Κατηγορίες
κορωνοϊός

Κορωνοϊός: 1.190 κρούσματα – δεν μειώνεται ο αριθμός των θανάτων – πως θα είναι η “σειρά εμβολιασμού”

Από τον ΕΟΔΥ ανακοινώθηκε ότι το τελευταίο 24ωρο (μέχρι και τις 3 μμ της Τετάρτης 16 Δεκεμβρίο) τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού ανέρχονται σε 1.190.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ανακοίνωσης, ο αριθμός των θανάτων δεν ελαττώνεται στη χώρα μας και ανήλθε στους 85. Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 552 ασθενείς.

Στην Ημαθία για το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν 21 κρούσματα.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας από τον υπουργό Υγείας γνωστοποιήθηκαν και οι περιοχές που προκαλούν τις τελευταίες ημέρες ανησυχία στους ειδικούς αφού έχουν μεγάλο αριθμό νέων κρουσμάτων ανά 100.000 άτομα τις τελευταίες 7 ημέρες: πρόκειται (αλφαβητικά) για τις Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Κοζάνης, Λάρισας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας και Ροδόπης.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει επειδή με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα η κατάσταση είναι επιβαρυμένη κατά κύριο λόγο στην Π.Ε. Κοζάνης καθώς και στη Δυτική Αττική. Επίσης, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ενώ επεσήμανε ότι τα μέτρα επαναξιολογούνται συνεχώς με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι την Πέμπτη ξεκινά η καταγραφή όλου του προσωπικού των υγειονομικών μονάδων (γιατροί, νοσηλευτές, άλλο βοηθητικό προσωπικό, καθαριστές, διοικητικοί υπάλληλοι κλπ) που θέλουν να εμβολιαστούν.

Όσον αφορά τη σειρά εμβολιασμών, πέραν του προσωπικού των υγειονομικών μονάδων, αυτή θα γίνεται ανά δεκαετία ηλικίας. Θα ξεκινήσει από τους μεγαλύτερους σε ηλικία συμπολίτες μας και θα “κατεβαίνει” ηλικίες. Επίσης θα καταγραφούν και θα έχουν προτεραιότητα και όσοι έχουν προβλήματα υγείας και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Στη δημοσιότητα δόθηκε επίσης και το έντυπο το οποίο θα υπογράφουν όσοι επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Υπολογίζεται πως στο λεγόμενο “πρώτο κύμα” των εμβολιασμών θα εμβολιαστούν 18.000 άτομα. Με το έντυπο θα διασφαλίζεται ότι υπάρχει η ρητή συναίνεση για να εμβολιαστούν οι πολίτες αλλά και η απόδειξη πως έχουν ενημερωθεί πλήρως τόσο για την διαδικασία, όσο και τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες που ίσως εμφανιστούν.