Κατηγορίες
Ημαθία

Νάουσα: τρισδιάστατες ευχές για το νέο έτος

Αυτές τις γιορτές που δεν μπορούμε να ανταμώσουμε, να ανταλλάξουμε τα δώρα με τους φίλους, τους συγγενείς και τους αγαπημένους μας, με τη βοήθεια της τεχνολογίας θα γεμίσουμε ευχές και δώρα το ψηφιακό χριστουγεννιάτικο δέντρο μας, σε μια πρωτότυπη εφαρμογή που δημιούργησαν για το Δήμο Νάουσας και το Τμήμα Πολιτισμού, ο Αλέξανδρος Μπασιακούλης (ανάπτυξη και σχεδιασμός της διαδραστικής εφαρμογής) και ο Θεόδωρος Μαρούδας (τρισδιάστατη σάρωση του κτιρίου  «Μούγγρη», η οποία έγινε στο πλαίσιο της εθελοντικής δράσης «Let’s Scan»).  



Η εφαρμογή – που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου naoussa.gr – παρουσιάζει σε 3D μορφή την παραδοσιακή γειτονιά της Πουλιάνας στη Νάουσα και το ψηφιακό χριστουγεννιάτικό δέντρο, μπροστά από το κτίριο «Μούγγρη». Η καθεμιά και ο καθένας από εμάς, θα έχει την δυνατότητα να γράψει μια ευχή και μόλις αυτή σταλεί στον κυβερνοχώρο, θα εμφανίζεται αυτόματα το «δώρο»-ευχή κάτω από το δέντρο.

Επισημαίνεται ότι ο Δήμος Νάουσας έχει ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες να σχεδιάζει την αξιοποίηση καινοτόμων δράσεων, με την χρήση κρατικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων, τα αποτελέσματα των οποίων θα αφήσουν μία μοναδική ψηφιακή παρακαταθήκη, με στόχο την αποτύπωση μνημείων και τοπόσημων του δήμου, με απώτερο σκοπό την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το 3D χριστουγεννιάτικο δέντρο αποτελεί μικρό παράδειγμα παρουσίασης και αξιοποίησης των πρώτων αποτελεσμάτων της εν λόγω δράσης ψηφιοποίησης και είναι μία διαδραστική εφαρμογή, μέσω της οποίας οι πολίτες της Νάουσας (και όχι μόνο) θα έχουν την δυνατότητα να στείλουν τις ευχές τους για το νέο έτος.

Πιο αναλυτικά, η εφαρμογή αυτή παρουσιάζει σε τρισδιάστατο ψηφιακό περιβάλλον το κτίριο “Μούγγρη” στην περιοχή Πουλιάνα, η οποία στολίζεται από ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο. Ο χρήστης έχει την δυνατότητα να γράψει μία δική του ευχή, συνοδευόμενη από το όνομά του και να την αποστείλει. Με την αποστολή της ευχής, το μήνυμα εμφανίζεται στην πινακίδα που έχει τοποθετηθεί στην πρόσοψη του κτιρίου, ενώ ταυτόχρονα προστίθεται ένα ακόμα «δώρο» κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Στο κάτω σημείο της οθόνης υπάρχει ένα κουμπί το οποίο ενεργοποιεί την λειτουργία διαδραστικής περιστροφής του τρισδιάστατου περιβάλλοντος. Επίσης υπάρχει δυνατότητα ο χρήστης να κάνει ακόμα πιο Χριστουγεννιάτικο το περιβάλλον, πατώντας το κουμπί “Let it snow”. Στο αριστερό μέρος της οθόνης, υπάρχει το “wish box” όπου εμφανίζονται οι ευχές όλων όσων επισκέφθηκαν την ιστοσελίδα του Δήμου Νάουσας. Η εφαρμογή έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί σε περιβάλλον υπολογιστή.

Εν μέσω μίας πρωτοφανούς πανδημίας, η δημιουργία αυτής της εφαρμογής έχει συμβολικό χαρακτήρα, καθώς μας τοποθετεί τρισδιάστατα σε ένα αγαπημένο για όλους μας χαρακτηριστικό σημείο της Νάουσας και ταυτόχρονα μας δίνει την δυνατότητα να ανταλλάξουμε τις ευχές μας και να στείλουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας για το νέο έτος.


Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο μας, θα γεμίσει από ευχές – «δώρα» μέσα από συναισθήματα αγάπης και ευγνωμοσύνης.

Χρόνια Πολλά σε όλους, να είναι ένα καλύτερο έτος το 2021!

Στο link που ακολουθεί δείτε την πρωτότυπη εφαρμογή με το 3D Χριστουγεννιάτκο δέντρο και στείλτε τις ευχές σας!

https://www.naoussa.gr/christmas-wishes-2020/