Κατηγορίες
αγροτικά βουλευτές ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Έκτακτη ενίσχυση των βαμβακοπαραγωγών λόγω της πανδημίας ζητούν οι βουλευτές Ημαθίας και Πέλλας (ΝΔ) Τσαβδαρίδης και Σταμενίτης

Την έκτακτη και αναλογική οικονομική ενίσχυση των βαμβακοκαλλιεργητών εν μέσω πανδημίας, ζητούν με κοινή τους Ερώτηση από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι βουλευτές (ΝΔ) Ημαθίας Λάζαρος Τσαβδαρίδης και Πέλλας Διονύσιος Σταμενίτης.

Οι δύο βουλευτές σημειώνουν ότι οι καλλιεργητές βάμβακος της χώρας βρίσκονται σε ιδιαίτερη οικονομική στενότητα αφενός γιατί οι τιμές του προϊόντος εν μέσω πανδημίας είναι εξαιρετικά χαμηλές αφετέρου γιατί  οι φετινές αποδόσεις των χωραφιών είναι κατά μέσο όρο 20% χαμηλότερες από πέρσι.

Ως εκ τούτου, τονίζουν οι κ.κ. Τσαβδαρίδης και Σταμενίτης μία έκτακτη, αναλογική και υπολογισμένη ανά στρέμμα οικονομική ενίσχυση των βαμβακοπαραγωγών θα καταδείκνυε για πολλοστή φορά την ευαισθησία που δείχνει η Κυβέρνηση της ΝΔ στον πληττόμενο κόσμο της πρωτογενούς παραγωγής σε συνθήκες έτσι και αλλιώς δύσκολες για τη βιωσιμότητα των εκμετάλλεύσεών του.

Αναλυτικά η κατατεθείσα Ερώτηση των δυο είναι η εξής:

9-12-2020

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Έκτακτη ενίσχυση της βαμβακοκαλλιέργειας εν καιρώ πανδημίας

Κύριε Υπουργέ,

Σε ιδιαίτερη οικονομική στενότητα βρίσκονται οι βαμβακοπαραγωγοί της χώρας καθώς οι τιμές του προϊόντος εν μέσω πανδημίας είναι εξαιρετικά χαμηλές.

Πιο συγκεκριμένα  τη φετινή χρονιά και εξ αιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που προκαλεί η υγειονομική κρίση, με υψηλότερα έξοδα και καλλιεργητικές φροντίδες – όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι παραγωγοί – η τιμή του προϊόντος κυμαίνεται από 35 έως και 39 λεπτά το κιλό όταν την περσινή περίοδο κυμαινόταν από 42- 43 λεπτά το κιλό. Την ίδια στιγμή, οι αποδόσεις των χωραφιών είναι κατά μέσο όρο 20% χαμηλότερες από πέρσι. Ενδεικτικά, στον Ν. Ημαθίας υπάρχει καταγεγραμμένη μείωση της στρεμματικής απόδοσης  κατά 4,72% (ήτοι 464 κιλά ανά στρέμμα από 487 κιλά ανά στρέμμα την περσινή χρονιά.

Ως εκ τούτου, ιδιαίτερη ανάσα θα μπορούσε να προσφέρει μία έκτακτη, αναλογική και υπολογισμένη ανά στρέμμα οικονομική ενίσχυση των βαμβακοπαραγωγών που έστω και σε συμβολικό επίπεδο θα καταδείκνυε για πολλοστή φορά την ευαισθησία που δείχνει η Κυβέρνηση της ΝΔ στον πληττόμενο κόσμο της πρωτογενούς παραγωγής σε συνθήκες έτσι και αλλιώς δύσκολες για τη βιωσιμότητα των εκμετάλλεύσεών του

Κατόπιν τούτων και επειδή:

·         η βαμβακοκαλλιέργεια είναι ένας από τους δυναμικότερους κλάδους της αγροτικής παραγωγής στη χώρα

·         Η επίδραση της βαμβακοκαλλιέργειας στην οικονομία των περιοχών δραστηριοποίησης των παραγωγών είναι εξαιρετικά σημαντική

·         Η αγορά βάμβακος πιέζεται σύμφωνα με δημοσιεύματα και από φήμες για κερδοσκοπικά παιχνίδια που στόχο έχουν να κρατήσουν χαμηλά την τιμή του βαμβακιού

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Προτίθεστε να εξετάσετε, και αν ναι με ποιο χρονοδιάγραμμα την έγκριση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης της βαμβακοκαλλιέργειας εν μέσω πανδημίας;”