Κατηγορίες
κορωνοϊός

Κατά 66% αυξάνεται το πρόστιμο για άσκοπη μετακίνηση και μάσκες!!!

Αν βάλουμε κάτω τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής – κατά τη συνεδρίαση που έγινε ώστε να συζητηθούν τα της διαχείρισης της πανδημίας – αλλά τους μισθούς σήμερα στην Ελλάδα, καταλήγουμε σε 2 συγκεκριμένα συμπεράσματα:

1) Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα αυξηθεί από τα 300 στα 500 ευρώ το πρόστιμο για παραβίαση των μέτρων για τον κορωνοϊό (συχνότερες είναι οι κλήσεις για μη χρήση μάσκας και για άσκοπες μετακινήσεις). Μιλάμε δηλαδή για μια αύξηση της τάξης του 66,666% – και μην ψάχνετε να βρείτε παρόμοια αύξηση σε μισθούς, επιδόματα, βοηθήματα και συντάξεις. Ούτε φυσικά να ψάχνετε για ψεκασμένα σενάρια που να σχετίζονται με το ποσοστό – που έχει και πολλά εξάρια…

2) Ο πρωθυπουργός είπε κάτι εντελώς… παρεξηγήσιμο όταν αναφέρονταν στο κόστος του lockdown και στα πρόστιμα για την παραβίαση των περιοριστικών μέτρων. Είπε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει στο σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας – αφού γίνουν και οι εισηγήσεις των ειδικών – και κοστολόγησε τον κάθε μήνα lockdown σε “παραπάνω από 3 δισεκατομμύρια”.

Και κάπου εκεί είπε επί λέξη:

Το πρόστιμο μάλιστα για τους παραβάτες, για όσους επιμένουν συνειδητά να παραβιάζουν τα μέτρα, θα αυξηθεί. Από τα 300 ευρώ στα 500. Ώστε να μπορούμε να αναθερμάνουμε την οικονομία δίχως να βάλουμε σε κίνδυνο την υγεία με ένα τρίτο κύμα πανδημίας. Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος, κάθε άνοιγμα της οικονομίας εγκυμονεί τον κίνδυνο για μια αύξηση κρουσμάτων”.

Τι εννοούσε όμως με αυτό που είπε ο πρωθυπουργός;

  • Λογικά εννοούσε ότι η αύξηση επιβάλλεται επειδή ορισμένοι θα πάρουν φόρα και θα ξεχυθούν για αγορές. Άρα η αύξηση στο πρόστιμο γίνεται με σκοπό να προληφθούν καταστάσεις συνωστισμού στην αγορά, όταν ανοίξει.
  • Ίσως όμως να μην του τα έγραψαν σωστά οι λογογράφοι του ή και να μην τα διάβασε αυτός σωστά. Γιατί στο σημείο που είπε για την αύξηση στα 500 ευρώ και με τον τρόπο που το είπε, φάνηκε ότι η αύξηση πρέπει να γίνει όχι μόνο για να αποτραπούν (υπό το φόβο του προστίμου) ανεύθυνες συμπεριφορές αλλά και επειδή από κάπου πρέπει να βγουν αυτά τα 3 δισεκατομμύρια που κοστίζει κάθε μήνα το lockdown!

Τι σημαίνει όμως το πεντακοσάρικο;;

Αν θεωρήσουμε ότι το β’ τρίμηνο του 2020 το 72,9% των απασχολουμένων είχε αποδοχές λιγότερες των 1.000 ευρώ, τότε μεγάλο μέρος του μηνιαίου εισοδήματος θα φεύγει σε ένα και μόνο πρόστιμο – με ότι κι αν αυτό σημαίνει για την κοινωνία και την κάθε οικογένεια ξεχωριστά. Για κάποιους ένα τέτοιο πρόστιμο μπορεί να σημαίνει δουλειά ενός μήνα ή ακόμη και παραπάνω.

Αν βάλουμε στο λογαριασμό και κάτι περιπτώσεις που οι κλήσεις για μάσκα ή για μετακινήσεις ήταν το λιγότερο παράλογες (όπως ας πούμε στην κυρία από τη Βέροια που γύριζε από χημειοθεραπεία ή στον γιατρό που πήγαινε να πιάσει δουλειά στο νοσοκομείο της Βέροιας), τότε ήδη αρχίζουμε να διαμορφώνουμε και μια πρώτη εικόνα για το τι θα δούμε το επόμενο χρονικό διάστημα – δεδομένης και της κόπωσης του κόσμου από την καραντίνα και της νευρικότητας που επικρατεί γενικότερα…

Σε κάθε περίπτωση, με αστυνομικά μέτρα και με πρόστιμα δουλειά δεν γίνεται. Το γιατί αυτό το πράγμα στην Ελλάδα ακόμη ΔΕΝ το έχουμε καταλάβει (10 μήνες μετά τα πρώτα μέτρα) όπως και το γιατί η κυβέρνηση δεν έκανε όσα έπρεπε ή γιατί έκανε βασικά λάθη (που αν γίνονταν σε άλλες χώρες θα έφερναν αλλαγή υπουργών), είναι ερωτήματα που οι περισσότεροι λογικά σκεπτόμενοι πολίτες έχουν.