Κατηγορίες
κοινωνία πολιτική

Θεοδωρικάκος: “έλλειμμα συμμετοχής γυναικών στην πολιτική στη χώρα μας” – πόσες είναι οι γυναίκες βουλευτές, δήμαρχοι ή περιφερειάρχες

«Κάθε μορφή αποκλεισμού των γυναικών από την πολιτική, αποτελεί έγκλημα σε βάρος της κοινωνίας, αλλά και της ίδια της Δημοκρατίας» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, σε εκδήλωση με θέμα “Γυναίκες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – Δύναμη για τη Δημοκρατία μας, η ισότιμη, αξιοκρατική συμμετοχή των γυναικών», που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με την Ελληνική Προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στην ομιλία του, ο Τ. Θεοδωρικάκος επεσήμανε ότι υπάρχει σοβαρό και σημαντικό έλλειμμα συμμετοχής γυναικών, στην πολιτική στη χώρα μας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι στη Βουλή μόλις το 20,3% των βουλευτών είναι γυναίκες (61 στους 300).

Στην τοπική αυτοδιοίκηση η συμμετοχή είναι ακόμη μικρότερη: μόλις το 5,72% των Δημάρχων είναι γυναίκες (19 στους 332), ενώ από τους 13 Περιφερειάρχες μόνο μία είναι γυναίκα.

Ως αρμόδιος υπουργός για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εξέφρασε την πεποίθηση πως η συμμετοχή των γυναικών στα κοινά από τη νεανική ηλικία, μπορεί να διασφαλιστεί από τη θεσμοθέτηση εκλεγμένων Συμβουλίων Νέων σε κάθε Δήμο.

Το εν λόγω όργανο, όπως εξήγησε ο υπουργός, θα είναι ενεργό και θα έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα σε κάθε απόφαση του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου, που αφορά στους νέους. «Ταυτόχρονα, θα είναι ένα όργανο που θα ανοίγει την πόρτα στην πολιτική. Θα εκλέγονται με καθολική ψηφοφορία στους Δήμους, ανάμεσα σε όσους έχουν δικαίωμα ψήφου και είναι έως 29 ετών και υποχρεωτικά το 50% των εκλεγμένων μελών, (όχι των υποψηφίων) θα είναι γυναίκες» πρόσθεσε, κοινοποιώντας πως εξετάζει αυτήν την ιδέα με πολύ θετική διάθεση, ύστερα από πρόταση νέων ανθρώπων.