Κατηγορίες
κορωνοϊός

Μητσοτάκης: “Εκτιμούμε ότι οι πρώτες παρτίδες θα έλθουν στις 26/12 και στις 27 θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί”

Την εκτίμηση ότι οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου για τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 θα είναι στη χώρα μας στις 26 Δεκεμβρίου και από την επόμενη θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς στην Αθήνα και αμέσως μετά και στη Θεσσαλονίκη έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια σύσκεψης – τηλεδιάσκεψης εργασίας για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού, που πραγματοποιήθηκε στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Όπως ανέφερε, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που υπάρχει από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αναμένεται η έγκριση του πρώτου εμβολίου- θα είναι αυτό της Pfizer – στις 22 Δεκεμβρίου. Διανομές στην Ευρώπη θα ξεκινήσουν αμέσως μετά.

Η εκτίμηση της Κυβέρνησης είναι πως οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου θα φτάσουν στην Ελλάδα στις 26 Δεκεμβρίου και ότι από την αμέσως επόμενη ημέρα θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί.

Σχετικά με τη σειρά εμβολιασμού ο Πρωθυπουργός ανέφερε: «Όπως γνωρίζετε και ακολουθώντας τις εισηγήσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού θα υπάρχει μία αυστηρή προτεραιοποίηση σε σχέση με το ποιοι συμπολίτες μας θα πρέπει να εμβολιαστούν πρώτοι. Θα προηγηθούν, προφανώς, οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Πρωτίστως οι ήρωες μας, οι οποίοι σήκωσαν τόσο μεγάλο βάρος τους τελευταίους μήνες εργαζόμενοι στα νοσοκομεία μας, στα Κέντρα Υγείας, αλλά βέβαια και οι φιλοξενούμενοι σε μονάδες ηλικιωμένων. Και θα ακολουθήσουν αμέσως μετά οι συμπολίτες μας άνω των 65, υπολογίζουμε ότι σε αυτήν την ηλικιακή κατηγορία εντάσσονται συνολικά περί τα 2,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας.

Και οι πρώτοι συμπολίτες μας οι οποίοι θα εμβολιαστούν στη χώρα μας, θα είναι μία νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος συμπολίτης μας».