Κατηγορίες
διεθνή

Ας μην τρελαινόμαστε κι ας μην ξεχνιόμαστε

Ας μην τρελαινόμαστε και πολύ με τη θέση του Αμερικανού Υπουργού των Εξωτερικών Πομπέο στο πλαίσιο της συνάντησης ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, σχετικά με την Τουρκία και τα προβλήματα που η συγκεκριμένη χώρα δημιουργεί στο ΝΑΤΟ και στους γύρω της.

Για δυο λόγους:

  • είναι ακόμη άγνωστο το αν υπήρξε έκφραση τέτοιας θέσης από τον Πομπέο, ακόμη επίσημη επιβεβαίωση ΔΕΝ υπάρχει.
  • δεν πρέπει να προτρέχουμε επειδή την (υποτιθέμενη) δήλωση θα πρέπει να την ακολουθήσουν και πράξεις, όπως πχ κυρώσεις από τις ΗΠΑ προς την Τουρκία για τους S-400.

Άλλωστε από την Ευρώπη η Ελλάδα δεν έχει να περιμένει και πολλά πράγματα, ούτε καν στην πολυδιαφημισμένη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Δε χρειάζεται να είναι μάντης κανείς για να καταλάβει ότι η ΕΕ επιφυλάσσει στην Τουρκία ένα ακόμη χάδι και όχι ένα ηχηρό χαστούκι.

Οι Τούρκοι μόλις χθες ξεβρακώθηκαν από μόνοι τους, λέγοντας ότι ο μόνος “τίμιος μεσολαβητής” είναι η Γερμανία…

Εμείς απ΄την άλλη είμαστε στην κοσμάρα μας: αντί να την πούμε στον “τίμιο μεσολαβητή” του Τσαβούσογλου με στενότερες σχέσεις (και παραγγελίες) με τον Μακρόν, γλύφουμε τη Μέρκελ και τον Στολτενμπέργκ. Αλλά για να κάνουμε οποιαδήποτε σοβαρή κίνηση πρέπει να έχουμε και μια κάποια άνεση. Ποιος την έχασε την άνεση για να τη βρούμε εμείς ;;; Άλλωστε είμαστε σε “καθεστώς αυξημένης επιτήρησης”, όπως είπε ο Σταϊκούρας (δηλαδή σε καθεστώς μνημονίων, θα έλεγα εγώ).

(ας μην ξεχνιόμαστε: στην ΕΕ τα κουμάντα τα κάνει ο “τίμιος μεσολαβητής” του Τσαβούσογλου, η Γερμανία)