ.Ι.Σ. ζητά η λειτουργία των Θεοφανείων να γίνει παρουσία πιστών, όπως είχε προβλεφθεί στα μέσα Δεκεμβρίου, όταν καθορίζονταν και ο τρόπος που θα λειτουργούσαν οι εκκλησίες την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Στο Δελτίο Τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδας αναφέρονται τα ακόλουθα:

Συνήλθε εκτάκτως σήμερα, Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2021, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 164ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, αφού επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως, εξέτασε τα δεδομένα που δημιουργήθηκαν ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών και την παρουσία των πιστών κατά τήν Εορτή των Θεοφανείων μετά τις αιφνιδιαστικές Κυβερνητικές ανακοινώσεις της Παρασκευής 2.1.2021, περί προληπτικής αυστηροποιήσεως των μέτρων εν όψει του ανοίγματος των σχολικών μονάδων.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος κατόπιν διαλογικής συζητήσεως, αποφάσισε ομοφώνως τά εξής:

1. Δεν συναινεί στα νέα Κυβερνητικά μέτρα ως προς τη λειτουργία των Ιερών Ναών, εμμένει σε όσα συμφωνήθηκαν αρχικώς με την Πολιτεία και εντέλλεται οι Ιεροί Ναοί να παραμείνουν ανοικτοί για την συμμετοχή των πιστών στη Θεία Λειτουργία και τον Αγιασμό των υδάτων εντός των Ιερών Ναών της Εορτής των Θεοφανείων όπως άλλωστε είχε συμφωνηθεί και αποτυπωθεί στην Κ.Υ.Α. υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 80588/15.12.2020 (ΦΕΚ Β΄ 5509).

Ζητεί από την Πολιτεία να γίνει απολύτως σεβαστή η ανωτέρω Κ.Υ.Α. χωρίς περαιτέρω προβλήματα, λαμβανομένου υπ’ όψιν του γεγονότος ότι κατά την εορτή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και τις λοιπές ημέρες του Αγίου Δωδεκαήμερου στους χιλιάδες Ενοριακούς Ιερούς Ναούς της Εκκλησίας της Ελλάδος με μέριμνα των κατά τόπους Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών και των ευλαβών κληρικών τηρήθηκαν όλα τα προβλεφθέντα υγειονομικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

2. Αποστέλλει επιστολή διαμαρτυρίας προς την Ελληνική Κυβέρνηση θεωρώντας τον διάλογο ως το μοναδικό μέσο επιλύσεως των ζητημάτων που αφορούν τις σχέσεις της Πολιτείας με τις θρησκευτικές κοινότητες που υφίστανται στο Ελληνικό Κράτος.

3. Κάνει έκκληση τόσο προς την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως όσο και προς την Ελληνική Κυβέρνηση να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ούτως ώστε να εξασφαλιστεί άμεσα ο ικανός αριθμός εγκεκριμένων εμβολίων για τους πολίτες. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υπηρετεί αλλότριους σκοπούς απέναντι σε ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως η υπέρβαση της πανδημίας, διότι το δικαίωμα στην υγεία ανήκει σε όλους.

4. Ανανεώνει προγενέστερη Απόφαση Αυτής ώστε κατά την παρούσα χρονική περίοδο την θέση της Ιεράς Συνόδου προς τα Μ.Μ.Ε., να εκφράζει μόνο ο εκπρόσωπος Τύπου Αυτής, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας.

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος”


ΣΧΟΛΙΟ:

ΑΝ στον καιρό της πανδημίας – και με τους 4 χιλιάδες και βάλε νεκρούς – ένας οποιοσδήποτε ιδιώτης, επιχειρηματίας, ομάδα ανθρώπων ή σύλλογος επαγγελματιών που έχει πληγεί από τα μέτρα (πχ. ένας σύλλογος ιδιοκτητών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ή ένα σωματείο εργαζομένων στα κλειστά ξενοδοχεία) έβγαζε μια παρόμοια ανακοίνωση με αυτή που έβγαλε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας τότε θα μιλούσαμε για:

– ευθεία αμφισβήτηση της κρατικής εξουσίας και απαίτηση για συνδιαχείριση

– συνδιαλλαγή, αφού ζητάει να τεθούν σε ισχύ αποφάσεις που τις έχουν ξεπεράσει οι εξελίξεις

– ξεροκεφαλιά, απ’ τη στιγμή που ακόμη και μέσα στις τάξεις της η Εκκλησία μετρά θύματα απ’ τον κορωνοϊό.

Σε ένα μόνο έχουν δίκιο οι της Εκκλησίας κι αυτό δεν μπορεί να τους το αμφισβητήσει κανένας (παρόλο που όποτε το αναφέρουν υποτιμούν από μόνοι τους την αποστολή και το έργο τους):

το κράτος θα πρέπει να το δει το άνοιγμα ή μη των χώρων λατρείας με την ίδια ακριβώς λογική που βλέπει το άνοιγμα ή μη των σούπερ μάρκετ (και σε περίπτωση παράβασης να επιβάλλονται φυσικά ακριβώς τα ίδια πρόστιμα και οι ίδιες κυρώσεις – για να λειτουργούν όλοι με τους ίδιους ακριβώς όρους).