Κατηγορίες
διεθνή ΗΠΑ

ΗΠΑ: οι εκλέκτορες ψήφισαν Μπάιντεν

Μέσα στην πολυπλοκότητά του και το γεγονός ότι χαρακτηρίζεται “ξεπερασμένο”, το σύστημα εκλογής προέδρου έχει και πράγματα που είναι ιδιαίτερα σαφή και ξεκάθαρα: όπως ας πούμε τις ημερομηνίες που πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες διαδικασίες ώστε τα πράγματα να προχωράνε με μια λογική σειρά (έστω και… αργά).

Για παράδειγμα, υπάρχει μια διαδικασία που συνήθως περνάει απαρατήρητη στις αμερικάνικες προεδροεκλογές και είναι αυτή της εκλογής (ή επανεκλογής) του προέδρου από το λεγόμενο “Σώμα των Μεγάλων Εκλεκτόρων”. Φέτος όμως, με όλα όσα έγιναν και είχαν πρωταγωνιστή τον Τραμπ, η διαδικασία έχει πάρει μια άλλη διάσταση και έγινε… ενδιαφέρουσα!

Η ημέρα λοιπόν είναι προκαθορισμένη με ιδιαίτερη σαφήνεια: η πρώτη Δευτέρα μετά από τη δεύτερη Τετάρτη του Δεκεμβρίου. Και η ημέρα αυτή το 2020, έτος εκλογής πρόεδρου στις ΗΠΑ, είναι η 14η Δεκεμβρίου (η διαδικασία τελείωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της 15ης Δεκεμβρίου για την Ελλάδα).

Οι 538 Εκλέκτορες συγκεντρώθηκαν σε κάθε Πολιτεία, ψήφισαν και εξέλεξαν με μεγάλη πλειοψηφία τον Τζο Μπάιντεν ως τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ. Συνολικά τον Μπάιντεν ψήφισαν 306 εκλέκτορες ενώ τον απερχόμενο Ντόναλντ Τραμπ ψήφισαν 232 εκλέκτορες.

Επόμενο βήμα είναι η επισημοποίηση των αποτελεσμάτων που εξέδωσαν οι Εκλέκτορες, σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου των ΗΠΑ (κοινή συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας), στις 6 Ιανουαρίου 2021. Αφού επικυρωθεί το αποτέλεσμα, τότε ακολουθεί η ορκωμοσία του 46ου προέδρου, στις 20 Ιανουαρίου 2021.