Κατηγορίες
διεθνή κορωνοϊός

Τα τρία γεγονότα που “σημάδεψαν” την έναρξη των εμβολιασμών για COVID-19 στην ΕΕ

Με την ελπίδα ότι η αρχή του τέλους για την COVID-19 θα είναι η 27η Δεκεμβρίου του 2020 ξεκίνησαν στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι εμβολιασμοί. Τα περισσότερα αγγλόφωνα ΜΜΕ της Ευρώπης μιλάνε για Vax-DAY, θέλοντας να επισημάνουν το γεγονός.

Ιατρικό προσωπικό ή ηλικιωμένοι ήταν οι πρώτοι που συμβολικά έκαναν το εμβόλιο στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες και σε “ζωντανή” σύνδεση. Η Τσεχία πρωτοτύπησε και ο πρώτος Τσέχος που έκανε το εμβόλιο ήταν ο πρωθυπουργός της χώρας.

Η έναρξη όμως των εμβολιασμών είχε και τα … παραλειπόμενά της:

– στη Βουλγαρία (στην πόλη Πλόβντιβ) τα εμβόλια μεταφέρθηκαν στο τοπικό εμβολιαστικό κέντρο με ένα βανάκι που κουβαλάει λουκάνικα

– στην Ουγγαρία, στη Σλοβακία και στη Γερμανία έγιναν εμβολιασμοί από το Σάββατο και οι 3 χώρες “έσπασαν” την άτυπη συμφωνία για κοινή ημέρα έναρξης σε όλη την ΕΕ

– ο αριθμός των δόσεων που έφτασε σε πρώτη φάση σε κάθε χώρα δεν είναι ίδιος ή ανάλογος του πληθυσμού της. Στην Ιταλία, στην Ελλάδα, στην Τσεχία, στην Πορτογαλία ή στη Βουλγαρία παρελήφθησαν περίπου 10.000 δόσεις. Στη Γαλλία 19.500 ενώ στη Γερμανία ο αριθμός ήταν κατά πολύ μεγαλύτερος.